Jak na sumce ze břehu s Jakubem Holubcem

Jak na sumce ze břehu

Prosincové počasí lovu sumců příliš nepřeje, pro inspiraci do další sezony vám ale přinášíme alespoň nový článek na toto téma. Jak na sumce ze břehu vám poradí Jakub Holubec, nadějný autor a tvůrce videí nejen o sumcařině.

Vážení čtenáři, snad každý rybář má skrytou touhu poměřit své síly s nějvětší rybou našich vod – sumcem. Možná právě to je důvod, proč sumcařina v posledních letech stále více nabírá na popularitě. Není se čemu divit, každý z nás hledá v rybářském životě další výzvy a právě ulovení trofejního sumce může být jednou z nejtěžších. Metod vedoucích k úspěchu je v tomto případě mnoho. Tou pravděpodobně nejběžnější a nejjistější je v tomto případě stacionární lov ze břehu. Pojďme se tedy společně podívat jak na to.

Výbava pro lov sumce ze břehu

Co se týče výbavy, v první řadě bych na vás chtěl upozornit, že sumec nezná kompromis. Pokud cílím na největší rybu našich vod dorůstající v dospělosti hranici 100kg a 250cm délky, neexistuje zde výmluva „takového nechytím“ nebo „takové tu nemáme“. Věřte, že tyto ryby jsou vám často mnohem blíž, než byste je čekali a jejich ulovení je v případě cíleného lovu velice reálné. Nedoporučuji proto zahrávat si s osudem slabým vybavením. Pokud jdu na sumce, volím vždy odpovídající vybavení. Já osobně používám pruty o délce 280cm s vrhací zátěží 400g.

Výbava na sumce při lovu ze břehu zahrnuje i lod

Důležité tipy, jak navázat prut na sumce a zacházet s ním během lovu:

  1. Použijte šokovku – žádná šňůra neodolá hranám na dně
  2. Kontrolujte kmenovou šňůru i montáž po každém záběru
  3. Nepoužívejte trubkové stojany

Vrhací zátěž je velmi zavádějící, jednoduše zvolte vždy prut od sumcového brandu s určením pro lov ze břehu a neměli byste se ve výběru nijak zásadně minout. Pruty mám osazené multiplikátory s návinem 300m pletené šňůry v průměru 0,55mm + 25m šokové šňůry o průměru 1,0mm. Důrazně doporučuji používání šokových šňůr zejména při lovu sumců ze dna, kdy šňůra vede často přes vázky a hrany na dně.

Oděruvzdornost pletených šňůr není nijak oslňující a věřte, že i 1,0mm šokovka se o hranu koryta dá uříznout už při záběru. Určitě je na místě pravidelně kontrolovat jak kmenovou, šokovou i návazcovou šňůru, zda není po zdolání ryby nikde narušená. Pruty po zavezení umisťuji vždy svisle do speciálních sumcových stojanů. Pokud jde o konkrétní typ, rozhodně nedoporučuji trubkové stojany.

Jak na sumce ze břehu

Hrozí totiž, že z nich během záběru prut nevyndáte. Dopnutí prutu po nastražení záleží na konkrétní metodě. Při lovu s trhacími montážemi dopínám celou sestavu na maximum s dotaženou brzdou, při lovu s podvodními splávky naopak vše dopnu jen zlehka, kvůli snížení vibrací na šňůře způsobené proudem.

Nástražní rybky na sumce volte podle přirozené potravy sumců na konkrétním revíru

Jako nástrahu volím téměř vždy živou rybu, nebo větší množství menších ryb. Pravděpodobně nejuniverzálnější nástraha je ryba ve velikosti zhruba 20 – 25cm. Běžně však volím ryby velikosti kolem 40-50cm a snažím se vyselektovat záběry menších sumců. S výběrem druhu je to složitější, vždy záleží na druhovém složení v konkrétní lokalitě a místě nastražení. Měli byste vždy volit rybu, která odpovídá místu do kterého jí nastražujete a v lokalitě se vyskytuje ideálně ve snížené míře v důsledku tlaku sumců.

