Dipy na boilies neodmyslitelně patří ke kaprařině. Rozlišujeme je hlavně podle chuti a někdo i podle značky. Pojďme se ale hlouběji podívat na jejich specifika a co mohou obsahovat.
Slovo „dip“ pochází z angličtiny. V podstatě to znamená něco někam namočit. Do češtiny tento anglicismus hlavně v oblasti gastronomie. Dip si můžete pořídit třeba k chipsům a podobným produktům nezdravého ale velmi chutného stravování.
Troufám si ovšem tvrditi, že dříve než do kuchyně, pronikl dip na české revíry. Díky kopírování anglických kaprařů se u nás s dipy doslova roztrhl pytel koncem devadesátých let. Mnohé značky a zkratky či názvy vám jistě budou známé.
Pokud bychom měli dipy na boilies neformálně rozdělit na dva základní druhy, tak lze vymezit tyto kategorie:
2 základní druhy dipů na trhu
- Dip jako nositel aromatu – přidává na vůni nebo dokonce mění aroma nástrahy pro přilákání ryby
- Dipy, které nabízí něco navíc – mají výživou hodnotu a rybu lákají nejen aromaticky, nýbrž kombinací vůně a nutričních hodnot
Spousta dipů slouží pouze k lákání ryb na intenzivní aroma. To není v zásadě nic proti ničemu jelikož na samotný dip se chytat nedá a v konečné fázi záběru hraje vždy prim nástraha.
S vývojem v kaprařině ale přišla řada sofistikovaných výrobků, které posouvají hranice rybařiny zase někam jinam.
Každý dip má však své výhody a principy použití. Silně aromatické dipy na boilies měly vždy výhodu v rychlosti použití. Stačí dipnout nástrahu na malou chvíli a můžeme chytat. Efekt byl často velmi intenzivní. Je ovšem jasné, že takový dip na kuličce dlouho nevydržel.
Pokusy o dlouhodobé nakládání boilies nebo jiných nástrah do podobných substancí byly neméně zajímavé. Intenzivní zápach ale nemusel zaručit úspěch. Osobně se domnívám, že toho aróma někdy už bylo vážně moc a spíše to působilo kontraproduktivně. Kapři to nechtěli žrát.
Mnozí výrobci šli úplně jinou cestou. Dipy s méně intenzivním aroma ale delší dobou jeho působení se ukázaly jako velmi zajímavá cesta. Nešlo přitom již jen intenzivní vůně, nýbrž o látky s potenciálem přilákat rybu na větší vzdálenosti a po přiblížení ji zároveň přesvědčit určitou výživovou hodnotou.
Poptávka po látkách s dlouhou dobou působení tu navíc byla vždy. Vždyť lov kaprů není o tom nahodit a okamžitě omámit rybu vůní. Na kapra se někdy čeká dlouhou dobu a je výhodné mít možnost použít také dip, který vydrží až do okamžiku, kdy se přiblíží zajímavá ryba.
Mastné fleky na hladině aneb dipy na olejové bázi
Olej je nositelem chutí i vůní. Využívá se to v gastronomii i výrobě rybářských nástrah. Silně aromatické dipy na boilies bývají založené právě na olejové bázi, což je důvod, proč někdy nad krmným místem vidíte olejové skvrny..
Snadná výroba a intenzivní aroma se osvědčují již několik desítek let. Nástrahu stačí dipovat jen krátký čas – od pouhého namočení, několika minut až po jednotky hodin.
Aroma působí intenzivně hlavně zpočátku. To z těchto dipů dělá skvělé pomocníky na kratší chytání neboť jejich účinek nastupuje rychle. Hodí se například i pro feeder, který je hlavně o kratších vycházkách.
Výrobci nabízí často až přehršel různých vůní v rámci produktových řad. Základ totiž tvoří vždy stejný druh oleje, do něhož je aplikováno jiné aroma. Velmi snadné a svým způsobem efektivní. Někteří rybáři dip přidávají do partiklu nebo dokonce krmítkových směsi. Pozor ale na dávkování, v některých situacích méně bývá více.
Vyřešit krátkou dobu působení se některým výrobcům podařilo vyřešit pomocí změny konzistence. Na trhu existuje několik lepivých dipů. Hustější tekutina nebo možná už gel utvoří obálku kolem nástrahy. Ta se ve vodě rozpustí za mnohem delší dobu. Příkladem může být CUC speciál.
