Na Ohři ulovili 2 metrového sumce na maso ze žraloka

ručně stavěné pruty
ILUSTRAČNÍ FOTO

Zpráva o trofejním úlovku sumce se objevila v lokálním tisku. O úlovku velké ryby píše například Žatecký a Lounský deník, který má k dispozici také video.

K ulovení sumce došlo na řece Ohři poblíž města Louny. Chytila jej čtveřice rybářů vystupujících po názvem KaprTeam. Sumec měřil 201 cm a vážil 57 kg. Jeho zdolávání probíhalo z loďky a trvalo dvacet minut.

Na celé věci je zajímavý zejména způsob, jakým se sumci dostali na kobylu. Jako nástrahu totiž zvolili velmi netradiční věc – fermentované žraločí maso dovezené z Islandu neboli tzv. hákarl. Ten je určen k běžné konzumaci, v tomto případě ale byl použit jinak.

„Sumce jsme chytili na maso ze žraloka, které nám dovezl z dovolené na Islandu kamarád. Hrozně to smrdělo, nikdo to nechtěl jíst. Tak jsme to ze srandy dali na prut na sumce,“ popsal Daniel Mistoler pro Žatecký a Lounský deník.

Fotografie a video naleznete na výše zmíněném odkazu na webu Deník.cz.

Co je to hákarl?

Hákarl je tradiční islandské jídlo, které se skládá z fermentovaného žraločího masa. Pochází z Islandu a patří mezi neobvyklé a kontroverzní speciality této země.

Postup přípravy hákarlu je následující: nejprve se žraločí maso nakrájí na kousky a poté pohřbí do země na několik týdnů, nebo se nechá usušit na vzduchu.

Během tohoto procesu se maso fermentuje a vlivem enzymů získá zvláštní pach, který lze popsat jako silně amoniakový. Po dobu fermentace se od masa odpařuje močovina a další toxiny, které jsou v žraločím mase obsaženy.

Hákarl je silně aromatické jídlo s výraznou chutí, kterou nelze přirovnat k žádnému jinému pokrmu. Mnoho lidí jej považuje za obtížně stravitelné a nepříjemné, zatímco někteří ho milují pro jeho autentičnost a kulturní význam.

Tradičně se podává jako součást islandských oslav a speciálních příležitostí.

I když hákarl není pro každého, je to zajímavý příklad regionální kuchyně, který odráží dlouhou tradici Islandu a jeho způsobu zacházení s přírodními zdroji.

ČTĚTE TAKÉ:

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.