Rybaření po povodních? ČRS zveřejnil doporučení pro rybáře

Český rybářský svaz zveřejnil zprávu, která rybářům doporučuje, jak se chovat po povodních:

Pomoc uvízlým rybám:

  • Pokud narazíte na uvízlé ryby na březích nebo loukách, kontaktujte příslušného uživatele rybářského revíru (MO nebo ÚS). Kontakty jsou dostupné na webových stránkách ČRS u konkrétních revírů.
  • Uvědomte si, že zachraňování všech ryb není vždy možné a uhynulé ryby mohou být součástí přirozeného ekosystému, který živí další živočichy.

Opatrnost na březích:

  • Po povodních mohou být břehy nestabilní a podmáčené, což zvyšuje riziko sesuvů, uklouznutí a pádu do vody. Dbejte zvýšené opatrnosti při pohybu v blízkosti vody. Stále také hrozí pády stromů.

Volba vhodných lokalit pro rybolov:

  • Upřednostňujte místa, která nebyla povodní výrazně zasažena, například rybníky a přehrady, kde se situace již stabilizovala. Mnoho menších nádrží nebylo povodní zasaženo a rybolov probíhá jako normálně.

Povodně někde ještě úplně neskončily – monitorování stavu vody:

Pravidelně sledujte aktuální zprávy o stavu vodních toků, ne všude ještě povodňová voda odtekla. Zvýšený průtok například stále panuje na dolních tocích některých řek. Konkrétně například jde o dolní úsek Vltavy a Labe.

Ještě dnes dopoledne je první povodňový stupeň na Vltavě v Praze (okolo 500 kubíků), na Labi u Mělníka v Litoměřicích (průtok na dolním Labi je dnes okolo 700 metrů krychlových za vteřinu).

Čím mohou povodně škodit rybám?

Ryby jsou na zvýšené průtoky do značné míry připravené. Velice dobře se s nimi vyrovnají na neregulovaných tocích. Tam, kde je tok regulován, je ale situace pro ryby složitější jelikož často chybí možnost migrace někam, kde se dá nalézt vhodný úkryt a bezpečnější prostředí. Povodně ale přináší i další hrozby rybím populacím:

  • Znečištění vody: Prudké znečištění může nastat například v důsledku vyplavení průmyslových objektů. Rybám hrozí otrava či kontaminace jejich masa, což může v budoucnu ohrozit konzumenty ryb
  • Vyplavení ryb mimo dosah říčního toku nebo vodní plochy: Velké množství ryb je vyplaveno na zatopený břeh, odkud nemají možnost se s poklesem hladiny vrátit.
  • Mechanická poškození: Proudy vody nesou dřevo, klády a jiné odplavené předměty, které mohou ryby zranit.
  • Nepříznivé podmínky pro mladé ryby a jikry: Silné proudy vody jsou škodlivé zejména pro jikry a mladé ryby, které potřebují klidné prostředí.
  • Zhoršení potravní základny: Zakalení vody zhoršuje dostupnost potravy pro mnohé druhy ryb
  • Rozptýlení hejn: Povodně narušují rybí hejna a zbavují ryby obvyklých stanovišť.
povoden

Prospěšnost povodní pro přírodu nebo rybáře?

Pozitivní efekt u povodní asi dnes málokdo ocení. To je asi důsledek hlubšího problému lidstva, kdy se naše civilizace staví trochu proti přírodě a buduje města a obce poblíž toků aniž by se příliš bralo v potaz riziko povodní, které jsou z hlediska přírody naprosto běžná a opakující se jev.

Přírodě povodně mohou také škodit, mají ale své pozitivní efekty. Pro rybáře občas taky. Po záplavách se to často zhmotní v podobě ryb splavených do toků z rybníků a nádrží.

Rybáři na Vltavě například vzpomínají na sezonu po velké povodní 2002, kdy se chytaly opravdu pěkné ryby. Není to ale jen o tom, že nám voda přihraje ryby, které před tím byly „uvězněny“ v rybnících nebo přehradách. Je ale otázkou zda toto není benefitem pouze pro rybáře a pro přírodní obsádku řek spíše naopak.

Povodeň si nebere servítky a přerovnává řeku. To je přínosné hlavně tam, kde jsou řeky regulovány, což je u nás na hodně místech. Povodeň vytváří úkryty, vhodná místa pro tření a jednotvárné říční dno připomínající vanu se rázem mění v prostředí pro ryby daleko vhodnější. Alespoň na chvíli, než tam správce povodní pošle bagry.

Zákaz plavby na Pálavských jezerech

V důsledku povodní byl také zakázán provoz plavidel na Dyji 5 a 7 (revíry MRS), což jsou nádrže po Pálavskými vrchy. Zákaz platí od minulého pátku do odvolání. Více zde.

Zdroj: Český rybářský svaz, MRS, autorský text

Čtěte také:

Na Sadské opět hynou ryby: vyhlášen zákaz rybolovu

V pondělí začíná kaprařský závod World Carp Classic 2024: Češi obhajují prvenství

Obří tuňák na Jadranu ze břehu: sledujte epický záběr na hladině a drsný souboj na videu

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.