Pár tipů pro podzimní chytání kaprů

Podzim je jedním z nejúspěšnějších a nejzajímavějších období pro lov kaprů. Ryba cítí blížící se zimu a začíná intenzivně nabírat hmotnost. V tomto článku se pokusíme co nejjednodušeji vysvětlit, na co se zaměřit během podzimního lovu kaprů.

Jak se mění chování ryb ve srovnání s létem?

Podzim bychom měli rozdělit na dvě části: babí léto zhruba do poloviny září a období, kdy se teploty snižují až do prvních mrazů.

Teplý podzim se velmi podobá létu. Je důležité si uvědomit, že teplota vody se mění mnohem pomaleji než teplota vzduchu. Když teploty klesnou z letních veder, voda si své teplo ještě nějakou dobu udrží. To platí samozřejmě nejvíce na velkých stojatých vodách.

Na začátku podzimu tedy nezapomínejte na mělké části nádrží, zvláště pokud nejsou příliš vystaveny větru.

Pokud vidíte bubliny stoupající k hladině, je to jasný znak, že se ryba krmí. Kapr ryje dno, čímž uvolňuje bubliny zachyceného vzduchu.

S ochlazováním počasí se nejprve ochladí horní vrstvy vody, a proto se ryby přesunou do hlubších částí, kde se bude nacházet teplejší vrstva vody.

Na podzim často fouká chladný vítr, jehož teplota je mnohem nižší než teplota vody. Toto je ideální doba na to, zaměřit se na části vody, kam se vítr nedostane. Závětrné břehy a zátoky například.

Není taky pochyb, že ryby jsou na podzim v noci aktivnější. Díkybohu za prodloužení dob lovu, protože dříve byly možnosti chytání na podzim ve večerních hodinách ještě omezenější než dnes.

Během podzimních bezvětrných dnů, kdy svítí slunce, se kapr může objevit v mělkých vodách a někdy teplé, mělké zátoky přinášejí lepší výsledky než hluboké jámy.

Samozřejmě, každé jezero je jedinečné a je velmi těžké přesně určit, kde najít kapry v různých obdobích roku. Myšlenky uvedené v tomto článku by měly sloužit jako přibližný návod. Nejlepší způsob, jak najít ryby, a to nejen na podzim, je poznat vodu, na které lovíte. Prostě ji navštěvujte co nejčastěji, studujte, pozorujte, zajímejte se o výsledky ostatních rybářů.

Masovky i sladké chutě

rozpustné

Pokud se vrátíme k tématu boilies pro podzimní lov kaprů, fungují jak masovky, tak sladké potažmo ovocné boilies.

Kapr bude hledat před zimou něco výživnějšího a masové boilies budou ideální volbou na konci podzimu. Zkusit můžete například krabí příchutě.

Monster Crab je jeden z nejuniverzálnějších rybích boilies, který se hodí pro všechny a pro všechno.

A s nástupem chladů nejsou špatné ani ovocné receptury jako pikantní švestka například. Jejich aroma, struktura a chuť se osvědčují i v chladné vodě.

Na dně se během podzimu postupně usazuje stále více vegetace, hlavně v podobě listů. Proto může být výhodné lovit na jednotlivé plovoucí boilies menšího průměru.

Při lovu na začátku zimy může být výhodné používat porézní, rychle rozpustné boilie s nízkým obsahem olejů.

S ochlazením vody je dobré zaměřit se na délku návazce a velikost nástrah, které můžete zkrátit a zmenšit.

Na neznámém místě, zejména na podzim, zkuste začít s lovem pomocí PVA sáčků. S nimi můžete rychle prozkoumat neznámé části vodní plochy

Jak u vody nevymrznout

Na podzim může být během dne teplo, ale pozor na chladná rána. Může se stát, že přes den budete rádi za stín ale ráno vás probudí kosa.

Kvalitní spacák na pět sezón (ideálně vícevrstvý) by měl být samozřejmostí. V dobrém spacáku můžete chytat třeba v prosinci.

Pokud se chcete cítit pohodlně v chladu, používání několika vrstev oblečení je nezbytné. První vrstva – tenké termoprádlo; druhá vrstva – mikina/izolační komplet; třetí vrstva – bunda/přikrývka; čtvrtá vrstva (dle potřeby) – nepromokavá a větruodolná bunda a kalhoty.

Proč je podzim nejlepší čas na rybaření

Podzim je čas dravců. Ale i pro kaprařinu je to jedno z nejlepších období roku. S příchodem podzimu klesá počet lidí u vody. Platí to pro rybáře i rekreanty, což je naprosto markantní na přehradách a pískovnách, kde zmizí koupáči a rekreanti. Na řece, kde jsou dráhy pro vodní lyže a wakeboardy je taky větší klid, hlavně v týdnu.

Můžete se v klidu zaměřit na lov velkých ryb. Je docela možné, že budete na celé vodní ploše úplně sami, což zvýší vaše šance, protože si můžete vybrat jakékoliv místo pro lov.

kaprove pruty delphin

Další příspěvky ze stejné rubriky:

8 tipů pro podzimní lov kaprů

Jak na kapry na podzim: mějte otevřenou mysl a užívejte pobyt v klidné přírodě

Podzimní Labe

Zaostřeno na třímetry: 4 důvody proč zkusit krátký kaprový prut

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.