Rybářský svaz musel zaplatit statisíce majiteli písníku u Pardubic, budou muset rybáři revír opustit?

lov kaprů na podzim. Taktéž lov kapra na malých vodách

Východočeský územní svaz zaplatil 660 tisíc korun majiteli písníku Boudy, který leží mezi Hradcem Králové a Pardubicemi.

Zprávu přebíráme od serveru Seznam Zprávy, jež o případu informoval dnes ráno. Případ je pro rybáře alarmující zejména kvůli tomu, že podobných nevyřešených majetkových poměrů existuje na svazových revírech daleko více.

Většinový majitel písníku Boudy podal žalobu na Východočeský územní svaz ČRS u Okresního soudu v Hradci Králové. Zastupoval jej advokát Radek Sekera, který se na problematiku rybářství specializuje a který k případu poskytl vyjádření právě novinářům Seznam Zpráv.

Majitel pozemků požadoval od svazu proplacení nájemného za období posledních tří let.

Součaný většinový majitel přitom na Boudách působí od roku 2011, kdy na písníku začal budovat jachtařské středisko. Předmětem jeho dřívějších stížností byl fakt, že rybáři často narušují provoz jeho jachtařského centra.

U soudu ale šlo především o peníze. Dle jeho vyjádření mu svaz neplatí ani korunu nájemného.

Většinový majitel i další majitelé pozemků pod hladinou písníku, například obec Staré Ždánice, požadovali od svazu platbu za užívání pozemků, což ČRS zprvu odmítl. Proto následovala žaloba.

Dle Seznam Zpráv ale po prvním jednání ČRS situaci přehodnotil. Šance u soudu nad majitelem vyhrát byla totiž mizivá.

Rybáři proto vyplatili většinovému majiteli 660 tisíc. Za soudní výlohy zaplatil ČRS dalších 137 tisíc korun.

Majitele ale výsledek neuspokojil. Do budoucna by si přál, aby svaz z tohoto revíru zmizel zcela. K tomu je však nutné spojit síly všech spolumajitelů, včetně těch nejmenších.

Hrozí soudy o dalš revíry?

Revírů s nevyřešenými majetkovými poměry je celá řada. Často se jedná o rybářsky poměrně oblíbené lokality.

Někde je problémem pouze omezený přístup na pobřežní pozemky, jinde jde také o problematiku pozemků přímo pod hladinou, jako v tomto případě.

Dle informací ve zprávě serveru Seznam Zprávy je podobných revírů, kde rybáři neplatí nájem majitelům vodní plochy, daleko více.

Advokát žalující strany upozorňuje, že jde o průlomovou situaci.

K soudům by tak mohly dojít další případy podobného charakteru.

Máme se jako rybáři obávat?

Dovolím si osobní spekulaci: pokud se strhne lavina žalob, měli bychom se připravit na další nepříjemnosti.

Namístě jsou nejen obavy z dalšího zdražování povolenek. V krajním případě se můžeme obávat dokonce i ztráty některých vod.

Za poslední roky přitom ze soupisu svazových vod již některé revíry nadobro zmizely a v určitých případech se dokonce staly soukromými revíry.

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.