RETRO: Na Slapech začne výstava historického rybářského vybavení

výstava historického rybářského vybavení v Chotilsku
Foto: historické rybářské potřeby na For Fishingu, archiv redakce

Muzeum poblíž slapské přehrady zahájí příští víkend pod názvem “Když byl rybář ještě kluk” sezónní výstavu historického rybářského vybavení. Navštívit ji můžete v muzeu v Chotilsku od 28. května.

Historické  pruty, navijáky a další vercajk se v posledních letech stává populární sběratelskou záležitostí. Muzeum Chotilsko představí sbírku známého sběratele a kreslíře Zdeňka Hofmana a Tomáše Stegmüllera.

Výstavu máte možnost si prohlédnou každý den mimo pondělí od deváté ranní do páté odpolední. Zaměřuje se hlavně na rybářské potřeby z let 1880 až 1990.

výstava historického rybářského vybavení v Chotilsku
Retro navijáky se v březnu vystavovaly také na FF v Praze. Foto: archiv redakce

Mimo to se v muzeu dozvíte spoustu zajímavostí o historii Povltaví a o životě zdejšího rodáka Františka Drtiny, který byl významným politikem a spoluzakládal například skauting v Čechách.

Muzeum naleznete přímo uprostřed obce Chotilsko poblíž Nového Knína. Leží kousek od levého břehu slapské přehrady, jen pár kilometrů po hlavní silnici od známého živohošťského mostu. V muzeu vás čekají i zajímavé informace o přehradě samotné. Uvidíte jak probíhala stavba a jak vypadaly obce, jež jsou nyní pod vodou. Dozvíte se také o životě místních lidí a například také o plavení dřeva na vorech, které Vltavou proplouvaly od Šumavy až do Prahy.

Více informací: Webové stránky muzea

Zdeněk Hofman je nejen rybář a sběratel ale také známý kreslíř vtipů a autor kreseb a článků v Rybářství

Osobnost Zdeňka Hofmana je rybářům velice dobře známá jelikož jeho kresby provází již řadu let například časopis Rybářství. Podle jeho webových stránek již nakreslil více než dvanáct tisíc vtipů a na volné noze působí více než čtvrtstoletí. Nabízí také kreslené vtipy na přání.

výstava historického rybářského vybavení v Chotilsku
Foto: z veletrhu For Fishing, archiv redakce

Rybářské potřeby vystavuje a sbírá již více než deset let a jeho vášeň můžete obdivovat například na rybářských výstavách a veletrzích. Nyní ale můžete skloubit rybářský výlet na Slapy s návštěvou muzea, kde uvidíte rybářskou výbavu, kterou mnozí ještě pamatují ze svého dětství.

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.