Boilies je prakticky všude. Již se na něj nechytají jen kapři a amuři. Používá se na feeder a dokonce existují i boilies na sumce. Na regálech obchodů najdete mraky příchutí v různých barvách a velikostech. Základní recept na boilies je ale přitom tak jednoduchý, že pár kuliček so dokážete zkusmo uvařit i doma.
Jde samozřejmě jen o doopravdy základní recept na boilies. Mezi rybáři je již dost samovýrobců, kteří dovedou tvořit velké množství boilie z dobrých surovin a ve špičkové kvalitě neostávající za komerčnimi výrobky.
V tomto případě zkusíme jen to nejjednodušší. Boilies totiž představuje v podstatě vařené těsto.
Pro základní recept na boilies tak potřebujeme nejprve dvě suroviny:
- Vejce
- Mouka
Pro zahuštění a lepší výslednou tvrdost lze do směsi ještě přidat krupici. Obecně se dá říct, že na kilo boilies můžete dát 5 – 10 vajec, rozmezí je to velké ale při prvním pokusu snadno zjistíte, jaké množství je k dosažení dobré konzistence dobré.
Postup je velmi snadný. Vajíčka důkladně zamícháme a začínáme do nich sypat sypkou směs tak aby byla vláčná a lepivá. Z čistě technického hlediska lze to nejprimitivnější boilies postavit jen na mouce a vejcích. Jeho nutriční hodnota je však nevelká ačkoliv chytat se na něj dá.
Sypkou směs si ale můžete upravit dle sebe. Zkusme si postavit trochu pestřejší základní recept na boilies ze základních surovin, které máte doma:
- Kukuřičné lupínky
- Mouka
- Ovesné vločky
Na kilo můžeme dát zhruba půlku mouky a pop čtvrt kila vloček a lupínků, které předtím rozmixujeme v mixéru. Pro lepší efekt je možné část vloček a lupínků nadrtit na menší frakci a tu do těsta vmíchat pro větší pórovitost boilies.
Možností máte k dispozici velké množství a samozřejmě můžete zkoušet míchat i různé profi suroviny jako jsou moučky a další komerčně prodávané suroviny. Mouka může být také kukuřičná a používá se například i soja.
Ochutit boilies lze jednak komerčními výrobky nebo zkusit vlastní variantu – od vanilkového cukru až po kousky aromatického salámu například. Fantazii se meze nekladou a v malém můžete experimentovat vcelku lehce protože na pokusy s prvním domácím boiliem vám stačí nějaké misky na přípravu směsi, prkénko a hrnec.
Menší množství snadno nakoulíte v ruce nebo stačí jen vytvořit hada, kterého nakrájíte na válečky a výslednou nástrahu uvaříte v tomto tvaru. Pro lepší vzhled nástrahy lze doporučit koupi obyčejného potravinářského barviva.
V nouzi můžete sáhnout do přihrádky s kořením, kde určitě najdete kurkumu. Exotické koření dodá nástraze jednak trochu peprné aroma (není to potřeba s ním přehánět) ale hlavně spolehlivě barví nažluto vše, co s tím přijde do styku.
Jak uvařit svoje boilies?
Po smíchání směsi s vajíčky a důkladném promíchání je dobré nechat uležet, například v lednici. Čím víc komponentů směsi, tím je odležení důležitější. Jednotlivé složky totiž natahují vlhkost různou dobu a pro kompaktnost nástrahy to chce třeba půl hodiny odpočinout.
Poté teprve následuje válení a koulení. Mezitím dáme do hrnce vodu, zapneme sporák nebo indukci a uvedeme vodu do varu. Podle velikosti uváleného boilies trvá vaření, většinou ale jen pár minut. Poté nástrahy opatrně vylovíme například naběračkou, jelikož jsou horké a následuje sušení. Sušit to chce alespoň den a pro extra tvrdé boilies i déle. Musíte ovšem najít vhodné místo neboť doma vyráběné boilies bez konzervantů vám může ve vlhčím prostředí chytit plíseň.
Opravdu nejde o nic složitého a základní recept na boilies zvládne každý. Není ani nutné se držet přesných směsí. Jedná se v podstatě o vařené těsto, které můžete udělat z ledasčeho na základě vašeho uvážení.
Chcete-li ovšem nutričně bohatou nástrahu, která bude cílit na větší kapry, zkuste se více zajímat o základní suroviny jež kapraři už dlouhá léta používají. Pro začátek j možná nejsnazší začít se sladkými chutěmi a pak pokračovat boilies masovými. Zde však počítejte s poněkud vyššími náklady na suroviny a také ne vždy úplně libým zápachem po bytě. Boilies doma pro vlastní potřebu ale zvládne téměř každý.
Čtěte také:
Be the first to comment