Drcené boilies i různé velikosti koulí dohromady: pětice zajímavých tipů pro kaprařinu

boilies
Ilustrační foto

Lov kaprů pomocí boilies je mezi rybáři dnes brán jako samozřejmost. Je to přitom malý zázrak a vytoužená nástraha po níž prahly generace rybářů. Žádná jiná nástraha, která by se tolik osvědčila zejména při zacílení na větší ryby asi není.

V tomto článku se podíváme na pětici stručných ale zajímavých tipů, jak například použít boilies, včetně tipů na výběr velikosti nástrahy, správné montáže a taktiky krmení.

Drcené boilies pro přilákání ryb

Kromě partiklu byste měli do krmné směsi přidat i něco nadrceného boilies. To jde někdy koupit nebo stačí pořídit drtičku.

Používání drcených boilies je jednou z nejlepších metod, jak rychle přilákat kapry na lovné místo. Drcením se naruší vnější vrstva boilie a umožní se tak okamžité uvolnění atraktorů a vůní.

To vytváří atraktivní oblak jemných částic, které přitahují ryby z větších vzdáleností a udrží je na místě déle.

Drcené boilies lze použít na jakémkoliv typu dna a jsou obzvláště účinné v hlubších vodách. Pro lepší účinek můžete k drceným boilies přidat i tekuté atraktory, které zvýší jejich váhu a urychlí jejich cestu ke dnu, zejména pokud lovíte na místě s proudem nebo v hlubších partiích.

Naučte se používat různé druhy montáží

Správná volba montáže je klíčová. Například chod je možnou volbou, když chcete, aby nástraha vynikala na zarostlých a zabahněných místech, které kapři často navštěvují.

Kaprařská videa

Na čistém dně je ale lepší použít Ronnie rig, který má nižší profil a je lépe přizpůsobený pro takové podmínky.

Další možností je použít zig rig, který uplatníte i za hezkých dnů na podzim, když jsou kapři vysoko ve sloupci. Pro začátečníky ale bude nejjednodušší ten Ronnie nebo nějaký základní montáž.

rozpustné

Kombinujte boilies různé velikosti

Kombinace různých velikostí a druhů boilies je dalším způsobem, jak zlepšit své šance na úspěch. Kombinování různých velikostí, například 12mm a 20 mm boilies, pomáhá ryby trochu zmást.

Menší boilies také vytvářejí více vizuálních podnětů a pokrývají větší plochu dna, což zvyšuje atraktivitu místa, kde lovíte.

velké boilie

Nezakládejte krmné místo na malém prostoru

Při krmení pomocí boilies i partiklu je důležité zvolit správnou taktiku. Pokud kapři sbírají potravu po větším prostoru, je možností boilies rozptýlit po širším úseku dna, místo jejich soustředění na jedno místo.

Kapři se pak budou mezi sousty pohybovat a zvyšuje se tak šance, že udělají chybu a vezmou vaši nástrahu. Tato metoda je zvláště vhodná na místech a v okamžiku kdy se kapři intenzivně krmí.

Zkuste větší nástrahu, kapr má velkou tlamu

Pokud se snažíte zaměřit na větší kapry, větší boilies mohou být ideální volbou. Větší ryby často preferují energeticky bohatší nástrahy, a použití pouze boilies vám může pomoci oddělit větší jedince od menších ryb.

Tento jednoduchý, ale efektivní přístup může být přesně tím, co potřebujete, abyste zlepšili své výsledky na rybářské výpravě.

Kapr je schopen pozřít poměrně velká sousta a to často i v chladné vodě.

Použití boilies při lovu kaprů je tedy velmi všestranné.

Ať už kombinujete různé druhy nástrah, volíte správnou montáž nebo přidáváte atraktory, důležité je přizpůsobit se podmínkám na vodě a zvolit strategii, která nejlépe vyhovuje situaci.

Čtěte také:

Zaostřeno na třímetry: 4 důvody proč zkusit krátký kaprový prut

Pár tipů pro podzimní chytání kaprů

Známá UK značka nabízí kvalitní levné pruty (nejen) pro začínající kapraře

5 tipů pro lov kapra na řece

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.