Jak na chytání s boloňkou – plavaná s dlouhou udicí

plavaná na staré řece

Bolońka neboli bolognesový prut je specifický a oblíbený nástroj pro lov na plavanou. Jde o praktičtější verzi chytání plavačky, která je v něčem podobná bičům. Zde také máte relativně dlouhý prut, který je však osazen klasickým navijákem s dostatečnou zásobou vlasce, Zároveň jde o prut teleskopický, čímž se výrazně zjednodušuje transport a doprava k vodě.

Boloňka na bílou rybu a menší kapry je prut v délce až 8 metrů, optimální délka se pohybuje v rozmezí 6 – 7 m. Na trhu naleznete pruty relativně levné i dražší. V čem spočívá rozdíl? Hlavně v kvalitě blanku a tím celkové hmotnosti udice. Při sedmi metrech už je rozdíl ve váze materiálu dobře znát na vlastní ruce. S lehčím prutem se méně unavíte, lov na boloňku je mnohdy velmi aktivní záležitost a hlavně na řece ji máte často v ruce.

Naviják nemusí splňovat žádné náročné výkonové parametry, důležité je spíš aby se vám s ním prut dobře držel a zároveň, z výše uvedených důvodů, příliš nezvyšoval hmotnost celé sestavy.

Delphin Prut Xenox 7m 30g

*Delphin Xenox patří mezi dostupné modely, při délce 7m váží 410 gramů

Bižuterie pro navázání boloňky:

  • Návazec 0,12 – 0,16 dle situace
  • Olivky a broky pro zatížení splávku
  • Pevné splávky: kulaté na řeku, štíhlé na stoják – gramáž od 0,5g – do 2 g (více v článku o splávcích na řeku)
  • Háčky velikosti 8 – 12

Síla návazce, kalibr splávku a zátěže, potažmo velikost splávku závisí od podmínek lovu. Boloňka představuje relativně jemnou metodu plavané, při níž se používá nenápadný návazec, menší splávek a háčky odpovídající velikosti nástrahy. Nejpopulárnější jsou červi, kteří velký háček nevyžadují.

Jen pro představu: S 0,16 mm návazcem na 10tce háčku  zdoláte i kapry 50+. Není to samozřejmě žádný komfort a trvá to nějaký čas. Pro cílené použití boloňky na kapry doporučujeme použít nějaký tvrdší model a silnější vlasec, nebo raději zkusit tvrdší matchový prut (více match prutů zde). Boloňka na kapry (běžnou velikost kolem dvou kil) použít lze, pro cílený lov nebo cílení na větší ryby jsou ale vhodnější jiné plavačkové udice.

Boloňka je ideální nástroj pro aktivní plavanou na řeku

Potkávám řadu kolegů, kteří boloňku používají pro lov plotic a cejnů (někdy velmi pěkných) na stojatých vodách, kde mám radši kratší a výrazně lehčí match. Nic proti, samozřejmě to má i své výhody, dlouhý prut se přitom dá odložit do vidličky a rybařina se stává podobně komfortní jako ostatní druhy lovu.

Bolognesové chytání má své největší přednosti na tekoucí řece, ne na žádné divoké vodě ale na MP řekách s velmi různorodými břehy, rychlými úseky, vracáky a podobně. Díky délce udice dokážete splávek precizně umístit a nechat proplavat místem, které potřebujete. Provedete splávek proudem, okolo překážek či jej umístíte přímo do úplavu. Na menším toku dokážete sáhnout až k protějšímu břehu.

Pevný splávek si posunutím na vlasci okamžitě přizpůsobíte různým hloubkám.

Když to shrnu, boloňku můžete využít na klasickou plavanou zvanou po myslivecku šoulačka. V mládí jsem takto chodíval kolem Ohře ještě s těžkým sklolaminátem. Dnes si můžete vzít jakýkoliv lehčí prut, pokud ale investujete do boloňky, tak získáte velmi precizní nástroj. S ním prochytáte lehce prakticky jakékoliv místo v jeho dosahu a zároveň můžete lehce odhodit drobný splávek na nečekaně velkou vzdálenost a snadno jej dlouhým prutem kontrolovat. Jedinými nepřáteli boloněk může být snad silný vítr, při němž chytání připomíná spíše pouštění draka, a únava rukou. Vadí také bujná vegetace protože potřebujete mít manipulační prostor kolem sebe.

Na druhou stranu, aktivní lov s boloňkou omezuje nutnost krmení téměř na minimum, jelikož si za rybou dojdete. Na větších řekách, stojaté vodě a při statickém chytání na jednom místě se ovšem přikrmování nevyhnete a platí při něm stejná pravidla jako při běžné plavané.

Tipy a triky s boloňkou na tekoucí vodě

Jak jsem říkal, s boloňkou lze precizně propátrat široký pruh toku. Můžete si dokonce stoupnout dále od břehu a vymámit ryby pod převislým břehem, na němž stojíte. Tady se většinou nachází hejna jelců tloušťů. Většinou to zblajzne ten nejmenší z nich, někdy se ale štěstěna usměje a ryby přes 40 centimetrů nejsou až tak vzácný úlovek, jak by se mohlo zdáti.

Na rychle tekoucí vodě využijte hlavní výhodu prutu – jeho délku. Když nebude ani kousek vlasce plavat na hladině, tak dosáhnete velmi přirozeného pohybu nástrahy. Sousto se tváří jako potrava unášená řekou a neodradí ani opatrné ryby. Na rychlejším toku můžete splávek dokonce mírně brzdit. Rychlost proudění bývá u dna nižší než na hladině, drobné zpomalení nástrahy funguje.

Zastavení nástrahy dělá divy

A často můžete splávek úplně zabrzdit. Ostatně, na konci dráhy splávku se vyplatí nepřehazovat hned ale počkat. Uvidíte kolik ryb zaútoči na potravu, která stoupá ode dna nebo drží v proudu u hladiny. Nezřídka do toho bouchne bolen a při větší velikosti vás překvapí velká rána a pořádná zdolávačka. V 9 z 10 případů se ale pověsí ouklej. Tam kde nejsou tato metoda funguje nejvíce na menší tlouště.

Pozastavení splávku ale zkuste poblíž “podezřelých míst”, hlavně překážky ve vodě (kámen, dřevo) nebo rozhraní proudů a úplavů. TAm může stát hezčí ryba a krátkým zastavením nástrahy ji vyprovokujete k záběru!

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.