100 cm candát rakouského rybáře a velká céčka na přívlač z českých vod

ShadTeez Slim

Sezona dravců v ČR dneškem končí. Není tak od věci si připomenout nějaké pěkné úlovky candátů.

Candát obecný je ryba, které na většině revírů není mnoho. A kde je jich mnoho, tam se na něj vrhne půl republiky. Dravce pak málokterý rybář pustí, což vede k začarovanému kruhu, kdy ryb je málo a opravdu velkých candátů se to týká dvojnásob.

candát
Dravci se těší nesmírně velké popularitě mezi rybáři. Jejich počty ale nejsou vysoké a velká část rybářů by například žádného mírového candáta nikdy nepustila

Přesto se občas i u nás pár velkých ryb chytí. V zahraničí jsou na tom ovšem daleko lépe. V poslední době stojí za zmínku úlovky rybářů, kteří reprezentují dánskou přívlačovou značku Westin.

100,5 candát vážil 11 kilogramů, ulovil jej rakouský vláčkař

Za opravdu pořádným candátem z konce letošní sezony musíme k našim jižním sousedům. Raphael Kraft ulovil rybu, která o půl centimetru přesáhla u nás jen velmi vzácně překračovanou hranici jednoho metru.

Oficiální foto candáta na profilu Westin-Fishing:

Candát měřil 100,5 centimetrů a vážil úctyhodných 11 kilogramů. Uloven byl na vcelku bytelnou sestavu. Nástrahu tvořil velký ShadTeez Slim v barvě Headlight v délce 22 cm. 

Použitý prut Westin W6 Powercast-T rod měl gramáž 130 gramů.

Lovcům candáta se dařilo i na českých revírech, všímají si noviny

Úspěchů českých rybářů si všímají i noviny jako Idnes.cz, kde se objevily snímky pěkných candátů z poslední doby. Žel bohu, oproti metrovému candátovi R. Krafta, jde “pouze” o candáty devítkové řady.

Menší jsou také nástrahy, pokud jsou informace na sociálních sítích přesné, tak použité gumové nástrahy byly opět z produktové řady ShadTeez Slim a oproti maxi nástraze použité v Rakousku měly často kolem 12 – 14 cm.

ShadTeez Slim
ShadTeez Slim patří k velmi populárním, avšak dražším, přívlačovým nástrahám

Nehledě na menší velikost českých úlovků, candát nad devadesát cm je obrovský úspěch, tím spíše na českých vodách s obrovským tlakem na dravce a candáta zejména.

V první polovině prosince přišla opravdová zima. Mráz a sníh opanoval českou kotlinu i moravské luhy. Přesto se nemálo skalních vláčkařů nenechalo odradit a vyrazilo vstříc velkým rybám závěru sezony.

Na facebookových stránkách české mutace dánského Westinu stojí za zmínku zejména úlovky Tomáše Kafky. V půlce měsíce si na konto připsal candáta 92 centimetrů. Týden před svátky mu navíc přišla další ryba dlouhá 90 cm. 

Candát Tomáše Kafky:

V mezičase si chytání zpestřil štikou 119 cm a několika candáty nad 80 cm. Tomu se říká opravdu vydařený závěr sezony, který nezbývá než závidět.

Velký candát se na přelomu podzimu a zimy podařil dalšímu známému představiteli této značky. Radek Filip, kterého můžete znát z časopisu Kajman či jeho přednášek o lovu dravců, jež proběhly například na For Fishingu, také ulovil candáta devítkové řady.

Jeho ryba měřila přesně 91 centimetrů.

Velký candát z Labe na videu

Velkého candáta z české svazové vody si můžete prohlédnout také na videu nikoho jiného než známého rybáře a průvodce, Miroslava Vojtka. Jeho candát z největší české řeky měří úctyhodných 94 centimetrů a rybář odhaduje váhu na minimálně 8 kilogramů.

Video:

Uloven byl v první polovině prosince přívlačí z rybářské lodě.

Čtěte také:

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.