Dravci nemusí přežít, když je v horku pustíte zpět do vody, tvrdí zahraniční odborníci

pouštění ryb v horku
Ilustrační foto: redakce

Pustit rybu ještě neznamená darovat život. Zejména u dravých ryb je v horku mortalita o něco vyšší. Může za to nedostatek kyslíku.

Odborné studie na toto téma proběhly ve Spojených Státech. Vzhledem k tomu, že se vědci zaměřili i na štiku obecnou, mají tyto výzkumy zajímavé údaje i pro naše rybáře.

Výsledky nejsou sice jednoznačné, obecně ale poukazují na vyšší mortalitu těchto ryb po puštění zpět do teplé vody.

Ve Spojených Státech se vede diskuze zejména ohledně mortality puštěných štik muskalung. Vzhledem k výskytu štiky obecné na stejných revírech se ale téma týká i této ryby.

Výsledky jednotlivých výzkumů přinášení poněkud rozdílné výsledky, podle článku na americkém webu Outdoor life se ale nedoporučuje cílit na štiky při teplotách vody nad 25 stupňů.

Americké studie prokazují, že hranice při níž dochází k častějšímu úmrtí puštěných štik leží kolem 23 – 27 stupňů Celsia. Jde samozřejmě o teplotu vody, nikoliv vzduchu.

Proč ryby trpí v teplém počasí?

Každý rybář ví, že ryby dýchají kyslík rozpuštěný ve vodě. Jeho koncentrace se ale s rostoucí teplotou klesá. Druhy ryb, které jsou na hladinu kyslíku citlivější pak v teplé vodě mají nižší aktivitu a případně vyhledávají oblasti s chladnější vodou. 

Za běžné situace ale rybám nebezpečí nehrozí. Až do chvíle, kdy je uloví rybář. Zdolávání představuje pro rybu velký fyzický výkon. Stejně jako se člověk zadýchá po sprintu, i ryba potřebuje více kyslíku. Toho se však v teplé vodě úplně nedostává. Ve velmi teplé vodě tak mohou ryby uhynout i když je šetrně pustíme zpět..

Co proti tomu dělat? Kromě vyvarování se lovu citlivých druhů dravců v horkém počasí je vhodné použít dostatečně silné náčiní. S ním rybu zdoláte rychleji a snížíte její vyčerpání.

Rybářská stráž Orlík odhlaila lov dravců během hájení.

Zároveň činí problémy se s rybou dlouze fotit. Ideální způsob focení ryb se odehrává jen ve vodě, například v podběráku. Zvedání ryby nad vodu a dlouhé focení představuje další nesmyslnou zátěž.

Američané se s tím nemažou a rovnou doporučují v horku nechytat nebo se zaměřit na jiné ryby, které tolik netrpí. Nabádají také k lovu hlavně večer nebo brzo ráno. V tuto dobu jsou navíc štiky v horkém období nejvíce aktivní.

V USA dokonce na některých revírech v jižanských státech platí teplotní omezení, kdy od určité teploty vody v jezeru je lov ryb zakázán.

Candát a pstruzi jsou ještě citlivější

Za oceánem se zajímají především o “své” druhy ryb. Pokud jejich vědci tvrdí, že štika v horku trpí, tak musíme upozornit, že některé druhy našich ryb jsou ještě citlivější.

Z velkých dravců je to především candát, který je na kyslík velmi náchylný a jeho mortalita v horku musí být zákonitě o mnoho vyšší.

Z důvodů obecně vysoké mortality candáta dokonce ČRS přistoupil k radikálním omezením přívlače na Nechranicích.

Zvýšená citlivost na kyslík ve vodě platí pro lososovité ryby, které mají ale trochu štěstí, že průměrná teplota pstruhových vod bývá nižší. Bohužel to ale neplatí zdaleka všude. Mnohé toky se v létě oteplují a tak bychom pravidla opatrného zacházení s rybami měli dodržovat i zde.

Parma obecná v podběráku
Focení ryby v podběráku

V současné době může být paradoxně větší problém focení. Podstatná část sportovních rybářů se k rybám chová hezky, chtějí ale fotku na památku. Ve spoustě případů se fotí rybář přímo s rybou, přičemž šetrnější se zdá fotit rybu přímo ve vodě.

Zde je potřeba brát ohled právě na druh ryby. Zatímco kaprovité ryby vydrží při slušném zacházení poměrně hodně, což dokazují zejména opakované úlovky velkých kaprů na soukromácích, tak u dravců to opravdu neplatí vždy a horké počasí je velmi rizikový faktor.

Dravých ryb je v revírech navíc výrazně méně a tak je na místě jim věnovat při pouštění maximální péči.

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.