Na Ukrajině se začaly používat zakrmovací rakety jako vrhače granátů

zakrmovací raketa

Na Twitteru se denně objevují stovky až tisíce příspěvků z válečné oblasti. Je to absolutně mimo téma našeho webu. Až na určité výjimky ovšem. Některé z nich totiž zobrazují použití rybářského vybavení pro vojenské účely.

Nedávné video ukazuje využití zakrmovací rakety, která v dobách míru slouží k dopravě krmení na lovné místo.

Zakrmovací raketa mění dron na bombardér

Zde ji však ale používají k naprosto něčemu jinému. Díky ní dokáží vojáci upravit běžný komerční dron pro odhazování ručních granátů

 Do rakety bojovníci místo krmení vloží granát s odjištěnou pojistkou. To jim zajistí, že granát zatím nebouchne a v tomto stavu může zůstat libovolně dlouhou dobu.

Takto upravená raketa se zavěsí na dron jenž se vznese nad pozice nepřítele. Pomocí modelářského serva a jednoduchého mechanismu dokáže operátor přepnutím páčky raketu s třaskavou naloží odjistit a bombardovat protistranu přímo v jejich zákopech či mezi budovami ve městě.

Z nebe tak padá raketa naplněná granátem. Vzhledem ke konstrukci pojistky ale nemůže dojít k výbuchu dokud se raketa neotevře. To se stane až při dopadu na zem, kdy se buď otevře nebo rozbije a ven vypadne granát.

Ten je v tu chvíli aktivní a vybouchne po uplynutí potřebného času v jednotkách vteřin.

Vše je velmi jednoduché. Ruční granát dokáže ale s pomocí dronu doletět nesrovnatelně dále než při běžném hodu nebo nastražení do léčky.

Raketa se nesmí otevřít dříve než je nutné

Jediné riziko, které hrozí je asi předčasné otevření rakety. Všichni víme, že raketou stačí udeřit o překážku a mechanismus se rozevře.

Z toho je jasné, že oužití rybářského vybavení jako bojového prostředku těžko nahradí profesionální zbraně. Je to ale zároveň ukázka toho, že improvizace dokáže divy. 

Když to zafunguje, tak může i obyčejná rybářská výbava sloužit k naprosto odlišnému účelu, než pro který byla vyrobena.

S největší pravděpodobností to také znamená, že autor nápadu byl rybář, který místo času u vody má teď absolutně jiné starosti. Rybářské triky a fígle se mu teď ovšem zatraceně hodí.

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.