Proč používat dipované boilies

Dipované boilies je jednou z oblíbených nástrah pro lov kaprů. Můžete si boilies nadipovat sami nebo si koupit hotovku. 

Téměř každý větší výrobce boilies nabízí dipovanou variantu – boilies, které hned po výrobě balí do uzavíratelných nádob, kde si nějaký čas poleží v dipu a můžete jej rovnou použít.

Dipování je vlastně proces, při kterém tekutá látka (dip) postupně proniká dovnitř boilies, které se rovnoměrně nasycuje esencemi a látkami jež se posléze uvolňují do vody. Díky tomu se zvyšuje atraktivita takového boilies, která v ideálním případě dokáže přilákat rybu i při jejich menší aktivitě.

Je to zajímavá nástraha nejen na kapra. Nezřídka se dá zlákat amur, samozřejmě se nelze vyhnout ani větším cejnům a tloušťům.

boilies se vyrábí ve mnoha barvách
Dipované boilies má výraznější aroma než běžné koule

Obzvláště efektivní je lov na dipované boilies při kratších vycházkách. Při nedostatku času a touze po větší rybě je dip k nezaplacení. V čem tkví úspěch boilies naložených v dipu?

Ideální nástraha na velké ryby kombinuje několik vlastností:

  • Výživový potenciál
  • Dobrá chuť
  • Intenzivní aroma

První dvě vlastnosti jsou základ pro jakékoliv úspěšné boilies. Aroma můžeme vylepší právě dipováním, které zintenzivní zápach boilies a bude působit po delší dobu.

Kapr má velmi dobře vyvinuté smysly. Patrně nejvíce ale čich. Díky citlivým receptorům dokáže vyčmuchat lákavou vůni na poměrně velkou vzdálenost. Pokud se nástraha pachově dokáže odlišit od aromatu okolí, tak je velká šance, že ji kapr najde.

Při bezprostředním kontaktu s koulí dokáže kapr zapojit i chuťové receptory, které má nejen v ústech ale také na bočních ploutvích. To je příčina mnohých pípnutí a ťuknutí do nástrahy, protože kapr je schopný ochutnávat aniž by boilies pozřel. Pokud tímto ohmatáváním boilies kapra nezaujme, nejspíš ho ani nechutná. 

Proto by dipované boilies mělo být zároveň vyrobeno z kvalitních surovin. Rozhodně by nemělo být jakkoliv zkažené nebo zavadlé. Výhodou je používání přírodních látek bez zbytečné chemie.

Hrubší těsto může zvýhodnit vaše dipované boilies před komerčním

Při domácí výrobě můžete zkusit vytvořit poněkud pórovitější těsto než obvykle. Aroma se z takového boilies uvolňuje daleko rychleji, což oceníte zejména při kratších vycházkách, kdy začne pracovat prakticky hned po dopadu do vody i když si boilies bude udržovat tuhou konzistenci.

Za pokus také stojí boilies ve tvaru válce. Při stejných rozměrech má daleko větší plochu než koule, z čehož opět plyne daleko efektivnější uvolňování vůně do okolí. Navíc je známým faktem, že mnohé ryby už mají vůči kulatým nástrahám neskrývaný odpor a na váleček je přesvědčíte spíš.

Nezapomeňte ale, že žádné boilie není samospásné. Cesta k úspěchu jde skrz testování různých druhů, velikostí a aromat za všech možných podmínek. Teprve na základě dlouhodobých zkušeností lze vypozorovat určité poznatky. Proto vařte boilies, zkoušejte a úspěchy se jistě brzy dostaví.

Další články na téma kaprařina

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.