Jak zůstat v teple a pohodlí během podzimní a zimní sezóny při rybaření

Rybaření během chladných podzimních a zimních měsíců může být nezapomenutelným zážitkem, ale chlad a vlhko mohou rybářům způsobit nepříjemnosti. Správná příprava a několik osvědčených tipů vám pomohou udržet se v teple a pohodlí, abyste se mohli plně soustředit na svůj úlovek.

Ať vám nenamrzne mozek, ochrana hlavy je nejdůležitější

Přes hlavu ztrácí tělo nejvíce tepla, což může vést k tomu, že ostatní části těla, jako jsou ruce a nohy, začnou mrznout. Nasaďte si teplou čepici, která vás ochrání před větrem a chladem. Pokud plánujete delší pobyt venku, doporučuje se také kapuce, která zajistí dodatečnou ochranu krku a tváře. Pamatujte, že investice do kvalitní pokrývky hlavy vám může ušetřit spoustu nepříjemností.

Jako cibule, vrstvení chrání před chladem i potem

Vrstvení oblečení je klíčem k udržení tepla. Místo toho, abyste se oblékli do jedné silné bundy, je lepší vytvořit několik tenkých vrstev. Tyto vrstvy vytvoří izolační bariéru, která udrží teplo blízko těla. Pokud se však začnete přehřívat, snadno můžete jednu vrstvu sundat, abyste předešli pocení. Je důležité mít na paměti, že mokré oblečení ztrácí své izolační schopnosti.

kaprove pruty delphin
  • Základní vrstva: Rychleschnoucí funkční prádlo, které odvádí pot.
  • Střední vrstva: Fleece nebo jiný teplý materiál, který zadržuje teplo.
  • Vrchní vrstva: Nepropustná a větruodolná bunda, která vás ochrání před deštěm a větrem.

Hlavně klid a nohy v teple

Vaše nohy jsou jedním z nejzranitelnějších míst při zimním rybaření. Investujte do kvalitních termo ponožek, ideálně z merino vlny, která odvádí vlhkost a poskytuje výbornou tepelnou izolaci. Dobrý pár ponožek v kombinaci s voděodolnými botami vám zajistí, že vaše nohy zůstanou suché a teplé i v těch nejhorších podmínkách.

Zabydlete se v bivaku

Pokud plánujete rybaření s přenocováním, dobrá izolace stanu je nezbytná. Stan by měl být postaven na suchém místě s kvalitní podložkou pod sebou. Je výhodou pokud na místě není problém postavit plnotučný bivak s podlážkou.

Izolace od země je klíčová pro udržení tepla v noci. Zimní stanové tkaniny jsou navrženy tak, aby minimalizovaly kondenzaci a ztrátu tepla, ale důležité je, aby byl stan správně napnutý a upevněný.

Na škodu není ani zimní přehoz.

Kvalitní lehátko a spacák

Mnozí rybáři dělají chybu, když přidávají deky na spacák. Mnohem lepší variantou je investovat do kvalitního lehátka nebo rovnou spacího systému (lehátko a spacák), který vás izoluje od studeného okolí. Kvalitní lehátko s dobrou izolační vrstvou zabrání proudění chladného vzduchu pod spacákem a zajistí komfortní spánek i v chladném počasí.

termoprádlo pro rybáře

Pokud se chystáte na několik nocí venku, investice do spacáku s odnímatelnou izolační vrstvou je skvělý nápad. Spacáky s vícevrstvou konstrukcí vám umožní přizpůsobit teplo podle aktuálních podmínek. Navíc, pokud máte spacák s vnitřní vložkou, ta poskytuje extra izolaci a zvyšuje pohodlí.

Vybavení na vaření aneb teplé jídlo a pití vás zahřeje

Nezapomeňte si vzít s sebou vybavení na vaření, abyste si mohli připravit teplé jídlo a nápoje. Termoska plná horkého čaje nebo kávy vám může zajistit teplo zevnitř, což je v chladných podmínkách neocenitelné. Mnoho rybářských setů obsahuje praktické vařiče a konvice, které jsou ideální pro přípravu horkých nápojů přímo na břehu.

Nespoléhejte na levné vařiče, kvalitní vařič s kartuší vám ohřeje jídlo nebo pití velmi rychle i v mrazu nebo větru.

Trochu se hýbejte

Rybaření je sport ale zas tak moc se při něm nenaběhá, nezapomínejte proto na občasný a přiměřený pohyb. I když sedíte na břehu u prutů, pravidelně se protahujte, choďte kolem místa, kde rybaříte, nebo si lehce zacvičte. Pohyb pomáhá zlepšit cirkulaci krve a udržuje tělo v teple.


Rybaření v chladném počasí vůbec nemusí být nepříjemné, pokud se dobře připravíte. Správné oblečení, kvalitní vybavení a několik jednoduchých triků vám umožní užít si čas na vodě, i když teploty klesají. Nepodceňujte přípravu a vždy myslete na své pohodlí a zdraví.

Čtěte také:

3 tvary háčků, které využijete nejen v kaprařině

Jedna z nejoblíbenějších RC loděk: pro zavážení mnozí rybáři používají Hunter 750 od RidgeMonkey

Jakou sestavu na krmení raketou? Tento spodový set nabízí vše potřebné

Konec rybaření na prasáka: se sprchou v lahvi budete svěží jako jarní vánek

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.