Jak vybrat kaprový prut: Praktický průvodce dělenými pruty na kaprařinu

delphin symbolcat

Pokud jste začátečník v lovu kaprů nebo přemýšlíte o upgradu svého vybavení na něco lepšího, výběr správného kaprového prutu může být poněkud náročný. V obchodech toho je bez nadsázky strašně moc.

Na trhu je několik set možností, které se liší v délce, testovací křivce, akci prutu i dalších faktorech. Tento článek vám pomůže se zorientovat a vybrat prut, který nejlépe vyhovuje vašim potřebám a stylu rybaření.

Jakou vybrat délku a počet dílů pro váš prut

Prvním a nejdůležitějším krokem při výběru kaprového prutu je zvážení toho, na jak velké vodě chcete lovit a jaké typy vod budete navštěvovat. Kaprové pruty se liší svou délkou a každý typ je vhodný pro určité podmínky.

Krátké pruty, jako jsou tzv. „stalking rods“, mají délku kolem 9 až 10 ft (270 – 300 cm) a jsou ideální pro menší revíry, kde nebudete potřebovat házet daleko. Tyto pruty jsou vhodné pro lov na vzdálenosti okolo 60–90 metrů. Také se s oblibou používají pro aktivnější způsoby lovu právě na menších vodách, což můžete hodně vidět třeba na videích z Británie apod.

Na větší vody a delší hody budete potřebovat delší pruty, které mohou mít délku až 360 až 390 cm. Tyto pruty jsou ve výbavě našich kaprařů nejčastější a také vám umožní dosáhnout opravdu dlouhých hodů, což je klíčové na velkých jezerech, kde potřebujete hodit daleko k místu, kde se kapři nacházejí.

Když jsme u délky tak ještě musíme zmínit počet dílů. Nejčastěji má prut díly 2, což s přesahem na spojku znamená, že prut v rozloženém stavu má víc jak polovinu své celkové délky. Někdy je to moc a dělá to problémy v autě.

kaprařina

Proto se dělají i pruty trojdílné. Můžete tuto variantu zvážit právě pro usnadnění převozu prutů k vodě.

Testovací křivka prutu

Testovací křivka prutu, označovaná v librách (lb), určuje, jak tuhý je prut a jaké zatížení zvládne. Historicky se to vyvrbilo tak, že v kaprařině se neudává vrhací zátěž v gramech.

Obecně platí, že čím vyšší je testovací křivka, tím je prut tužší. Pruty s vyšší testovací křivkou, například 3,75 lb nebo 4 lb, jsou určeny pro dlouhé hody a velmi těžké zátěže, což je ideální pro velké vody. Naopak pruty s nižší testovací křivkou, například 2,75 lb, jsou měkčí a vhodnější pro menší ryby na menších revírech. Pruty s testovací křivkou mezi 3 a 3,25 lb představují univerzální volbu, která umožňuje lovit na menších i větších revírech a poradí si s různými velikostmi kaprů.

Při výběru testovací křivky je důležité brát v úvahu nejen rozlohu revíru, ale i velikost ryb. Lovit menší kapry na velmi tuhém prutu nepřináší mnoho zábavy, stejně jako lovit velké kapry na příliš měkkém prutu může být náročné a unavující.

Akce prutu

Dalším parametrem je akce, kterou také občas někdo řeší. Akce prutu odkazuje na to, jak se prut ohýbá pod tlakem. Existují tři hlavní typy akce prutu:

  • Pruty s parabolickou akcí se ohýbají po celé své délce a jsou ideální pro hru s rybou. Díky tomu se snižuje riziko vypnutí ryby a zdolávání je snazší. Parabolických prutů na trhu tolik není
  • Pruty s rychlou akcí mají tužší spodní část a více se ohýbají u špičky. Tyto pruty jsou určeny pro dlouhé hody, ale nejsou tak vhodné pro jemné zdolávání ryb.
  • Pruty se střední akcí nabízejí kompromis mezi hrou s rybou a schopností dlouhých hodů. Jsou všestranné a vhodné pro různé typy vod a velikosti ryb.

Průměr zadního očka a typ rukojeti

Velikost největšího očka před navijákem (butt ring) ovlivňuje, jak plynule prochází vlasec prutem. Menší pruty obvykle mají menší očko o průměru 40 mm, zatímco delší pruty určené pro dlouhé hody mají očka o průměru 50 mm, což usnadňuje průchod vlasce při delších odhozech.

Velikost tohoto očka se může lišit i v rámci variant jednoho prutu. Obyčejně má „padesátku“ spíše delší a tvrdší verze téhož prutu, pokud se vyrábí ve variantách. Najdete to napsáno přímo na prutu nebo v popisu zboží v obchodě. Pokud se velikost nezmiňuje, tak má očko jen 40 mm.

Co se týče rukojeti, zde je výběr čistě na vás a vašich preferencích. Existují čtyři hlavní typy: zkrácená rukojeť (abbreviated), rukojeť se smršťovací fólií, pěnová a korková rukojeť. Každá z nich má jiný vzhled a pocit, ale samotný výkon prutu neovlivňuje. Má to vliv spíš na cenu.

Dřív hrál korek prim, dnes ale řada výrobců nabízí pruty s jiným typem rukojeti a upřednostní investici do kvalitního blanku prutu než do rukojeti. Korek pro milovníky klasického vzhledu ale stále u řady prutů k dispozici je, ovšem za vyšší cenu.

Cena prutu může být od tisícovky až po desítky tisíc

Tím jsme nakousli to nejpodstatnější, za kolik?? Cena prutu závisí na mnoha faktorech, včetně značky, materiálů a dalších specifikací. Na trhu lze najít pruty v širokém cenovém rozpětí – od základních modelů za několik stovek korun až po špičkové pruty v ceně mezi 10 – 20 tisíci korun.

Důležité je najít prut, který splňuje vaše požadavky a zároveň je v rámci vašeho rozpočtu. Není vždy nutné investovat do nejdražšího modelu, pokud vaše rybářské potřeby splní levnější varianta.

Hodně solidní prut už se dá dnes koupit od 2-3 tisíc za kus.

V tomto se liší dnešní doba dost od začátků kaprařiny, kdy levné děličky a kaprové navijáky prostě nebyly. Ceny byly na úrovni dnešních top modelů a tak se kaprařině věnovali hlavně boháči a skalní fanatici. Dnes jsou možnosti výrazně dostupnější. I tak ale základní sestava na kapra něco stojí.

Při plánování rozpočtu nové výbavy nezapomeňte, že pruty a navijáky potřebujete minimálně dva.

Při výběru kaprového prutu je důležité vzít v úvahu typ vody, kde budete rybařit, velikost kaprů, které chcete lovit, a vaše osobní preference ohledně akce prutu a typu rukojeti. Pokud máte možnost, navštivte rybářské obchody, kde si můžete pruty vyzkoušet na vlastní kůži, a neváhejte se poradit s odborníky, kteří vám rádi pomohou s výběrem.

Další možností je objednávka online. Výhodné tipy na nákup různého vybavení v eshopech přinášíme skoro každý den.

Čtěte také související články:

Kaprový prut v akci 1+1: Mivardi Alcon Carp

Nejlevnější kaprový set? DAM Base-X Carp 3m 3lb s navijákem a vlascem

Růžový a krásný kaprový prut: ideální nejen pro dámy 😉

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.