Rekordní mořský pstruh Kateřiny Švagrové

muškaření na divoké řece
Ilustrační foto: redakce

Kateřina Švagrová, celosvětově proslulá rybářka z Jižních Čech, si připsala další osobní rekord. Tentokrát ulovila nádherného mořského pstruha v daleké Argentině. Informovala o tom své příznivce na sociální síti Facebook.

Kateřina působí jako průvodce rybářů v nejlepších světových rybářských destinacích. Je také úspěšnou závodnicí v muškaření a reprezentantkou ČR. Jak sama píše ve svém příspěvku, úlovek velkého mořského pstruha s pořádným hákem byl vždy jednou z vytoužených položek jejího bucket listu. Nyní se jí tento sen splnil a to dokonce během prvního dne lovu s dvouručním muškařským prutem a zkoušení Spey castu.

Fotografii pstruha Katka sdílela na svých sociálních profilech:

Co je to spey cast?

Spey cast je tradiční technika nahazování používaná při muškaření zejména na lososy, mořské pstruhy či steelheady (tažná forma pstruha duhového). Rybář zde nepotřebuje velký prostor za zády, díky čemuž je tato technika vhodná například při lovu na řece se strmými břehy nebo s hustým břehovým porostem.

Tato technika také vyžaduje použití delšího a těžšího dvouručního prutu a specializovaného typu šňůry. Rybář provádí sérii několika plynulých, rytmických pohybů prutem, které mu umožňují zvednout šňůru z vody a nahodit ji dostatečně daleko požadovaným směrem.

Argentina patří k drahým ale vyhledávaným muškařským destinacím

Mořský pstruh je oblíbenou sportovní rybou, která se vyskytuje v různých zemích světa. Mezi rybáři se cení zejména pro jeho bojovnost. V Evropě je hlavní destinací lovu mořáků Dánsko, kde jeden z vrcholů sezony probíhá právě nyní.

Vyrazit na mušku do světa ale můžete mnohem dál. Argentinské vody nabízejí jedny z nejlepších příležitostí k lovu mořských i vnitrozemských pstruhů na světě. Do této jihoamerické země se díky tomu sjíždějí rybáři z celého světa, aby si zde splnili svůj životní sen v podobě trofejního pstruha. Ryby zde totiž dorůstají opravdu zajímavých rozměrů.

Mořského pstruha lze nalézt na více lokalitách v Argentině, včetně Ohňové země, řek Santa Cruz, Chubut a Rio Negro.

Řeka Rio Grande, která protéká Ohňovou zemí, je proslulá svými velkými mořskými pstruhy, kteří mohou dosahovat hmotnosti přes 8 kg. Sezóna lovu mořských pstruhů v Ohňové zemi trvá od listopadu do dubna.

Řeky Santa Cruz a Chubut, které se nacházejí v centrální části země, rovněž nabízejí vynikající podmínky pro lov mořských pstruhů. Santa Cruz je známá svými úlovky mořskými pstruhy, kteří mohou dosahovat hmotnosti 12 kg.

Rybářská sezóna na řece Santa Cruz vrcholí na přelomu jara a zimy. Také řeka Chubut je známá svou bohatou populací mořských pstruhů a rybáři mohou očekávat úlovky zajímavých velikostí. Sezóna lovu mořských pstruhů na Chubutu trvá od listopadu do dubna.

Čtěte také:

Provincie Rio Negro, která se nachází v severní Patagonii, je další oblíbenou destinací pro rybáře lovící mořské pstruhy. Mezi vyhledávané lokality patří také řeka Limay.

Muškaření je pro rybářskou turistiku v Argentině samozřejmě nejvíce preferovanou metodou lovu a povolenky jsou nejčastěji součástí pobytových balíčků v jednotlivých lodges, které mají právo nabízet rybolov na příslušných úsecích řek. Zájemci o rybaření pak také využívají služeb kvalifikovaných průvodců.

Kromě pstruha obecného se v Argentině vyskytuje celá řada dalších druhů lososovitých ryb, včetně pstruha potočního, pstruha duhového a pstruha obecného. Rybáři se mohou těšit také na malebnost země a kulturní památky, díky nimž se výlet do Argentiny stane nezapomenutelným zážitkem. Nevýhodou je však značná finanční náročnost takových výprav.

Čtěte také:

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.