Na složení obsádky lze pozorovat, jakou nástrahu sumci v dané lokalitě preferují. Proto nebuďte líní, vemte do ruky feeder a ryby si nachytejte na lokalitě, kde budete následně chytat sumce. Nepodceňujte manipulaci s nástrahou, ryba musí být vždy v perfektní kondici. S nástrahami manipulujte vždy s co největší péčí. Velmi často volím jako nástrahy i ušlechtilé druhy ryb s minimální lovnou mírou. Jediné nástrahy kterým se cíleně vyhýbám jsou karas, lín a kapr.

Alfou a omegou při lovu sumce je volba místa. Lov sumce, při dodržení základních technických postupů, není zas až taková věda. V podstatě máte jednu živou rybu, kterou musíte umístit pokud možno co nejblíže stanovišti odpočívajících sumců, či v noci do jejich loviště. Pokud umístíte vaši nástrahu na perfektní montáži do průměrného místa, budete čekat na aktivitu sumců a pravděpodobně se v horizontu několika dní záběru dočkáte. Pokud však zvolíte k perfektní montáži i perfektní místo, situace je úplně jiná. Proto doporučuji nečekat až sumec přijede k vám v krátkém období jeho aktivity.

Jak na sumce ze břehu s aktivním vyhledáváním ryb

Zkuste se častěji přemisťovat, hledejte sumce aktivněji. Pokud záběr nepřichází do 24h od zavezení, většinou se přesouvám. Za strop považuji 48h bez záběru. Konkrétní místa velmi závisí na dané lokalitě. Pohybuji se po svazových vodách od jihu Moravy až po sever Čech. Lokality jsou tak často velmi odlišné.

Velmi obecně se mi ale osvědčilo vždy hledat sumce primárně v okolí překážek. Sumci milují úkryty a nikdy nebývají daleko. Rozhodně preferují schovat si hlavu pod kořen v mělké vodě, než se za každou cenu držet koryta bez překážek. Velmi produktivní bývají jámy na řekách, nicméně pokud má sumec na výběr, vždy jsem byl úspěšnější spíše poblíž překážek, než v největších hloubkách.

Další perfektní místa jsou strmé břehy a to jak na stojatých tak na tekoucích vodách. Strmý břeh téměř vždy znamená podemleté kořeny ve vodě a perfektní úkryty pro vousaté predátory. Ve zkratce sumce hledejte vždy v hůře dostupných klidových zónách s dostatkem úkrytů, kde se cítí bezpečně. V neposlední řadě následuje potravní rybičky. V noci sumce typicky hledejte v mělčinách, kde se shlukuje drobná ryba. Tišiny a mělčiny jsou zejména v letním období klíčem k úspěchu. Sumec se dále při aktivitě velmi rád drží jakékoli „linie“.

Stejně jako potápěč se nerad pouští do otevřené vodní plochy. Preferuje pohyb podél břehové linie, podvodních hran, protahuje korytem. Proto se nebojte své nástrahy umisťovat do bezprostřední blízkosti těchto míst.

Trhačka nebo podvodní splávek? Záleží na charakteru místa

Volba metody nastražení vašich prutů pak závisí opět na lokalitě a hlavně lovném místě. V případě lovu v překážkách chytám především na trhací montáže v blízkosti sumčích úkrytů. Zde pozor, vždy volte místa tak, abyste měli reálnou šanci rybu zdolat. V těchto místech často není zas takový problém rybu přelstít, ale rybu přes 2m na místě prostě neotočíte a nechat jí následně s montáží zamotanou v potopených stromech je přinejmenším nezodpovědné.

Trhací bojka na sumce podle Jakuba holubce

Kdy a kde jakou montáž na sumce preferuji:

  • Trhací bójka – v blízkosti překážek
  • Podvodní splávek – v jámách a korytech na řece

Pokud vymetám koryta a jámy na řece, volím montáže s podvodními splávky. Při jakémoli nastražení platí několik zásadních pravidel. Minimalizovat cokoli, co v montáži používám. Splávky, olova, karabiny apod. používám pouze pokud je to zcela nezbytné, tedy téměř vůbec.

Sledujte také videa od jakuba holubce

Čím přirozeněji nástrahu nastražíte a čím je vaše koncová montáž jednodušší, tím lépe. Při nastražování více prutů myslete na jejich rozmístění, šňůra ve vodě je pro sumce jako zeď. Ryby na ní velmi špatně reagují. Minimum šňůry ve vodě znamená minimum vibrací.

