Fermentovaná kukuřice na ryby – jak na to

nejlepší nástrahy na kapry a fermentovaná kukuřice

Fermentace je kvašení, což je proces, jenž se využívá hojně v kuchyni lidské. Fermentovaná kukuřice, potažmo partikl obecně, je ovšem výborná na kapry. Stejně jako si člověk pochutná na dobrém zelíčku, tak i kapr si rád smlsne na takto upraveném krmení, které je navíc dobře stravitelné.

Fermentovaná kukuřice má odlišné aroma a rychleji se tráví

Fermentovaný partikl rybu méně nasytí, neboť dochází k jeho rychlejšímu průchodu trávicí soustavou. Jaké jsou ale další výhody takového krmení?

  • JIná chuť – co je kvašené, neboli fermentované, to chutná jinak. Nakyslá chuť dělá dobře i rybám a je to něco jiného, než běžné krmení v podobě vařeného partiklu nebo různě ovoněných kuliček boilies či pelet
  • Kyselá chuť mění pH vody, což kapr docela dobře detekuje a velkou vzdálenost. Zaujmete ryby trochu jinak než normálně

Jak naložit kukuřici na ryby snadno v domácích podmínkách

Fermentovaná kukuřice Nakl�dan� partikl 1kg - Kuku?ice P?lno?n� pomeran?

Kvašení a fermentování kukuřice není bůhví co těžkého. Některým rybářům se kukuřice zkvasí nechtěně, když ji nechají mezi vycházkami odpočívat někde v garáži. V takovém případě ale může dojít spíše k hnilobným procesů, což partikl znehodnotí. Proto máte lepší to udělat pečlivě a řízeně.

Recept je použitelný nejen pro fermentovanou kukuřici ale pro ostatní druhy partiklu taktéž. Fermentace je vlastně jakýsi proces rozkladu cukrů. Za boha tomu nerozumím a nevím, jak to z odborného hlediska funguje. Z chemie jsem dokonce na průmyslovce málem vyletěl, naštěstí jsme ji měli jen v prváku.

Na přípravu kukuřice ale nemusíte být docenti, Úplně nejjednodušší univerzální recept spočívá v jednoduchém přidání cukru. Jako příklad uvedu 1 kilogram kuku, ať se vám to lépe počítá až budete dělat větší množství.

Recept na fermentovanou kukuřici:

  • Připravte si horkou vodu v konvici – převaření je základ, jelikož chlor je svinstvo. Fajnšmekři vodu nechají odstát pár hodin a pak ohřejí, ať je to sichr. Možností je samozřejmě voda ze studně nebo klidně z rybníka.
  • Zalijeme kukuřici v nějaké nádobě, kterou dokážete uzavřít, Vodou nešetříme, jelikož nesmí ani zrnko koukat z vody ven. Nalijeme to radši s větší rezervou.
  • Ve stejné vodě si rozpustíme cukr. Na 1 kilo klidně 100 gramů. Zalijeme kukuřici a nezbývá než čekat. 
  • Zakryjeme víkem a občas kontrolujeme – hlavně musíte občas upustit tlak, který může vznikat docela rychle a tlakovat nádobu, což nemusí dopadnout dobře

*Fermentace probíhá rychleji v teple, studená garáž v chladném období roku může proces protáhnout na dlouho-dlouho

Kvasit to začne dle teploty za pár dní. Za jak dlouho to bude hotové? Až kukuřice změkne, což může trvat pár týdnů, pokud ji tam dáte tvrdou. Urychlit se to samozřejmě dá použitím vařené kukuřice.

Kontrolujte občas stav. Jak to celé kvasí, snadno se může dělat pěna nebo nějaký jiný hnus. Dokud to ale nesmrdí hnilobou, tak je to v pohodě. Hnití už je nežádoucí. 

Proto použijte jen čisté nádobí a suroviny: kukuřici důkladně vyperte před použitím, omyjte nádobu a použijte převařenou vodu ať se do procesu nedostane žádná vnější špína.

Fermentace kukuřice kefírem

Kukuřice na kefíru je jeden z nejoblíbenějších receptů. Kefír dodá potřebné cukry asi i další látky, které kvašení potřebuje. Je to opět vcelku snadné a fermentovaná kukuřice se vám povede určitě hned napoprvé. Místo cukru prostě vlijeme kefír. Na pětilitrovou nádobu stačí sklenice kefíru. 

Bacha ale na tlaky, raději používám plastová víka a dělám do ních dírku. Kefír fermentaci nastartuje opravdu pěkně a já bych nerad maloval ve spíži.

Další články na podobné téma:

Reklama

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.