Na Nechranicích zadrželi první povolenku za příliš krátkou nástrahu

Minimální velikost nástrahy na Nechranicích je 15 cm.
Ilustrační foto: redakce

Dle dostupných zpráv došlo v pátek či v sobotu k zadržení povolenky rybáři, který vláčel na nástrahu nedosahující délky 15 centimetrů.

Jde tak pravděpodobně o první případ odebrání povolenky dle nově zavedené úpravy rybářského řádu.

Ta zahrnuje zákaz vláčecích nástrah menších než 15 centimetrů (měřeno od očka nástrahy pro upevnění vlasce až po konec nástrahy).

Toto pravidlo tvoří součást komplexních změn na přehradní nádrži Nechranice.

Český rybářský svaz po diskuzích s odborníky zavedl pravidla mající za cíl větší ochranu populace dravých ryb, zejména candáta.

Proč ČRS omezuje přívlač na Nechranicích? Důvodem je ochrana candáta

V oficiálním odůvodnění ČRS argumentuje značným úsilím vynaloženým na obnovu populace candáta obecného, kterou se snaží chránit před neadekvátním rybářským tlakem.

Jaká pravidla například nově platí ohledně lovu dravců na ÚN Nechranice?

  • Zákaz vláčecích ryb a nástražních rybek menších než 15 cm
  • Zákaz lovu z plavidel v období od 15.10.
  • Ukončení lovu po přisvojení 2 ks dravých ryb (štika, candát, sumec i jejich kombinace)

*Toto není kompletní výčet. Více k Nechranicím najdete v popisu revíru, který máte všichni k dispozici

Minimální velikost nástrahy 15 centimetrů je terčem kritiky

Nastolení nových změn samozřejmě nepotěšilo podstatnou část rybářského osazenstva z Nechranic. Koncem minulého roku dokonce vznikla i petice, která však neměla žádný efekt.

Rybářům vadí zejména první dvě nařízení z výše uvedeného seznamu.

Co se rybářům nelíbí:

  • Stejný limit pro nástražní rybu i vláčecí nástrahu – při řešení podobné situace na Lipně se omezila pouze velikost nástražní ryby a lov přívlačí nebyl dotčen
  • Zákaz lovu z lodě v určeném období na podzim

“Smířil bych se s tím, že nesmím půlku podzimu na přehradu z lodi, můžu jet jinam. Ale nelíbí se mi, že zákaz padá hlavně na přívlač a na uživatele nástražních ryb tolik ne. Vláčení ze břehu na velkou nástrahu většinu starších rybářů, jako já, odradí. Není ani jisté, že něco ze břehu chytíte. Na velkou nástražku to ale takový problém není, ti si na celý den sednou k vodě a chytají nerušeně dál a ryby budou brát jako dřív.” (redakčně kráceno). Takto se pro nás vyjádřil místní rybář z okolí Žatce, který si ale raději nepřeje být jmenován jelikož nechce “mít potíže”.

gumové nástrahy na pstruhy
Lehká vláčka s malými nástrahami není na Nechranicích povolená.

Rybáři si nástrahy prodlužují peřím nebo umělými vlákny, zda se to smí není vůbec jisté

Někteří rybáři  nástrahy prodlužují pomocí umělých vláken umístěných na trojháček. Je otázka zda to dělají s účelem využít znění předpisu, který stroze konstatuje, že nástraha se měří od očka ke konci, nebo zda prostě chtějí vytvořit dostatečně dlouhou nástrahu jelikož potřebnou délku zrovna nemají.

Rybářská stráž to ale prý ráda nevidí. Definice v řádu je nicméně poměrně strohá – Měřeno od očka nástrahy pro upevnění vlasce až po konec nástrahy. Konec nástrahy není definován.

