Okolí hlavního města se může pochlubit velkou plochou nejrůznějších revírů. Od velké řeky, přes menší toky až po rybníky a přehrady. Územní svaz města Prahy má ale v hospodaření také více než desítku pstruhových revírů. Některé z nich se dokonce nachází přímo na okraji města.
Vzhledem k charakteru krajiny, který je sice kopcovitá, ale nedosahuje velkých nadmořských výšek, se zde větší pstruhové potoky nevyskytují.
Rybáři se tak musí spokojit s potoky, které protékají zdejší pahorkatinou. Jedná se o kratší toky, jenž samozřejmě trpí současnými problémy jako jsou nízké průtoky v letním období.
Negativně je ovlivňují také lidské zásahy do krajiny, které v okolí Prahy probíhají ve stále zrychlujícím tempu a rozhodně neprospívají přírodě, přičemž mají neoddiskutovatelný vliv na vodní toky v okolí.
Naštěstí i přes neustále pokračující devastaci krajiny se daří alespoň na části zdejších toků uchovat jejich přírodní charakter a alespoň nějaké podmínky pro rybí život. Napomáhá tomu i morfologie krajiny, díky níž se zdejší potoky v části toku dostávají do úzkých přírodních údolí.
Ačkoliv by se mohlo zdát, že pstruhovky podobného charakteru budou už jen o vysazení duháků a jejich následném vychytání, tak i přes složité podmínky hospodaření to pražští rybáři se nevzdávají ani se pstruhem obecným.
Vysazování jiker do plovoucích inkubátorů
Díky spolupráci s firmou Beleco a financování pomocí Norských grantů se tyto ryby dostanou do pražských pstruhových vod jako příspěvek nad rámec běžného zarybnění.
Jikry jsou odchovány na líhni umístěné na jednom z přítoků Sázavy. Jakmile dospějí do fáze očních bodů, dojde k jejich přemístění do plovoucích inkubátorů umístěných na předem vytipovaných místech.
Ty se budou nacházet především na středočeské Kocábě, jejíž dolní tok na Štěchovicemi tvoří nejvýznamnější a také nejnavštěvovanější pstruhový revír v rámci ÚS města Prahy.
Další jikry poputují na potoky Radotínský a Únětický, které protékají přímo katastrem hlavního města, respektive tvoří část jeho hranice.
Čtěte také:
Be the first to comment