S čím jít na pasivní dravce? Vícedílné woblery fungují!

vícedílné woblery jsou skvělá nástraha na pasivní ryby

Vícedílné woblery nejsou žádná novinka. Klasický model Rapala Jointed nás provází už desítky let. Nástrahy sestávající z více částí mají však řadu odlišných vlastností oproti jednodílným woblerům. Málo aktivní rybu dovedou vydráždit hlavně svým lákavým pohybem.

Agresivním chodem to ale není. To spíše naopak. Plavné pohyby dvou vzájemně spojených částí prostě působí velmi ladným a přirozeným dojmem. Nám rybářům to umožňuje pracovat s nástrahou trochu jinak a rozšiřuje se tak repertoár našich taktik.

Každá mince má ale dvě strany a je třeba zmínit i nevýhody vícedílných woblerů. Dvou a vícedíly nejde nahazovat příliš daleko. Srovnatelný jednodílný wobler podobného typu vždy doletí dál.

Další nevýhoda je motání při letu. Nához je potřeba mít pod kontrolou jinak to skončí do sebe zamotanými trojháky.

Široká oblíbenost vícedílných woblerů se ale odvíjí právě od jejich způsobu pohybu ve vodě. Na první pohled vypadají poměrně obyčejně. Ve skutečnosti nám nabízí spoustu možností jak chytat. Berou na ně ryby i v jinak ztracených situacích, kdy na jiné nástrahy nemáme ani náznak reakce.

Plovoucí vícedílné woblery

Woblery z plovoucích materiálů jsou na trhu zastoupeny nejvíce a platí to i u vícedílných modelů. Pracovní hloubka bývá nejčastěji poměrně malá, většinou se ponoří maximálně do 1,2 až výjimečně 1,8 metru.

Je to vlastně výhoda protože nutnost velké lopatky pro hlubší ponor by ještě více překážela při náhozu a i chod takové nástrahy by byl těžkopádný.

Tyto woblery jsou určeny zejména pro lov štiky a jiných dravců na mělkých lokalitách, kde je můžeme vést dostatečně pomalu. Čím větší rozsah pohybu umožňuje spojení všech částí wobleru, tím lépe. Chod nástrahy je pak daleko lákavější.

Pro začátek nám bude stačit rovnoměrné navíjení. Při pocukávání a twitchingu je potřeba dávat pozor na zamotání koncového a předního trojháku stejně jako při náhozu. Čím výrazněji wobler pracuje, tím opatrněji je potřeba nástrahu oživovat. Každý wobler si nejdříve vyzkoušejte u břehu. Táhlé pohyby jsou vhodnější než rychlé škubání.

Rovnoměrné navíjení funguje prakticky celou sezónu až do prvních mrazů (pokud vůbec u nás přijdou).

Nejvíce záběrů ale přináší poněkud více okořeněné taktiky. Několik rychlejších otočení kličkou následované pauzou, při níž wobler začíná stoupat k hladině, dokáže zázraky. Záběry přichází právě při pauze, kdy se wobler najednou zastaví a nabere směr vzhůru.

Opravdu neaktivní rybu můžete dostat super pomalým vedením. Zdá se to jako absolutně nezajímavý styl práce s woblery ale vícedíl pracuje i při nejmenších rychlostech.

Lov nad vázkami nebo přebujelým vodním rostlinstvem

Stejně jako hladinové woblery můžeme plovoucí vícedíly použít k chytání na místech s příliš velkým výskytem vázek. Kromě pařezovišť jsou to hlavně různě zarostlá ramena, která nezřídka skrývají překvapivou štičí obsádku. Na rozdíl od lovu u hladiny nám plovoucí díly pomůžou chytat i trochu hlouběji. Za dobrých světelných podmínek a s polarizačními brýlemi lze dokonce přímo kopírovat podvodní překážky.

