Lov candáta na přívlač v zimě

lov candáta na přívlač v zimě bývá úspěšný + jaký prut na dravce

Candát přijímá potravu prakticky celoročně. V zimě úspěchy přichází hlavně s mrtvou rybkou. Lov candáta na přívlač je ale s koncem sezóny občas trochu těžší.

Šance jsou ale i tak celkem slušné. Ryby totiž berou i v naprosté zimě. Víc než normálně ale musíte znát všechny potenciální fleky, kde se candát může nacházet. Ryby se stahují v zimě do hloubek. Lov candáta na přívlač se tak odehrává hlavně na hlubší vodě, případně mírněji tekoucí vodě na řekách.


gumové nástrahy na candáty. Lov candáta na přívlač je s gumovou nástrahou neodmyslitelně spjatý
Úplně obyčejné gumy to v zimě jistí. Koncern sezóny si k nim ale vyrobte nebo kupte stingery

Kde candáta hledat?

  • V blízkosti podvodních zlomů
  • Na hranách starých koryt
  • U podemletých břehů na řece
  • V jamkách na jinak rovném dně

Není úplně pravda, že zima je hlavně o gumových nástrahách. I v prosinci lze hlavně po setmění chytat candáty třeba na wobler. Guma je ale jistější a funguje i za dne. Při opravdu studené vodě jsou ale candáti hodně opatrní. Není od věci si vyrobit tzv. stinger. To je ten doplňující trojháček blízko ocásku gumové nástrahy, který jste jistě již mnohokrát viděli na videu nebo fotografiích. 

Záběry jsou někdy tak pozvolné, že bez přídavného háčku se dá těžko zaseknout. Ani s ním to není úplná tutovka. Candát to v zimě často netrefí vůbec a zásek se povede třeba do masa na břiše.

Zimní nástrahy pro lov candáta na přívlač

Výběr gumových nástrah se popravdě příliš neliší od letního. U mě akorát funguje ta specialita, že se před koncem sezóny snažím vyházet některé gumy, které straší v krabičce delší dobu. Zpravidla jsou to ty méně osvědčené barvy, protože ty osvědčené chytám častěji a tak je víc trhám. Různé experimenty mi pak leží v zásobách skoro na věčné časy.


Jigstreamery jsou výbornou nástrahou pro lov candáta
Marné nejsou ani samo-domo jigstreamry

Větší otázka je jakou dát v zimě hlavičku nebo čeburašku, častěji se mi osvědčuje trochu lehčí než v létě. Záleží to ale samozřejmě na lokalitě. Stojatá voda snese menší zátěž než řeka.


Candáti zuby
Mnohdy to není jen o gumových nástrahách

Oblečení na ryby

Od jara do zimy se oblečení nemusí moc řešit. V zimě to funguje dost jinak. Nečekejte ovšem, že budu propagovat nějaké strašně drahé rybářské komplety (i když nejsou marné). Já jsem trochu ušetřil a používám běžnou výbavu pro pobyt v přírodě, kterou si můžu vzít třeba i na zimní turistiku nebo lyže. Jako první vrstva termoprádlo, pak funkční trika, mikiny a hlavně nějakou teplou bundu. U řeky bývá docela velká zima i když venku je relativně snesitelně. Proto si dávám pozor abych se dobře oblékl. Paradoxně se na ryby musím často nabalit víc než na běžky v Krkonoších, kde jsem v pohybu a je mi teplo i v mrazu. Použití více vrstev je v tomto ohledu možná lepší, hlavně kvůli odvodu potu neboť při chození po březích se člověk i v zimě může docela slušně zapotit. Oblečení na sport kupuji normálně v Decathlonu, hlavně když mají slevy. Používám ho na všechny druhy aktivit. Na ryby si akorát vezmu tmavší vrchní bundu, zatímco na kolo nebo běh radši něco reflexního.

Málem bych zapomněl i na rukavice, bez nich to úplně nejde. Používám kvalitní neoprenové. Jakékoliv namočení dlaně je jinak úplný konec rybaření.

Vedení nástrahy v zimě

Hlavní problém spočívá v tom, jak nástrahu tahat. V podstatě mi fungují klasické přískoky na dně a propad. V zimě je ale lepší příliš nespěchat a nechat nástrahu déle plachtit. Mám rád, když nástraha padá ke dnu alespoň 4-5 vteřin. To chce trochu snížit zátěž ale není to žádný problém, protože po zastavení navijáku vždy cítím jak nástraha padá ke dnu a můžu si tak dobu propadu snadno kontrolovat. Často se mi takhle podaří odhalit i nějakou tu jámu protože najednou cítím že nástraha v určitém místě padá ke dnu déle. Po pár navinutích se zase délka propadu vrátí k normálu.

Čtěte také: Pruty na candáty

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.