3 dny sám na Aljašce, rybaření, lov a vandrování v arktické přírodě (Video)

Ilustrační náhled/video dole v textu
Ilustrační náhled/video dole v textu

Aljaška je snem mnoha dobrodruhů. Toto zajímavé video, nejen o rybaření ale o pobytu v divočině obecně, vás tam může alespoň na chvílí přenést

Vydat se do nitra arktické divočiny na Aljašce je zážitek, který zůstane v paměti na celý život. Drsné podmínky, drsná a zároveň fascinující krása přírody jsou tím, co na Aljašku láká dobrodruhy z celého světa.

Video dokumentuje výpravu Luka Nicholse z kanálu Outdoor Boys, který se o samotě vydal na třídenní dobrodružství v této člověkem neposkvrněné severské divočiny aby zde lovil, rybařil, tábořil a sbíral plody přírody.

Aljašská divočina není místem, kde můžete podcenit přípravu. Luke během své výpravy musel čelit všem aspektům tvrdého prostředí – od deště, přes kamenité cesty až po nízké teploty. „Je tu kolem 10 stupňů a v noci se ještě ochladí,“ říká ve videu. Během dlouhého přesunu ke svému cíli se musel vypořádat s častým převracením svého vozíku kvůli nerovnému terénu, který zpomaloval jeho postup.

Video můžete sledovat ve 4K rozlišení na YouTube:

Příprava zahrnuje i pečlivou volbu výbavy. Kromě standardního vybavení pro táboření si Luke vzal i své oblíbené jídlo pro případy, kdy nebude moci najít dostatek potravy v přírodě.

Noc v mrazivém tábořišti

Po dlouhém a vyčerpávajícím pochodu, kdy Luke dorazil na své tábořiště až kolem deváté večer, začalo být jasné, že noční teploty mu na začátku podzimu dají zabrat. „Je tu kolem bodu mrazu,“ říká, zatímco se připravuje na noc v chladné, vlhké tundře. Naštěstí se mu podařilo udržet spacák suchý, což se ukázalo jako zásadní pro komfortní přežití noci.

Jedním z hlavních problémů při nocování v takových podmínkách je najít dostatečně rovné místo na postavení stanu. Aljašská tundra je známá svými hrboly a nerovnostmi, a proto Luke hledal vhodné místo, kde by se mohl trochu vyspat.

Rybaření v arktických vodách

Druhý den se vydal na ryby a sběr plodů přírody. „Vidím spoustu borůvkových keřů, ale borůvek je málo,“ říká ve videu.

Jednou z největších výzev, kterou si Luke stanovil, bylo ulovit nějaké zdejší lipany. Arktický lipan je jedním z největších lákadel pro rybáře, a Luke se rozhodl, že se pokusí tuto rybu ulovit pro večeři. S radostí se mu podařilo chytit několik nádherných exemplářů. „Nechci toho velkého jíst, raději si nechám dva menší na večeři,“ rozhodl se Luke.

Rybolov v arktických vodách je pro zkušené rybáře skutečným zážitkem. Luke použil k ulovení ryb rotačku a suché mušky, což se ukázalo jako účinné. Ulovené lipany následně opekl na ohni.

Život v divočině a radost z dobrodružství

Třetí den Luke pokračoval v průzkumu okolí, kdy narazil na stopy medvědů a další zvířata. Důležitou součástí života v divočině je umět se orientovat v terénu a vyhýbat se nebezpečí. Luke zůstával na hřebenech kopců, aby měl přehled o okolí a mohl se snadno vyhnout divokým zvířatům, jako jsou medvědi. Medvědi, zvláště ti grizzly, nemají rádi překvapení a mohou být velmi nebezpeční.

Závěrem Luke sdílí, jak moc si tuto výpravu užil, i přes náročné podmínky. „Je tu tolik krásných míst jako toto po celé Aljašce, a největší problém je vybrat, kde se zastavit a kam se vydat na vandr,“ uzavírá. Aljašská divočina je nejen nádherná, ale také náročná a nebezpečná, což z ní dělá ideální místo pro dobrodruhy hledající extrémní zážitky.

Sledujte autora videa: YouTube – Outdoor Boys, Instagram – @outdoorboys

Přejděte na další příspěvky:

Odnesl 4 kapry za půl hodiny? Rybář zveřejnil virální video od české říčky

Obří tuňák na Jadranu ze břehu: sledujte epický záběr na hladině a drsný souboj na videu

Jaká štika zabere na 40 cm wobler? Podívejte se na video

Uplavaly ryby za miliony, rybníkářům se komplikují výlovy

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.