Taktika lovu je přitom strašně jednoduchá. Nahození provádíme co nejjemněji a po dopadu začneme navíjet, aby se wobler trochu ponořil. Pokud vidíme co je pod hladinou, tak se snažíme co nejblíže přiblížit k různým větvím a rostlinám bez toho aniž bychom uvázli.

Pokud nemáme možnost „vhledu pod hladinu“, tak jsou v zásadě dvě možnosti. První je prochytávat vodu maximálně do půl metru pod hladinou, kde stoprocentně víme, že žádná vázka není nebo zpomalit vedení tak, že případný záchyt háčkem cítíme. V tom případě je podstatné neztratit hlavu a nezaseknout nástrahu do vážky nadobro, většinou stačí uvolnit šňůru a plovoucí wobler ve většině případů vystoupá za několik sekund z dosahu nebezpečí.

Na opravdu mělkých nebo zarostlých místech můžeme při pauze nechat wobler vyplavat až na hladinu a drobným chvěním na hladině imitovat rybku v posledním tažení.

Neutrální vícedíly (intermediální woblery)

Neutrálně vyvážené woblery by měly být povinnou součástí vláčecí výbavy. Jsou to nejvíce univerzální nástrahy u nichž můžeme skvěle pracovat s pauzami při vedení. Wobler totiž nehybně visí ve sloupci a můžeme tak zakomponovat i delší přestávky v navíjení.

Některé konkrétní typy woblerů ale mají tendenci poněkud klesat do hloubky, takže pauzy nad mělkými místy není vhodné protahovat příliš dlouho ať neuvázneme.

Způsoby vedení jsou podobné jako u plovoucích variant. Výborné jsou dlouhé potahy doplněné delší, až dvou vteřinovou pauzou nebo naopak krátké přerušované pocukávání v konstantní hloubce.

Při delších rychlých pohybech wobler často vyjíždí do strany, což ale vůbec nevadí.

Vedení neutrálních woblerů nesmí být příliš rychlé, jsou to nástrahy pro pečlivé prolovení lokality. Kolikrát může být na jeden nához nástraha ve vodě i několik minut!

Také můžeme opět využít trik s chvěním nástrahy na místě, tentokrát však při pauze pod hladinou.

Potápivé vícedílné woblery

Tohle je přesně to čeho se mnozí rybáři bojí. Domněnka, že potápivé woblery se hned utrhnou je dostatečně velkým strašákem, aby se potápivé modely tolik neprodávaly. Je pravda, že přijít o potápivý wobler není při lovu ze břehu těžké. Lovit v hloubkách více než pět metrů s woblerem jinak ale nejde. Ideální je mít k dispozici loď, se kterou spoustu vázek jde zachránit.

Pravé místo pro tyto woblery ale není na stojaté vodě nýbrž naopak na řece. V silném proudu nebo například v podjezí se potápivý wobler chová jako intermediální jelikož vztlak způsobený proudící kapalinou pracuje v náš prospěch.

Potápivé jedno i vícedílné woblery vynikají stabilním chodem právě v náročných podmínkách silných proudů, kde jsou schopny pracovat a chytat ryby i u v hlubších vrstvách vodního sloupce.

Spousta woblerů se v takovém fofru chová dost nestandardně a jančí, točí se kolem své osy a zkrátka nepracuje, jak bychom chtěli. Potápivé nejenže, že perfektně udržují chod ale můžeme proti proudu i navíjet a nástrahu oživovat stejně jako předchozí typy.

Závěr

Vícedílných woblerů se prodává velké množství od levných až po drahé modely renomovaných výrobců. Každý z nich je svým způsobem unikátní, pro úspěch v lovu ale stačí vypozorovat chování wobleru v podmínkách jakých chceme lovit a podle toho zvolit rychlost a styl vedení. S trochou snahy na sebe záběry nenechají dlouho čekat!

Přečtěte si také: Neproměněný záběr aneb když se ryba netrefí

Lov candáta v létě

Belly boat – srovnání modelů na českém trhu

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.