Kam na sumce – Labe, řeka trofejních úlovků

kam na sumce labe a kde hledat sumce na řece

Labe patří mezi nejpopulárnější revíry pro lov sumce. Otázka, kam na sumce na Labe, tak bývá každoročně velmi aktuální. Pojďme se podívat na nejzajímavější revíry a lokality se zajímavými úlovky z posledních let.

Sumci v Labi se vyskytují prakticky po celém nížinném toku, počínaje revíry u Jaroměře, až po oblast Ústí nad Labem a Děčína. V posledním desetiletí se úlovky neustále zvyšují a tak není o pěkné úlovky nouze. Největší sumec na Labi každoročně přesahuje magickou hranici dvou metrů. Podobných exemplářů se vždy chytí několik. Menší úlovky jsou velmi početné. Dá se říct, že sumec na Labi je velmi hojný ve velikostech od 70 do 150 centimetrů.

Kam na sumce Labe Delphin N�lepka CatchME! Sumec

*Tato nálepka je stále k mání

Sumci v Labi na Hradecku a Pardubicku

Labe má po většině toku velmi podobný regulovaný charakter. Nížinný typ vody tak začíná již od Jaroměře. Šířka toku mezi Jaroměří a Pardubicemi se pohybuje kolem 50 – 70 metrů. Větší šířku a plochu naleznete v nadjezích zdejších jezů, které byly původně koncipovány pro vodní přepravu a zadržují tak značné množství vody. Řeka je zde až na vyjímky velmi líná, s hloubkou kolem 2 – 4 metrů v průměru.

Pohoda na katamaránu. Kam na sumce Labe.
Labe u Smiřic

Pro vyznavače lovu sumců může být zajímavý již na horním toku se nacházející revír Labe 33 v oblasti Černožic a Smiřic. Pozor však na velmi složitou dostupnost velké části míst. Zdejší strmé břehy ustupují v podstatě jen v okolí smiřického jezu.

Daleko přístupnější je revír Labe 31, který prochází přímo centrem Hradce Králové. Naštěstí hned pod soutokem s Orlicí řeka vtéká mezi louky a remízky a přístup k vodě je zde daleko snazší.

Řeka Labe v Hradci Králové
Labíčko pod špitálem v Hrdci

Pardubický revír Labe 28 je mnohým sumcařům znám. Obsazenost míst sumcaři zde bývala vždy poměrně vysoká. Není zde ovšem povoleno používat echolot!

*Na všech výše zmíněných revírech platí v roce 2021 nonstop 24 hodinový rybolov. 

Kam na sumce na Labe od Pardubic až po Mělník

Střední Labe je lokalita sumcům zaslíbená. Zdejší revíry proslavilo mnoho úlovků a dá se říct, že sumci na Labi v tomto regionu jsou extrémně hojní. Problém bývá spíše v možnostech příjezdu na lovné místo případně v bivakování. Lov sumců v okolí Kolína až Nymburka dobře známé od některých slavných rybářů. Zadařit se ale může každému.

Úlovek sumce v délce 170 centimetrů a váze téměř padesát kilogramů je zaznamenán v roce 2016 v Drahelicích u Nymburka, u bývalého doku.

Největší sumec na Labi byl hoax

V roce 2015 proběhl v médiích úlovek sumce o váze těžko uvěřitelných 200 kilogramů z Brandýsa nad Labem. Samozřejmě se brzy přišlo na to, že je to nesmysl.

Kam na sumce Labe a jizera
Soutok JIzery a Labe

Přesto jsou však revíry v okolí Brandýsa a Čelákovic velmi perspektivní. Jednak za to může 24 hodinový lov na brandýském Labi. Za druhé je zde vcelku pořádek, na rozdíl od jiných úseků Labe zde poměrně aktivně působí RS a dbá na dodržování RŘ. 

Sumci v Labi zde jsou abnormálně hojní, i když trofejních úlovků není tolik. Iniciativou zdejších rybářů ale došlo k většímu vysazení některých druhů ryb, a zejména právě sumce velkého.

Sumci v Labi na dolním toku

Hlavním eldorádem sumců na Labi je bezesporu dolní tok. V Mělníku Labe přibere velkou Vltavu a je z něj již pořádná řeka. Díky nadržení vody přehradou ve Střekově vzniká poměrně velká vodní plocha, která se zařezává do CHKO v oblasti zvané Porta Bohemica.

  • O rok později byl na dolním Labi zaznamenán snad největší sumec za poslední léta v délce 226 centimetrů! V krajském městě jej ulovil roku 2017 pan Ladislav.
  • V roce 2020 pan Dušan ulovil sumce poblíž Litoměřic. Ryba měřila 205 centimetrů

*Pozor na problémy s bivakováním. Část dolního Labe je součástí CHKO. Bivakování a příjezdy k vodě jsou poněkud omezené a hlídá je Stráž ochrany přírody. Stejně tak se v této oblasti vyskytuje spousta „soukromých“ pozemků přímo u vody.

Přesto je Labe v severních Čechách jedním z nejlepších revírů. Platí to pro sumce i pro velké kapry!

Čtěte také: Lov sumce na woblery

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.