Neshody s ostatními rybáři řešte s chladnou hlavou

Největším problémem se kterým se při lovu ze břehu budete setkávat je nepochopení ze strany ostatních rybářů. Velmi často jezdím na nové lokality, kde na silné šňůry vedoucí vzduchem nejsou místní zvyklí. Budete se pravděpodobně potýkat s kontrolami místních rybářských stráží. Nechci zde moralizovat, co je a není správně, pouze vás chci upozornit na fakt, že mnoho částí rybářského řádu je v tomto případě sporných a je hlavně na vás a vašem zdravém úsudku abyste věděli, co si na konkrétním místě můžete a nemůžete dovolit. Z tohoto hlediska vždy doporučuji zachovat chladnou hlavu, znát perfektně řád i s dodatkem ke konkrétním revírům a ideálně na výpravy jezdit sám. Minimalizovat vybavení na brolly, loď a pruty, abyste předešli zbytečným provokacím při stavbě stanových městeček, jak je v poslední době zvykem. Klid, respekt a pokora jsou v tomto směru velmi důležité.

Pro představu dodám letošní osobní zkušenost, kdy jsem byl kontrolován rybářskou stráží na základě podezření od místních, že stražím mnohoháčkové šňůry na úhoře (zřejmě díky průměru kmenové šňůry a jejímu vedení nad vodní hladinou). Vše jsem měl v pořádku, ale došlo i na kontrolu nástražních ryb. Proto buďte obezřetní a počítejte vždy s tím, že nejste u vody sami.

Zdolávání a šetrné zacházení s rybou

V případě, že budete úspěšní a docílíte záběru, nepodceňte sílu sumce zejména v závěru souboje. Myslete na to, že ryba může vážit několik desítek kilogramů a dokud ho nemáte pevně v rukou, je stále ve svém živlu silnější než vy. Nadměrná konzumace alkoholu v těchto situacích tak není příliš na místě. Sumce vylovuji vždy úchopem za spodní čelist.

Ryba musí být unavená a váš úchop dostatečně pevný. Jednoduše jakmile mu tam sáhnete, už nepouštějte. Mohlo by se vám to vymstít v podobě háčků zaseklých v dlani. S rybou manipulujte vždy na podložce. Skvěle poslouží mokrá plachta, podlážka od bivaku, ale ani mokrá tráva sumci neuškodí. Při focení je sumec nejvíce náchylný v oblasti břicha, proto dávejte důrazný pozor na držení a na kolena. Dokumentaci se vždy snažte zkrátit na minimum. Jen tak budete mít jistotu, že váš vysněný úlovek nevyplave po několika dnech břichem vzhůru.

V dnešní době považuji již skoro za zbytečné opakovat, že sumce a zejména ty trofejní je třeba pouštět. Jednoduše je nás u vody přiliš mnoho na to, abychom si mohli dovolit tyto trofejní ryby brát. Nemám nic proti tomu si rybu čas od času vzít ke konzumaci, ale sám jsem byl mnohokrát svědkem obchodu s trofejními rybami, jejich prodejem do zahraničí, kompletně vybrakovanými populacemi sumců atd. Není to hezký pohled. Proto vás prosím zachovejte v případě úspěchu klidnou hlavu, vše pečlivě zdokumentujte a dejte jim svobodu, jen tak totiž budete mít možnost znovu se s nimi setkat.

1 Comment

  1. Zdravim.Pekny clanok s peknymi fotkami.Vidno,ze sa sumciarine venujes.Ja som zazil na Slovensku casy okolo roku 1998,kedy som bol asi jedinym kto vabil na Dunaji v okoli Bratislavy.V roku 2000 som sa dostal na ebro,to bola vysoka skola vabenia.Tam ma zaucil clovek,ktory s Pavlem Tomim si odkrutil sumciarinu na Rancho rio ebro.Nezabudnem na vabenie na hlbkach 40 a viac metrov,na kazdeho nastrahoveho kapra bol sumec okolo 190cm.Netreba zakazovat brat ryby: az niekto zoberie rybu taku velku ze ju nedokaze skonzumovat,sam to uz nespravi…a ked ryby nemaju idealne podmienky,zakazy nepomozu.Na ebre su ryby nevychytatelne,lebo maju podmienky.Ano,treba trofejne ryby u nas pustat,lebo je to zazrak,ze dorastli napriek znecisteniu,regulacii a podobne.A je nezmysel konzumovat stare zviera.miro

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.