Nejhorší ryba všech dob: Ve Střední Itálii sniží počet sumců na minimum

malý sumec

Itálie není jen Pád, který je pro sumcaře zemí zaslíbenou. V regionu Umbrie ve Střední Itálii sumce rozhodně rádi nevidí. V médiích jej neváhali označit za nejhorší rybu všech dob a snaží se jej vylovit z řeky Tibera.

Italská obdoba rybářského svazu, organizace Fipsas, dokonce provedla odlov na řece Tibera, s cílem snížit počet sumců na co nejmenší.

Sumec velký je zde považován za invazní druh, dovezený ze jiných oblastí Evropy. V očích zdejších rybářů jde o nelítostného predátora, který v jejích očích požírá všechny ostatní ryby a potlačuje biodiverzitu na revírech.

Třídenní odlov sumců na řece Tibera

Poprvé v historii se Fipsas odhodlal sáhnout  k radikálnímu řešení v podobě odlovu sumce velkého přímo z revíru. Pro tyto účely byl použita technika v podobě elektrického agregátu a sítí. Celkem italští rybáři dokázali zachytit 60 kusů sumce, o hmotnosti v rozmezí mezi 10 a 30 kilogramy.

Na odloveném úseku se poté pořádaly závody.

Názor odborníků: sumce se nelze zbavit, naučte se sumce chytat a využívat jej v kuchyni

Italští rybáři v Umbrii mají ze sumce opravdu nahnáno. Ačkoliv se na severu země běžně loví v gigantických velikostech, více na jih jde o nepředstavitelné monstrum, které sežere vše ostatní v řece. Alespoň dle představ místních.

Italští odborníci ale paniku mírní. Zároveň však dodávají, že zbavit se sumce úplně nejde. Do středoitalské Umbrie byl introdukován již v šedesátých letech a poslední dobou jeho počty stoupají.

Rybářům doporučují, aby se s příchodem nového hojného druhu smířili a přizpůsobili se. “Zkuste se z něj naučit vařit, východoevropané to tak dělají,” píší italské noviny Umbria24.

Noviny radí jíst jen mladé kusy

Italský deník Umbria24 pak přináší ještě další kulinářské doporučení. Doporučuje konzumovat sumce pouze o hmotnosti do 2 kilogramů. Starší ryby dle nich mohou obsahovat těžké kovy a další látky, které během svého života nasbírají ze sedimentů v řece.

Čtěte také další články na téma sumec.

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.