Ke klasickým nástrahám patří pečivo. Lisovaný rohlík na ryby je použitelný téměř celoročně včetně zimy. Připravit jej můžeme různými způsoby, nejrychlejší je mikrovlnka.
Tradiční způsob přípravy rohlíku či pařené housky, což je ve výsledku to samé, spočívá v napařování. Používá se u něj napařovač na knedlíky a hrnec. V dnešní době je to ale asi zbytečně namáhavé. Lisovaný rohlík na ryby si můžete udělat o mnoho rychleji v mikrovlnce. Nebudete ani muset zapínat sporák, hledat hrnec a čekat na páru.
Lisovaný rohlík na ryby v mikrovlnce: postup
Z obchodu přineseme rohlík nebo housku. Lze samozřejmě využít starší pečivo. Dnešní gumové rohlíky vydrží i několik dní použitelné. Pečivo ale nesmí být tvrdé jako kámen, to lépe využijete na strouhanku.
Nejsnazší manipulace je s pomocí mikrotenového sáčku. Jako první krok ale rohlík vyjmeme a navlhčíme vodou.
Poté jej vložíme do sáčku. Můžeme i více rohlíků najednou, a vložíme do mikrovlnky. Doba ohřívání stačí 15 – 30 podle nastaveného výkonu vaší trouby.
Rohlíky jsou po ohřátí horké, takže je výhoda s nimi manipulovat v pytlíku. Vyjmeme to z trouby ven a dáme na prkénko či nějakou jinou rovnou plochu. Prkénko je ale lepší, zejména pokud vás vidí manželka. Na něm pak můžete rohlík bez obav nakrájet. Nejdřív je ale potřeba provést lisovaní rohlíku.
Jak lisovat rohlík
V některých rodinách si způsob lisování rohlíku předávají pomalu z generace na generaci. Kutilové sí dokonce vyrábí šroubovací lisy, kterým rohlík stlačí přesně na potřebnou mez.
Nemusíte to ale tolik hrotit. Stačí vzít ještě jednou prkénko a rohlík zmáčkout. Lisovat je dobré alespoň pár minut, proto je vhodné prkénko něčím zatížit. K lisování mám dva tipy:
- Je dobré lisovat alespoň 2 rohlíky najednou, jinak může horní prkénko být nakřivo
- Míru lisování můžete vymezit vložením nějakých předmětů pod prkénko – třeba dvě tužky, zátky od piva atd. – rohlík bude nalisování na tloušťku těchto “dorazů”. (nemusíte to ale řešit vůbec).
Střídka rohlíku díky lisování jakoby zgumovatí, což mám rád protože ve vodě pak zase nabývá na objemu. Čím více slisovaný, tím déle ve vodě nástraha pracuje a je méně nutné přehazovat, což je vhodné třeba v teplé vodě, kde se vše rozpouští rychleji.
Hodně slisovaný rohlík se ale hůře napichuje a při delším skladování než půjdete na ryby dokáže fest ztvrdnout. Vzhledem k rychlosti přípravy si ale rohlík můžete udělat těsně před tím, než vyrazíte na ryby.
Jakmile je lisování hotové, můžeme rohlík vyndat ze sáčku a nakrájet na kostičky. Tím je v podstatě hotovo.
Kdo chce mít sousto ještě více lákavé, může nakrájené kostičky ovonět nebo okořenit. Nejlépe se to dělá když máte kostičky připravené v sáčku. Nalijete do něj nebo nasypete nějakou substanci a důkladně protřepejte.
Co tam dát je na vás, od prostého cukru, koření až přes boostery, oleje a další vychytávky z rybářských obchodů i kuchyně (zkuste maggi). Lze použít i potravinářské barvivo.
Lov na rohlík funguje na všechny kaprovité ryby. Zachytáte si s ním na feeder i plavanou a nejlepší na něm je, že jde o jednu z nejlevnějších nástrah vůbec.
Buďte první kdo přidá komentář