Poněkud pokročilejší jsou práškové dipy. V podstatě jde o směs, do níž nástrahu dipnete stejně jako u tekutého dipu. Musí být ale předem namočená, aby ji dip obalil. Vznikne něco jako řízek ve strouhance. Prášková směs se ve vodě dokáže rozpouštět poměrně dlouho, což její efekt prodlužuje. Mnohdy obsahuje také látky pro stimulaci apetitu a další přídavné nutrienty.
Dipy na boilies s výživovou hodnotou
Nejzajímavější kategorii tvoří dipy na kapry, které mají určitou hodnotu také z hlediska výživy. Obchodní názvy zahrnují nejrůznější slovíčka jako Amino, Energy Dip a další názvy a zkratky prospěšných látek v produktu obsažených. Dost podobné přídomky byste našli také na pultech obchodů pro kulturisty, kteří o svoji výživu dbají skoro stejně jako my o výživu kapří.
Aby nedošlo k omylu, tyto dipy, boostery atd. fungují stejně dobře jako předchozí skupina. Vytváří ve vodě silné aroma ale zároveň rybě nabízí výživové látky.
Příklad:
- Nikl Dip Liquid Food 100ml – základ tvoří Krill liquid, Amino PPC, tekuté játra a také některé chuťově výrazné složky
Recepty na domácí dipy
Stejně jako pro použití v lidské kuchyni, i pro rybaření si dip můžete umíchat doma. Co k tomu potřebujete? Záleží na receptu. Pro dip ve formě sirupu si vystačíte s běžnými přísadami, které má každá domácnost v zásobě nebo je koupíte v supermarketu.
Vychytanější dipy podobné těm, které nabízí komerční formy si můžete vyrobit doma také. Budtet ovšem potřebovat speciální přísady, které se nabízí v rybářských potřebách.
Jednoduchý recept CSL dipu na kapry
- 100 ml CSL
- 50 ml tekutých jater (Liquid liver)
- 100 ml rybí bílkoviny L 030
- + nakonec esence s nějakou příchutí
Tyto suroviny pořídíte v každých rybářských potřebách. Příprava je jednoduchá: dáme všechno do jedné nádoby a dobře smícháme. Esenci si necháme na závěr a nemusíte to s ní přehánět.
Sladké dipy co dům dal
Sirupový dip si uvaříte snadno doma. Výsledkem bude sladký sirup, který láká ryby na velkou vzdálenost. Nutriční hodnota bude většinou velmi nízká i oproti těm nejlevnějším dipům na oleji. Zato jde o levný a pro ryby zajímavý výrobek, který skoro nic nestojí. Sladká základ má ještě jednu všeobecně známou výhodu, dobře se rozpouští i v ledové vodě
- Cukr 1 kilogram
- Voda 800 ml
- Vanilka, může být i vanilkový cukr
Vaříme dokud nevznikne hustý sirup. Vystačit by to mělo zhruba na litr dipu. Výsledný produkt je nutné zcedit a dochucení je na vašem rozhodnutí. Esenci ani použít nemusíte neboť vanilka láká ryby sama o sobě.
Velmi snadné Minamino dipy na boilies – recept
Minamino je legendární tekutá potrava pro kapry, původem z Británie. Jde o jednu z těch věcí, které se v kaprařině osvědčují již dlouhou dobu. Má takový ovocně-malinový nádech. Koupit lze opět v obchodě.
- 100 ml Minamino
- 100 ml CSl
- Esence s příchutí
Poněkud jednoduché ale v základu to stačí, jelikož Minamino tomu jakous takous chuť dodá. S pomocí esence tomu samozřejmě dodáte příchuť dle vašeho přání.
Co to je tajemné CSL, l 030, tekutá játra a MinAmino?
CSLko (Corn Steep Liquor) dost možná znáte z názvu nejrůznějších produktů pro kapraře, feedristy a další rybáře. Jde o tekutou přísadu s bohatým složením a hlavně levnou výrobou, diký čemuž jej výrobci perou i do těch levnějších druhů boilies, dipů atd. Rybám voní a je používá se téměř celoročně. Vlastně tvoří vedlejší produkt zpracování kukuřice, obsahuje ale řadu cenných aminokyselin, které v kaprařině umíme využít.
Tekutá játra (Liquid liver) – nutričně neuvěřitelně bohatý produkt, který se navíc dobře rozpouští ve většině směsí. Hodí se do dipů obsahujících rybí protein.
Minamino – látka obsahující celou řadu aminokyselin nutných pro rybí orgnaismus. Vyrábí se nejčastěji při zpracování vepřového masa.
Rybí protein L 030 – extrakt bílkoviny z rybího masa. Velmi často používaná ingedience. Někteří kapraři dokonce tvrdí, že až moc. Výborně funguje a jde skvěle dohromady zejména s Minamino.
Be the first to comment