Kde jsou obří okouni? Borci ve videu je našli v Holandsku

okouni

Velký okoun je rafinovaná ryba a chytit kus nad 40 cm už představuje velmi pěkný úlovek. Co takhle ale okouni celkem běžně kolem půl metru?

Asi dobře tušíte, že se jedná o chytání mimo území naší české kotlinky. Za velkými okouny se totiž jezdí do Holandska, které je známé spíš větrnými mlýny, dřeváky a je zdrojem kunčaftů pro horské chaty v Krkonoších.

Zasvěcenci ale vědí, že Holandsko je rájem lovců dravých ryb. I přes levné a snadno dostupné povolenky zde totiž rostou obří kusy ať už štik, candátů ale hlavně okounů. Kouzlo bude asi v tom, že si tam ryby nikdo nemůže moc odnášet.

Konají se zde také významné a náročné rybářské závody v lovu přívlačí z lodě, na nichž nejednou zaznamenali úspěch čeští rybáři.

Toto pěkné video natočili pánové z kanálu Watercraft Fishing TV. Video umí vytvořit české titulky (ozubené kolečko – nastavení -titulky).

Highlighty videa:

  • První velký okoun (11:30)
  • Nejlepší den výpravy na okouny (31:10)

Na videu, které má kolem hodiny a půl je pár stěžejních částí, kde uvidíte okouny kolem padesáti centimetrů. Většinu času kluci chytají z přívlačové lodi, což je rybařina poměrně nákladná. V holandských poměrech by ale použití nějakého jednoduššího plavidla hraničilo s adrenalinovým sportem. Buď by vás sfouklo počasí nebo přejela nákladní loď, navíc byste se na většinu míst bez silného motoru dostávali je zdlouhavě. Ve videu se chytá samozřejmě s live sondou v echolotu s jejíž pomocí na rozsáhlé vodě hledají ryby.

Pro někoho možná až moc přetechnizované rybaření. Právě takto ale vyráží rybáři i na moderní přívlačové závody.

Nakonec počasí borce ve videu stejně vyhnalo z vody a zkusili to i ze břehu přístavu, něco se chytilo také ale velký úspěch to nebyl.

Sledujte další podobné příspěvky:

Jaká štika zabere na 40 cm wobler? Podívejte se na video

3 dny sám na Aljašce, rybaření, lov a vandrování v arktické přírodě (Video)

Obří tuňák na Jadranu ze břehu: sledujte epický záběr na hladině a drsný souboj na videu

Nová pravidla pro přívlač – svaz upozorňuje rybáře na letošní změny

2 Comments

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.