Základy praktického použití echolotu na sumce

Použití echolotu na sumce
Foto: Jakub Holubec

Vážení čtenáři, obecných článků o lovu sumců již byla napsána celá řada. V tomto článku bych vám však chtěl přiblížit téma sonarové techniky a její využití konkrétně ve vztahu k sumcařině. Echoloty na sumce dnes již patří do běžné výbavy mnoha rybářů, ne každý však dokáže využít jejich potenciál na maximum a smysluplně je používat. Záměrně budu psát z vlastní zkušenosti a o běžných funkcích echolotů v dostupné cenové hladině.

V první řadě je potřeba si uvědomit, zda sonar opravdu potřebuji. Jsou vody, kde lze sumce velmi snadno lokalizovat bez jakékoli moderní techniky. Zejména na malých a mělkých vodách, kde se sumci velmi často zdržují v blízkosti břehů a v překážkách, se bez echolotu celkem v klidu obejdu.

Základních a velmi důležitých funkcí totiž využívám na sonaru opravdu pouze pár a velmi mi usnadňují rybolov. Jde jen o to, umět s nimi dobře zacházet. Jak tedy najít perfektní místo pro vaši montáž, jaké funkce a kdy používám a dá se obejít v dnešní době dokonce úplně bez sonaru?

Místa vybírám vždy z lodi, podle struktury dna. Foto: Jakub Holubec

Voda je čitelná a stanoviště sumců snadno předvídatelné. Vždy se vyplatí si v takových případech měřit hloubku, k tomu nám ale ve většině případů postačí, veslo, tyč, či olovnice pro orientační zjištění, zda je při březích a překážkách dostatek vody.

Úplným opakem jsou pak rozlehlé vodní plochy a řeky, na kterých se bez sonaru opravdu neobejdu. Zejména na velkých řekách, které jsou často regulované, bych byl bez echolotu úplně ztracený. Dno se zde mění v závislosti na tvrdosti podloží, místy najdeme jámy, podemleté břehy, koryta a překážky, které bychom z map nebo charakteru řeky jen těžce vyčetli.

Zde přichází ta pravá chvíle na využití sonaru! Jeho využití považuji za nejpodstatnější při lovu s podvodními splávky ze dna, kdy je opravdu důležité přesné umístění vašich montáží. Proto následující část vztahuji zejména k této technice.

3 základní fáze použití echolotu na sumce

Fáze 1 – mapování úseku

Zřejmě nejdůležitější část celého lovu. V ideálním případě, kdy mám dostatek času se vždy na lovné místo dopravuji lodí. Je důležité nezabývat se poměry pouze na vašem lovném místě, ale vnímat úsek řeky na kterém lovíte jako celek.

Většina našich řek je rozdělena jezy nebo vodními stavbami do úseků, které jsou pro sumce téměř neprostupné.

1, Hloubková mapa vám dá perfektní přehled o lovném místě nacházejícím se před vámi. Barevně jsou odlišené hloubky. Spolu s vrstevnicemi a ujetou trasou, se na vodě snadno zorientujete. Foto: Jakub Holubec

Vždy si tedy před výběrem lovného místa projedu neznámou lokalitu křížem krážem ideálně v celém úseku a zjistím si hloubkové poměry, jámy a polohu říčního koryta.

Čtěte také: Velký článek o sonarech

Během tohoto mapování využívám vedle klasického zobrazení především vrstevnicovou mapu, která se mi tvoří a ukládá do paměti sonaru. Následně pokud projedu úsek poctivě, mám před sebou hloubkovou mapu, ze které perfektně vyčtu, kde se co nachází a v podstatě jen z ní jsem schopen určit, která místa budou atraktivní. Samozřejmě je potřeba zvážit i situaci na břehu.

Ne vždy se však největší hloubka nachází v nadjezí, často najdete jámu poblíž přítoku, jezu, mělčiny, nebo čehokoli jinak atraktivního. Pokud má člověk pojem o úseku na kterém loví jako o celku, velmi vás to posune.

Sonar využijete i při aktivním chytání. Na obrázku jsou dva sumci a vertikální hlava s nastraženou rybou. Foto: Jakub Holubec

Fáze 2 – mapování lovného místa

V momentě, kdy jsem si zvolil vhodné místo, přichází na řadu důkladné zmapování míst, pro umisťování montáží. V tomto případě už si doopravdy velmi konkrétně metr po metru projedu místa, která se mi zdají atraktivní pro co nejlepší dokreslení vrstevnicové mapy, která se neustále aktualizuje. Čím vícekrát si místo projedu, tím přesnější je následné zobrazení.

