Zpátky do historie aneb pojďme se podívat na trochu zapomenutou nástrahu, kterou je obyčejná brambora. Další z klasických nástrah je odsunuta do propadliště dějin. Dnes ji ale vytáhneme na světlo boží a podíváme se, jak uvařit brambory na ryby.
Byly časy, kdy rybáři znali jen několik málo nástrah. Mezi ně patřily žížaly, červy, těsto na kapry, knedlík, houska a právě brambory.
S trochou nadsázky byla brambora boilies našich dědů. V živé paměti jsou historky o tom, jak se dříve chytali na Moravě velcí kapři cíleně na kousky brambor. Správně uvařená brambora je tak akorát tvrdá aby šla píchnout na háček a zároveň odolala všudypřítomné bílé rybě. Šikulové určitě zvládnou bramboru nastražit i na vlasový přívěs jako boilies. Dříve se totiž říkalo, že z brambory musí koukat špička. Na vlasu by to bylo vyřešené samo o sobě.
* Největší bramborové dilema: chtějí kapři kostičky nebo kuličky? Nožíčkáři a lžičkaři jsou v neustálém sporu:/
Nepočítejte samozřejmě s tím, že brambora bude stejně selektivní jako boilies. Půjdou na ni určitě ve velkém cejni a vlastně ani ostatní ryby nepohrdnou. Ovlivnit to můžete jen velikostí kostky, kterou z brambory vyříznete. Podle míry uvařenosti taky musíte dávat pozor na nához. Při příliš prudkém nahazování měkká brambora sletí nebo opadne při plesknutí o vodu. Je to nástraha z doby, kdy se chytalo hlavně blízko břehu a rybáři byly ještě doopravdy tichými blázny.
S bramborou se dá celkem efektivně krmit. Uvařené brambory rozsekané na kostky dokáží vábit rybu na velkou vzdálenost. Ještě v aktuálním roce 2021 se mi daří brambory kupovat od zemědělce při ceně kolem 6 korun za kilo, takže finanční otázka zakrmení je víc než příjemná i pro aktivní penzisty.
Jak uvařit brambory na ryby – recept není potřeba
Recept vážně nepotřebujete. Brambora se prostě vloží do hrnce a vaří ve vodě. Větší pozornost věnuji spíš výběru brambor. Ryby vybíravé nejsou ale pro mě je to vítaná příležitost, abych se zbavil ošklivějších brambor z domácích zásob. V garáži máme bednu na brambory, kde skladuji vlastní drobnou sklizeň + nakoupené brambory od vesnického farmáře.
Samozřejmě za nějaký čas už to není úplně ono, takže nevábně vypadající a nevzhledné kusy jsou jasní kandidáti na zkrmení kaprům. Nic vám ale nebrání jít do konzumu a koupit si kilo těch nejlepších brambor za cenu x krát vyšší. Při těch pár bramborách na háček a zakrmení se ta cena jednou za čas přežije.
Samotný způsob, jak uvařit brambory na ryby, se opravdu moc neliší od vaření normálních brambor k jídlu. Na oběd ale mám radši měkké a vařím podle velikosti běžně až 45 minut, aby brambory byly v pořádku.
Pro kapry se držím maximálně jen něco přes půl hodiny. Za tu dobu krásně změknou ale ne úplně. Jsou již dostatečně aromatické ale pořád celkem dobře drží na háčku.
Čtěte také: Jak uvařit partikl na ryby
Buďte první kdo přidá komentář