Ryby hýbou i politikou, alespoň tedy v předvánočním čase. Na pražském magistrátu se pohádali politici kvůli receptu na kapra. Radní svým kolegům na magistrátu chtěl představit alternativní recept, který maso vůbec neobsahuje.
Pirátský radní Adam Zábranský, který má na starosti bydlení a transparentnost, sdílel na Twitteru recept na veganskou náhradu tradiční štědrovečerní večeře.
Jeho recept pro inspiraci předkládáme zde:
Jak na štědrovečerní večeři po vegansku? Zkuste nekapra ovesného! 😊 https://t.co/syBrOXBHvW
— Adam Zábranský 🇪🇺 🇨🇿 (@adamzabransky) December 20, 2022
Komu se nechce dělat s nekaprem, doporučuju třeba vegan řízek od Garden Gourmet nebo kukuřízek.
Bramborový salát se sojanézou chutná stejně jako ten s majonézou. 👍
A co vaše tipy? 🧐 pic.twitter.com/M3ah93itz2
Tímto receptem však silně rozčílil zastupitele z řad hnutí ANO. Známí pražští politici Patrik Nacher a Ondřej Prokop (mezi voliči proslulý zejména pečlivou kontrolou výšky trávníku a sklonu laviček na pražských sídlištích) vydali v reakci na toto menu ostrá prohlášení.
„Díky ale NE, já si dám kapra. Jako to dělali moje rodiče a rodiče jejich rodičů a jako to budou jednou dělat moje děti. Mám rád tradice a bylo by dobré je v rámci progresivního ekopopulismu úplně neničit. Co pak z naší národní kultury a identity zbyde? Nekapr, netradice?“ napsal O. Prokop v odpovědi na Twitteru.
Předmětem kritiky je hlavně tradiční prodej kaprů, situace je ale jiná než v minulosti
Hádka o veganského kapra je poměrně vtipným zpestřením pražské komunální politiky, která jinak stojí za houby. Daleko více se v posledních letech ovšem řeší spíše tradiční prodej kaprů na ulicích.
Nutno dodat, že předmětem kritiky se stával zejména barbarský způsob nákupu ryby v živém stavu a její vypuštění do vany. Toto jednání se dá považovat skoro za týrání ryb.
Ani největší masař snad už z ryb nevozí kapry živé. Humánní usmrcení ryby určené ke konzumaci by mělo být samozřejmostí jak pro rybáře u vody, tak pro prodej ryb u stánku.
Ochranáři ovšem kritizují i způsob, jakým se ryby na vánoční trh dostávají. Zejména jde o dlouhodobý pobyt ryb v sádkách po výlovu, kde tráví až několik týdnů než se dostanou ke koncovému zákazníkovi.
V tomto směru však na prodej ryb dohlíží zejména Státní veterinární zpráva, která kontroluje podmínky při nichž prodejci s rybami manipulují. Za porušení nastavených pravidel pak hrozí prodejcům značné pokuty. Nejčastěji se kontroluje dostatečná kapacita nádrží a vzduchování.
Místa prodeje kaprů musí být předem hlášena, což umožňuje příslušným orgánům provádět namátkové kontroly.
Čtěte také:
Be the first to comment