
Tradiční prodej vánočních kaprů má své odpůrce z řad aktivistů. Ti nyní vyzývají Ministerstvo zemědělství, aby prodej živých ryb zakázalo úplně. Výzvu přitom provedli poněkud netradiční formou.
Na ministerstvo došla obří pohlednice s obrázky kaprů
Výzvu se rozhodli doručit formou pohlednice s obrázky kaprů a jmény signatářů výzvy. Předali ji přímo náměstkovi ministra zemědělství, panu Holomčíkovi.
Aktivisté protestují nejen proti vánočnímu prodeji ale všeobecně proti způsobu jakým jsou ryby v Česku tradičně prodávány. Jde o to, že u nás stále prodejci ryby zákazníkům předávají v živém stavu. Zákazníci si posléze živou rybu odnáší domů, což ji samozřejmě způsobuje utrpení a dušení.
Ani přechovávání kaprů ve vaně nelze označit za šetrné, voda z vodovodního řadu bez dostatečného okysličení není pro přechovávání ryb vhodná.
Aktivisté navíc poukazují na fakt, že ryby trpí stejně jako ostatní zvířata a prodej živých ryb má být ukončen pro zbytečnou krutost.
Samotný prodej ryb aktivisté nenapadají, aktuálně jim jde jen o prodej živých ryb bez usmrcení.
Argumenty proti prodeji živých kaprů přináší i některé akademické studie, například studie s názvem RIZIKA SNÍŽENÍ WELFARE KAPRŮ PŘI STÁNKOVÉM PRODEJI České Zemědělské Univerzity a studie dalších neziskových organizací. Proti této praxi se vymezuje i například Státní veterinární správa.
Propagační klip aktivistů za práva zvířat (Video)
Proti čemu aktivisté protestují
Hlavní body výzvy:
Zakoupená živá ryba bývá přenášena obvykle v igelitovém obalu po libovolně dlouhou dobu bez vody. V důsledku toho se jí slepí žaberní destičky, funkce žaber se zhorší a ryba se dusí.
Před domácím usmrcením bývá ryba přechovávána běžně ve vaně, což je pro ni absolutně nevhodné prostředí. Kvůli rozdílné teplotě vody může dojít k teplotnímu šoku, hrozí nedostatek kyslíku a chlor obsažený ve vodě může poškodit kůži i nervovou soustavu zvířete.
Správné omráčení kapra před vykrvením není jednoduché. V případě usmrcení v domácnosti tak existuje vysoké riziko, že zvíře není před vykrvením a po celou dobu vykrvování omráčeno s dostatečnou ztrátou citlivosti a vnímání.
Někteří lidé vypouštějí zakoupené ryby s dobrými úmysly zpět do volné vody. Většina ryb však pravděpodobně nepřežije, neboť jejich energetické zásoby jsou vlivem sádkování, kdy jsou v podstatě týrány hlady, vyčerpány a imunita oslabena. Navíc i v tomto případě existuje riziko teplotního šoku.
Ve všech výše zmíněných bodech jde bezesporu o porušování zákona č. 246/1992 Sb., na ochranu zvířat proti týrání.
Zdroj: Tisková zpráv CIWF.CZ
Argumenty s nimiž lze souhlasit, bude ale sportovní rybaření další na řadě?
S argumenty aktivistů paradoxně může souhlasit většina rybářů. Vždyť i rybářský řád nám přikazuje přisvojené ryby usmrtit šetrným způsobem.
TIP! Chcete se pochlubit úlovkem nebo zážitkem z ryb? Vkládat příspěvky do rubriky "Vaše úlovky" můžete zde: Vložit úlovek!
Většina rybářů lovících pro maso má navíc proces usmrcení ryby dobře zvládnutý. Transportovat živou rybu domů nedává smysl.
Je ovšem otázka, kde se aktivisté zastaví. Nelze pochybovat o tom, že sportovní rybolov mají také na mušce. Tuto výzvu ostatně zaštiťují mezinárodní organizace, jejichž aktivisté v zahraničí již kroky proti sportovnímu rybolovu podnikají.
V některých zemích není výjimkou, že ekologické organizace obchází rybáře u řeky či vyvěšují falešné cedule se zákazem rybolovu, které mají odradit lovce neznalé místních poměrů.
V našich zeměpisných šířkách je k tomu zatím daleko. Zejména z toho důvodu, že mnozí rybáři na břehu našich vod nejsou často nakloněni mírumilovné diskuzi ani s vyznavači chyť a pusť, natož s někým, kdo je proti rybaření úplně.
Buďte první kdo přidá komentář