Rybářská stráž intenzivně kontroluje rybáře i pozemky chatařů

sadská

Letní období je vrcholem sezony nejen pro rybáře ale také pro rybářskou stráž, která má doslova žně. 

Porybní jako represivní orgán nemusí být vždy u všech lovících úplně v oblibě. Kontroly jsou přesto více než nutné a rybář dodržující řád nemá většinou problém.

V okolí Mělníka rybářská stráž za poslední období provedla kontrolu více než 300 rybářů. Pozitivní na tom je, že nebyly zaznamenány žádné zásadní přestupky. Výjimkou jsou jen nesprávné zápisy do povolenek, což je problém všude a nejspíš jde o klasické lajdáctví či neporozumění toho, jak ryby zapsat.

Problémem i nadále zůstává nepořádek kolem vody, kteří po sobě někteří jedinci vytrvale zanechávají. Mnohdy jde o nebezpečný odpad, který dokáže člověku ublížit. Na Barabě si rybář vrazil do nohy boiliesovou jehlu. Nebyla jeho, někdo ji zahodil do trávy protože ji zlomil, asi o nějakou příliš tvrdou nástrahu. 

Středočeská RS také nezahálí v regionu Středního Polabí. Mezi přestupky za něž někdo přišel o povolenku lze zmínit třeba amura 51 cm ve vezírku na rybníku ve Dvorcích. Minimální lovná míra činí 60 centimetrů a tak domluva již nepřicházela v úvahu.

RS prošla také brandýské vody – Labe 18 i sousední Áčko – jezera a další stojaté vody v okolí. Vše celkem bez větších závad. (Pěkný exemplář kapra z této vody si můžete prohlédnout v rubrice Vaše úlovky)

Labe 18
Labe 18

V rámci kontrol zavítali porybní i na pražské Labe 20 a sousední středočeské Labe 21.

V Pískové Lhotě se přestupky odehrály překvapivě na souši. Na revíru mají všichni k dispozici vyhrazené speciální neplacené parkování jen pro rybáře hned na několika místech podél celé pískovny. Stejně to někomu nestačí a parkují mimo povolené plochy.

fond na nákup revírů zaplatil pískovou Lhotu a termíny závodů method feeder ligy
Písková Lhota

Problémové rybaření z oplocených pozemků v Sadské

Pískovna Sadská trpí problémem oplocených pozemků, bez volného přístupu ze břehu pro rybáře i RS. Kontrolu porybných to ale nezastaví neboť mají k dispozici zásahové plavidlo v podobě pramice a zákonné podpory ve formě práva vstupovat na soukromé pozemky pro účely kontroly výkonu rybářského práva na revírech… 

A tak opět došlo před zhruba deseti dny k nálezu nastražených udic, které se pachatel ani nesnažil skrýt neboť trčely přímo z mola směrem k nebi. Místní osazenstvo se je snaží vydávat za pouhou dekoraci, což je velmi zajímavá výmluva, kterou rybářská stráž až tak často neslyší.

V tomto směru jsou velmi cenné podněty přímo od lovících, které dokážou RS navést na stopu škůdcům a chránit naše revíry, které všichni společně financujeme z našich peněz a brigád.

Vyřešit oplocování pozemků a vyhrazování míst se pokoušeli i v Kolíně, zatím ale naráží na samé překážky. Zde jde o pískovnu Sandberg se spoustou oplocených parcel.

V kontrolách pokračují také na Nechranicích

Další kontroly probíhají na největší severočeské vodě, kde od letošního roku platí nová pravidla lovu dravců. O první zadržené povolence za příliš krátkou nástrahu jsme informovali jež před 14 dny.

Dohled na Nechranicích ale probíhá stále. Břehy doslova obsypali rekreanti a lovících také není málo. Severočeský územní svaz zde intenzivně využívá ke kontrole vlastní loď, která se zaměřila zejména na inspekci lovu z plavidel ale dostalo se i na rybáře chytajících na břehu. O dalších incidentech týkajících se lovu dravců nemáme informace, řešeno mělo být jen několik drobných přestupků domluvou.

Neshody mezi rybáři a rekreanty na Lipně, na vině je hlavně bordel

Nedávno se na nás obrátil tazatel z řad rybářské veřejnosti, kterého rozčilují rybáři působící nepořádek poblíž pláže na lipenském jezeře. V okolí rekreačních objektů již dochází k ostrým slovním potyčkám mezi chataři a dojíždějícími rybáři. Z valné častí jde o stokrát omílaný problém bordelu u vody, který se na vytížených místech hromadí.

Chtěli bychom apelovat na rybáře aby zapojili zdravý rozum a po sobě uklízeli. Jako prasata se sice chová menší část z nás, následky jejich vztahu k přírodě ale nakonec odnášíme všichni. Dotyčného tazatele jsme informovali, že jedinou možnost jak bojovat proti bordelářům představuje přivolání RS, která může rybáře za toto trestat. 

počet členů črs zvyšuje bordel u vody

To je nejspíš i cesta pro zbytek slušných rybářů, neměli bychom před takyrybáři zavírat oči. Odhazování odpadků či zbytků kuchaných ryb si totiž nic jiného nezaslouží.

Když to takhle půjde dál tak se nedočkáme ničeho jiného než dalších závor na příjezdových cestách či zákazů bivakování v obecních vyhláškách. Jak to vypadá s přístupem k vodě na mnohých úsecích Labe, to všichni asi víme. Důvody pro nové zákazy jsou přesně tyto.

Díky zákonům máme poměrně snadný přístup k libovolné vodě, pokud ale místní osazenstvo rybářům nepřeje tak dovede na obecní úrovni přístup k revírů velmi znepříjemnit.

6 Comments

  1. Chtělo by to i berounku
    Např okolo Valentová mlýna mají lidi ploty až k vodě a i když tam plot není tak vás tam odtud vyhaneji
    Je to správné jen tak dál a dál

  2. Dobrý den,
    Chtěl bych se zeptat na výklad rybářského řadu.
    Jedná se mi o usek řeky kde je povolen rybolov z plavidla. (Otava 5,431041)
    Musím na tomto useku řeky pokud chci chytat na přívlač být zakotven nebo se můžu nechat unášet proudem (driftovat).
    Předem děkuji za vysvětlení

    • Dobrý den, v soupisu revíru je uvedeno pouze, že je lov z plavidel na hlavním toku povolen, tudíž je na vás zda budete driftovat nebo kotvit. Z hlediska řádu to omezené není. Z praktického hlediska je ale dobré nějakou kotvu mít, může se občas hodit:)

  3. Zásahové plavidlo v podobě pramice 🤣🤣🤣 tak to mě opravdu rozeslalo🤣🤣🤣 ale teď vážně… Bordel je opravdu problém a to všude. Utratit mraky peněz za výbavu není pro někoho problém ale rulička odpadkovejch pytlů za 30kc je nadlidský výkon

  4. Je to pravda zakaz vezdu už je na Berounce 401001 v Lipencich jdu3× kvode abych vsechno do es jdu se najist zase3 aopet spatky ana konci rybolovu po 4 pritomvozim pytle a vse odvezu proble jsou ukrajinci a par ceskych rybaru prasat

  5. Každopádně kontrola velmi intenzivní v součinnosti s PČR,vysoké pokuty,Uveřejnit tel číslo kam hlásit přestupek. Při hrubém přestupku odebrat povolenky klidně na 2 roky.

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.