Kde hledat candáta – ve dne a v noci

kde hledat candáta

Než si řekneme, kde hledat candáta, tak mi dovolte pár slov k situaci s candátem na českých a moravských tocích.

Candát je neuvěřitelně sportovní ryba, jejíž lov nelze nemilovat. Každá rána do prutu je zážitek a adrenalin. Co nás ale dost mrzí je celkový přístup k lovu candátů mezi mnohými rybáři. Nebo spíš úprava rybářského řádu, která počet přisvojených kusů nechává stejný jako u kapra.

Tyto druhy ryb přitom nemůžete srovnávat. Kaprů jsou všude mraky. Candátů ne, jelikož predátorů je vždy méně než nedravých ryb. S candátem máme ještě dva problémy navíc:

  • Ne každý revír, kam se candát vysazuje je vhodný pro rozvoj jeho populace – počet ryb tak vždy bude omezený
  • Není násada v požadovaném množství – produkce candáta není ČR dostatečná. Svaz a jeho subjekty by peníze na candáta od soukromých rybářství často měly ale nabídka je nedostačující. Produkce z vlastních zdrojů má také své limity

*Díky úsilí mnohých obětavých členů různých MO se pomalu a jistě rozvíjí produkce candáta přímo na svazových zařízeních. Většinou jde o odchov pomocí umělých výtěrových hnízd. Zaplať pánbůh za to. Obří počty candátí násady takto ale stejně nevyrobíme.

Candátů je tedy výrazně méně než kaprovitých ryb. O to víc je mrzuté, že kapr se běžně pouští ale candát pro svoje kvalitní maso končí na pekáči skoro vždy. Je samozřejmě blbé někomu diktovat, ať ryby pouští když má právo si je vzít. Zkuste se na to ale podívat optikou toho, že určitých rybích druhů je u nás málo. Snad se časem hospodaření pomalu překlopí k větší rovnováze mezi vysazovanými druhy.

Kde hledat candáta na řece

Candát se vyskytuje na řekách poměrně hojně. Paradoxně ale ne vždy je snadné ho tam najít. Je to opět stejná písnička jako u jiných ryb. Více členité a méně regulované řeky jsou na hledání ryb snazší.

Velké a regulované toky typu Labe jsou pro přespolní rybáře někdy utrpení. Ryb v nich je ale dost a když je dokážete najít, tak máte šanci na pěkné úlovky. Často se může vyskytovat i v relativní mělčině, pokud jde o vodu proudnou a s podvodními překážkami. Příkladem mohou být úseky pod jezy.

Kde hledat candáta ve dne

Přes den je candát většinou na odpočinku. Jeho denní stanoviště je u dna, na mírně tekoucí vodě nejčastěji v nějaké prohlubni a mnohdy za nějakou překážkou, pokud se na toku vyskytuje.

Hledejte spíše hlubší místa, nezapomínejte ale, že pro candáta je důležitý obsah kyslíku. Chytat v létě nad jezem asi nebude to pravé. Candát navíc odpočívá raději na místech s tvrdým dnem, takže zabahněné nadjezí nechte ostatním rybářům, kteří čekají na jinou rybu.

*Tvrdé dno nemusíte určovat pomocí rybářského echolotu. S každým trochu normálním vláčecím prutem dokážete taková místa poznat při běžném chytání. Potřebujete jigovou nástrahu (gumu) a pletenku. S tím budete cítit jestli nástraha padla na kameny nebo bahno.

Vltava pod Prahou je těžký revír nejen na dravce. Plavaná v zimě. kde hledat candáta
Regulované toky jsou oříšek

Shrnutí, kde hledat candáta ve dne na řece:

  • Hlubší místa
  • Za překážkami
  • V létě hledáme v okysličené a rychlejší vodě

Na větších řekách někdy existují různé zajímavé zlomy, například tam, kde plavební dráha zasahuje jen část koryta. 

woblery na candáty a carp free

Ideální nástrahy? Lovíme u dna, takže gumové twistery a rippery. Ani wobler ale často není špatnou volbou.

Candát na řece v noci

S příchodem soumraku se situace radikálně mění. Candát logicky nebude pořád dřepět na jednom místě. Potřeba nažrat se přichází právě v noci. Potenciální kořist se ale vyskytuje jinde než v jeho jámě. Hlavně v létě se potěr drží na mělčině. Drobné ryby, které přes den bývají kolem břehu si v noci troufnou plavat po širší ploše. Candát proto vyjíždí do mělčin a můžete jej lapit třeba až u břehu. Chytat hluboké jámy v noci nemá smysl, protože candát není doma. 

Na řece jsou produktivní různé mělčiny a písečné nebo kamenné kosy u přechodu mezi proudem a tišinou. Na totálně regulovaných tocích je opět problém, protože taková místa téměř neexistují. Můžete si ale natipovat místa podle toho, kde se vyskytuje nejvíc potěru a drobných ryb přes den. Lovit candáty v noci můžete i na woblery a další tvrdé nástrahy

Candát na stojaté vodě

Na stojáku platí podobné principy, kde hledat candáta, jako na řece. Přes den jsou to větší hloubky a terénní zlomy. Dobrým ukazatelem je přítomnost tvrdšího dna, které na stojáku nebývá zdaleka všude. Candát se vysazuje také na rybníky, kde je kompletně všude bahno. V takovém případě asi není moc nadšený ale co může dělat… Na rybnících typicky zůstává například u hráze, kde je hlubší voda.

brzké ráno je ideální pro plavanou na kapry¨a čas kde hledat candáta
Ideální čas na candáta je za temna

V noci se opakuje situace známá z řek a candát aktivně loví na mělčině.

Kde hledat candáta na stojáku:

  • Stará koryta zatopených řek
  • Podvodní překážky – pozůstatky zatopených staveb
  • Podvodní zlomy

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.