Kupujeme toho strašnou nálož, často víme přesně, co potřebujeme – krill, scopex, robin red a spol. Znáte ale přesně význam zkratek a názvů příchutí, přísad a dalších ingrediencí, které se pří kaprařské alchymii používají?
Naši dědové používali typické příchutě starého střihu. Frčel anýz, libeček, vanilka a podobná klasika. Dnešní nabídka je daleko sofistikovanější a rybám dáváme ochutnat vpravdě exotickou krmi! Začněme od kaprařské klasiky:
Scopex, příchuť utajená s originální recepturou ztracenou v dějinách
Co je scopex? Je to příchuť, která o sobě dávala vědět už od dob počátků kaprařiny. Jejím vynálezcem je slavný britský kaprař Rod Hutchinson.
Rod Hutchinson nikdy nikomu neřekl proč se to jmenuje scopex a taky nikdy nezveřejnil ingredience. Situace je ještě horší v tom, že jeho originální scopex se přestal dávno vyrábět.
Příchuť pod tímto názvem dělá množství rybářských firem, jde ale jen o napodobeninu jelikož o původní receptuře nemá nikdo ani tušení.
Někteří rybáři přirovnávají scopex chutí k čerstvému popcornu politému máslem. Určitý máslový nádech je předmětem nejvíce spekulací a zlí jazykové dokonce šíří informaci, že se do scopexu mnohdy dávají stejné umělé přísady jako právě do popcornu.
Receptura se ale nejspíš u různých výrobců liší a vzhledem k tomu, že od doby výroby originálního scopexu už v řekách uteklo dost vody, je možné, že noví výrobci napodobují již jen napodobeniny. Od originální příchuti to tak bude asi dost daleko.
Přesto se scopex stále prodává a na ryby funguje. Na zahraničních fórech jej dokonce doporučují jako nástrahu na sumečky (v USA dorůstají některé druhy zajímavých velikostí).
CLS – corn steep liquor, na živiny bohatý vedlejší produkt zpracování kukuřice
Jak název napovídá, tato nevzhledná látka je vedlejším produktem při zpracování kukuřice, respektive při jejím mletí. Není to ale žádný likér do pralinek, jak se může z cizího názvu corn steep liquor zdát, spíš tekutina plná bílkovin, cukrů (dextroza) a dalších prospěšných látek.
Tak prospěšných, že se v některých méně rozvinutých zemích o CLS uvyžují jako o doplňkovém zdroji bílkovin pro obyvatelstvo. Výhodou je snadná dostupnost i cena.
V rybaření CLS pomáhá jako přísada do boilies, těst i krmných směsí či do partiklu. Je dobře tekuté, dá se ředit vodou. Partikl vám může trochu slepit.
Není to ani tak příchuť jako spíše přísada plná výživových látek, proto jej můžete kombinovat s dalšími boostery a aromaty. Jen pozor na míchání s látkami obsahující cukry a škroby.
Taková míchanina může po nějakém čase začít rychle kvasit.
Čtěte také: Boilies: nástraha (nejen) pro lov trofejních kaprů 30 kg+
Krill pochází z mořských korýšů
Názvem Krill se označuje velká skupina mořských korýšů. Jde o příbuzné humrů či krevet. Krill ale tvoří velmi drobné organismy, často s průhledným tělem, které bývá jen částečně zbarveno výrazným pigmentem.
Tito korýši mohou měřit jen několik málo centimetrů a nejdrobnější tropické druhy se velikostně pohybují jen v milimetrech.
Krill v dokumentárním videu:
Jako všechny mořské organismy tohoto druhu je i krill velmi výživově bohatý. Zhruba 40 procent tvoří bílkoviny a lipidy. Do kaprařiny se dostal z rybích chovů, kde se využívá jako součást krmiv pro ryby.
Jde tak o další složku, která nástrahám dodá potřebné nutriční kvality a zároveň disponuje přirozenou chutí, která ryby zajímá.
Krill se mimochodem skloňuje stále častěji i v souvislosti s doplňky stravy pro člověka, kdy má mít údajně lepší vlastnosti, než známější omega-3 mastné kyseliny. Krill z rybářských potřeb ale samozřejmě k lidské konzumaci určen není.
Robin red vznikl jako krmivo pro ptáky
Další zajímavá věc, která se netýká jen kaprařiny ale i feederu nebo plavané, pochází z oboru okrasného ptactva. Robin red je druh speciálního ptačího zobu, který má sloužit k jejich výživě a hezčímu vzhledu. Datuje se do období po válce a větší kšeft než s papoušky udělal jeho vynálezce s rybáři.
Jde o mixovanou směs semen a koření, která se stala legendou pro lov velkých kaprů i dalších ryb.
Rybářskému trhu dominoval po desítky let a dodnes se hojně používá jak do boilies, tak třeba do method mixů. Jak napovídá název, vyznačuje se výrazně rudou barvou.
Záhadný Butyric je vlastně kyselina máselná
V obchodech můžete často vidět v názvu boilies slovo Butyric. Zase další anglicismus, česky se to řekne kyselina máselná. Jde o organickou látku, která se vyznačuje velmi intenzivním aroma. A to je právě to, co láká ryby. Nejde o uměle vytvořenou chemickou sloučeninu, v přírodě se vyskytuje například jako přirozený produkt rozkladu organických tkání.
Nic co byste si chtěli dát, pro ryby ale naprostá mňamka, kterou dobře znají ze svého přirozeného prostředí ve vodě.
Výrobci nástrah ji rádi užívají v kombinaci například s ovocnými chutěmi
Čtěte také:
A povolenku máte? Rybářská stráž kontrolovala v Praze (video)
Aha tak já si myslel že scopex je kvašené ovoce