Dochází k úhynům trofejních ryb, mohou za to rybáři?

lov kaprů na podzim. Taktéž lov kapra na malých vodách

S nástupem léta se bohužel znovu objevuje fenomén častých úhynů části rybí obsádky na větším množství rybářských revírů napříč celou ČR.

V posledním týdnu byly navíc zaznamenány častějších úhyny trofejních kusů například kapra obecného, což v minulosti nebylo běžné.

Informuje o tom například Východočeský územní svaz ČRS na svém oficiálním webu.

V této souvislosti je zmiňován například písník Boudy, kde bylo posbíráno údajně 1500 kilogramů uhynulých kaprů.

Velikostně se jednalo o ryby o hmotnosti 7 až 20 kilogramů. Tedy žádná násadová ryba nýbrž poměrně velké a trofejní kusy.

Přispívá k uhynu také nevhodná a dlouhá manipulace s ulovenou rybou?

Nejčastější příčinou úhynu ryb v tomto období je pokles hladiny rozpuštěného kyslíku ve vodě.

Souvisí to samozřejmě s teplotou vody, kdy teplejší voda obsahuje kyslíku méně.

Při souběhu několika dalších faktorů jakými může být například zvýšený přítok splaškové vody či působení sinic, jsou pak úhyny v letním období častější.

Zarážející je ovšem podíl velkých kaprů. ČRS proto ve zprávě zmiňuje, že kondici ryb může v tomto období ohrozit také nevhodná manipulace s trofejním úlovkem.

Zejména pak jde o dlouhé focení ryby, které zbytečně prodlužuje pobyt mimo vodu. Po návratu do prohřáté vody chudé na kyslík to může být pro unavenou rybu fatální.

A to i pro kapra, který patří k těm odolnějším druhům. Například dravé ryby jsou na tom ještě výrazně hůře.

Dále se uvádí, že na množství kyslíku může mít vliv také nevhodné vnadění.

V souvislosti s úhyny doporučují rybáři jakékoliv podezřelé jevy na revírech hlásit. Instrukce pro případ úhynů či havárií na revírech včetně příslušných kontaktů lze nalézt v rybářském řádu.

Úhyny se objevují po celé republice

Úhyn ryb zaznamenávají rybáři po celé republice, což je v tomto období do značné míry normální. V některých případech se jedná o úhyn většího rozsahu.

Uhynulé trofejní ryby byly zaznamenány i v jiných lokalitách než na Hradecku či Pardubicku. Zatím naštěstí v nevelkém množství.

Situace se obecně zlepšuje ve chvíli, kdy přichází dlouhodobější chladnější počasí s pravidelnými srážkami, které stabilně zvyšují průtoky na řekách a zajišťují přítok okysličené vody do rybníků a dalších nádrží.

Krátké deštivé epizody ale mohou být paradoxně kontraproduktivní a do revírů spláchnout vodu znečištěnou či obsahující organické látky, jež jsou v běžné míře neškodné. Při jejich zvýšené koncentraci v prohřátých revírech ale mohou působit úbytek kyslíku a následně další úhyny vodních živočichů.

Čtěte také:

Video: pytláci to rozjeli ve velkém na rybníce uprostřed sídliště, vzali si i člun

Chytání na Pískové Lhotě vyjde na 6 tisíc za rok, Středočeši ale zaplatí jen čtyři stovky

17 věcí, které nezapomenout vzít na ryby

6 Comments

  1. Manipulace s rybou má velký vliv na její úhyn. Než rybu někteří rybáři osouloží na břehu, trvá to moc dlouho. Chudák ryba.

  2. Nevim jestli to je kravina ale volavky by mohli přenést nějakou nemoc protože mám rybníček s přítomen s pramene který je od toho rybníčku asi 300metrů takže tam teče čistá voda ale létají tam volavky a před 5 dní tam uhinuli kapři kolem metru a z váhou 17kg cca

  3. Ryba kterou si rybář nechce ponechat má být, podle rybářského řádu, vyháčkována ještě ve vodě.

    • Od kdy, samozřejmě je to pro rybu ideální ale že by to bylo v řádu? To ses asi trochu sekl ne?

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.