Mimo to, koukám na klasický sonar, zda se v místě nenachází cokoli potopeného. Zda v místě nejsou velké kameny, či jakékoli jiné překážky, které by bránili v dobré prezentaci montáže. Jejich přítomnost je sice žádoucí, musím si být ale jistý, že montáž leží bezpečně vedle překážky a nespouštím jí do potopeného stromu. V tomto momentě se relativně často stává, že pokud jste zvolili místo správně. Sumci reagují na zvuk motoru i sonaru a můžete je pozorovat v pohybu ve vodním sloupci.

Chce to trochu praxe v jejich rozeznání od ostatních ryb, ale již mnohokrát se mi stalo, že jsem sumce „zvedl“ ode dna spuštěním montáže, nebo jsem je viděl v místě aktivní při noční vyvážce.

Fáze 3 – pokládání montáží

Během pokládání podvodních splávků si nadjíždím místo odspoda, rybu a celý návazec mám spuštěny za lodí, a pomalou jízdou si najíždím na místo podle GPS. Stále pečlivě sleduji obrazovku sonaru, a čekám kdy se objeví místo (zpravidla nerovnost na dně) na které chci montáž umístit.

Sumec reagující na nástrahu spuštěnou pod lodí prokoukl naši nástrahu a uniká zpět do bezpečí. Foto: Jakub Holubec

Montáže se vždy snažím umisťovat do hran, za hrany nebo na hrany mělčin. Nikdy se mi příliš nevyplatilo, pokládat montáže do středu jam a největších hloubek. Proto velmi bedlivě čekám na okamžik, kdy obrazovka sonaru ožije a dno začne být zajímavé.

Následně spouštím kontrolovaně montáž s rybou na místo a na echolotu stále sleduji, kam kámen s montáží dopadá. V momentě, kdy mám zátěž na dně, jedním tlačítkem označuji polohu na mapě bodem GPS.

Další z neuvěřitelně šikovných funkcí, kterou oceníte zejména během vyvážek v noci nebo v ranní mlze. Během vyvážek totiž zásadně ostře nesvítím. Nechci být vidět, ani slyšet a chci mít montáž rychle tam, kde má být.

Jakub má také svůj YouTube kanál, doporučujeme sledovat jeho videa:

Nehledě na to, že pokud je místo úspěšné, pokládám tam montáž znovu. GPS vás doslova poslepu navede přesně na požadované místo a podle mapy se opět vracíte na vaše místo na břehu. Vše potichu, rychle, bez zbytečného svícení a tápání ve tmě.

Toto je mé praktické využití sonaru při lovu ze břehu. Základní funkce bez kterých se tedy neobejdu jsou klasické snímání, hloubkové mapy a GPS navigace. Pokud se tyto 3 funkce naučíte systematicky využívat, velmi si tím usnadníte práci a zvýšíte efektivitu vašeho času u vody.

Použití echolotu na sumce
Správný výběr místa je cestou k úspěchu. Foto: Jakub Holubec

Co se týče konkrétních modelů sonarů, v dnešní době vám modely s cenovkou kolem 20 tis. Kč odvedou naprosto vše, co ke stacionárnímu lovu potřebujete. Zbývá pak ještě dořešit velikost obrazovky, z mého pohledu pro statické rybaření a vyvážení postačí velikost 7“, pokud budete sonar využívat i k aktivnímu rybaření, doporučuji 9“ a větší pro pohodlné čtení.

Samozřejmě, že v dnešní době existují i podstatně modernější technologie, než jaké jsem výše popsal. Zejména „živé“ zobrazení aktuálního dění pod lodí je velmi pokroková záležitost.

Je však vhodná hlavně pro aktivní lovce. Osobně preferuji na našich svazových vodách dobré zmapování dna ve svém úseku, následně vybírám místa kterým 100% věřím a těm obětuji svůj čas.

Z mé zkušenosti je to nejjistější (bohužel časově nejnáročnější) cesta, jak na našich prochytaných vodách lovit pravidelně opravdu velké ryby.

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.