Mezi rybáři je přitom už léta oblíbené kombinování nástrah – například gumová nástraha na trojháčku wobleru. Na Nechranicích se jeví jako bezpečnější se podobným kreacím vyvarovat. Zakázané to výslovně nikde není ale případný spor s rybářskou stráží i v případě vašeho vítězství znamená, že budete nějaký čas bez povolenky. Minimálně do doby, než se věc vyřeší.

14 Comments

  1. Candát si tu ochranu zasluhuje. Na problém se ukazuje již léta, konečně našli odvahu k nějakému pokusu o řešeni. Vždyť se dají lovit i jiní dravci.

  2. Co to je za řešení? Tohle už je buzerace. Spíš bych omezil tipy háčku
    Candat jsem vždy chytal na jednohacek aby nebyl problém, sorry ale velikost nastrazni rybky je Picovina

  3. Nejdříve byla na rozdíl od jiných přehradních nádrží zakázána hlubinná přívlač a teď tohle? Zakázal bych lov na živou nástražní rybu, je to trápení zvířat a hluboký český středověk. Avšak nová omezení lovu dravých ryb na Nechranicích patrně vymyslel někdo, kdo je opravdu “málo nadaný”. Musím se velmi ovládat, abych bez servítků nenapsal to, co si o něm ( nich) myslím.

  4. Kdyby se každý choval u vody jak má…,nepletl si rybaření s návštěvou rybárny , tak žádné zákazy nebudou zapotřebí.. jako RS vím čeho jsou někteří jedinci schopni…

  5. Dnes chytá každý kdo má ruce a nohy, a hlavně když má peníze. Zkoušky ze znalostí už nejsou důležité. A ČRS má taky máslo na hlavě. Rybáři jsou od vody vytlačováni cyklostezkami, rezidenčními zónami, či závorama na přístupových cestách,klidně kilometr od lovných míst. Zatímco na přehradách řádí šílenci na super rychlých člunech či skůtrech, ničících břehy a malé loďky rybářů. Majitelé rezidenčních zón a jejich přátelé jezdí auty až k vodě, ale ostatní rybáři musí jít pěšky, i když je jim třeba 80 roků. A do toho všeho každoroční změny rybářský řádů. Svět se už dočista zbláznil…….

    • Ten muž má pravdu. Je čím dál víc zákazů a ještě se revíry rozprodavaji do soukroma. Rybář už se začíná cítit jako trestanec.

  6. Tak to člověk si ani na okouny už nezajde,bože kdo to vymyslel odborník to asi nebyl sám mám rybářskou školu ale nád tímhle zůstává rozum stát

  7. Ty nástrahy na přívlač je totální blbost.U živé nástrahy (rybičky)Tomu rozumím, nechávají candáty zažrat a tím pádem candát nemá šanci přežít,ale u umělých nástrah je to fakt blbost.Ale bohužel to musíme respektovat.Nic jiného nám nezbývá.

  8. Je to zhovadilost, jednou se píše, jak jistý RS krade peníze na nákup ryb, povolenky se rozdávají jak dětem pastelky, stačí mít peníze, všude samej pytlák, já osobně potkal loni v létě bandičku cucáků jak si jdou po půlnoci na ryby,,a nikdo s tím nic nedělá, rybářská stráž se bojí,, ale pro slušné rybáře jen a jen buzerace všude ve všem!!!! Už se nad sebou zamyslete, a regulujte např vydání rybářského lístku a povolenek, někomu kdo si to nezaslouží, řešte nákup ryb, volavky a kormorány, přemožené sumce a podobně,a né takové nesmysly,,,

  9. Bože co to je za sracku…. Chtěl bych videt toho kokota co to vymyslel a nebo zadrzel tu povolenku..

  10. Strasna blbost. Za problemy muze slabe vysazovani a hlavne naschvaly hraznych, kteri hybou vyskou hladiny c dobe treni. A dalsi jev je regulace brehu,kdy je misto korenu a vetvi stromu ve vode jen a jen beton. Pokud se toto nenapravi, tak jsou jakekoliv jine opatreni zbytecne.

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.