Žně velkých sumců: na Labi i na Moravě

labe lovosice

Tři týdny od zahájení uplynuly a díky kombinaci horkých dnů s intenzivními srážkami si svoje užili zejména sumcaři, kterým se povedlo hned několik trofejních úlovků.

Zprávou letošní sezony se samozřejmě stal úlovek Jakuba Vágnera, o němž jsme informovali před necelými dvěma týdny. Zabral ani ne týden po zahajovačce a na svých sítích JV napsal, že jde o rybu z moravské svazovky.

Tento sumec měřil na délku ohromných 261 centimetrů, což by měl být nový český rekord. Obřích sumců se u nás sice v posledních letech pár chytilo. Na překonání původního vranovského rekordu se ale čekalo desítky let.

O novém sumčím rekordu si můžete přečíst například na Instagramu Jakuba Vágnera a prohlédnout si jej můžete také na krátkém videu na YT:

V souvislosti s novým rekordem je také potřeba zmínit a vzdát úctu také předchozímu rekordmanovi, kterým byl pan Štefan Sabo, jehož rekord vydržel nepřekonán necelých 34 let až do letoška.

Sumce v délce 255 cm a hmotnosti 93 kilogramů ulovil v sezoně 1990 na Vranovské přehradě. Zdolávání sumce přihlíželo a asistovalo celé okolí.

Velcí sumci na Labi

Asi nebude žádným propalováním míst, když zmíníme, že trofejní sumci jsou také na Labi, což je obecně známo. Labe se tak stává legendární řekou kaprařskou a sumcařskou zároveň. O aktuálních úlovcích na na naší legendární řece informovaly lokální mutace Deníku.

U Litoměřic byl poslední červencovou sobotu uloven sumec o délce 236 cm a hmotnosti 72 kilogramů. (odkaz zde)

O něco menší sumec zabral kousek nad Ústím nad Labem. Měřil 192 cm a vážil přes padesát kilogramů (odkaz zde)

Čtěte také další příspěvky:

Jakub Vágner se konečně dočkal: po 33 letech překonal český rekord sumce

Sumcařské novinky od Uni Cat (video)

Dochází k úhynům trofejních ryb, mohou za to rybáři?

Video: pytláci to rozjeli ve velkém na rybníce uprostřed sídliště, vzali si i člun

Kam na sumce – Labe, řeka trofejních úlovků

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.