Noc na Stairs2Hell přinesla 20 kilové kapry, největšího zatím chytil tým z Ukrajiny

Foto: S2H

Včera začal první závodní den letošního ročníku Stairs2Hell. Evropský šampionát v lovu kaprů již tradičně hostí náš nejlepší kaprový revír – Dyje 5, tvořený dolní Novomlýnskou nádrží pod Pálavskými vrchy.

Ikonické místo a prestižní závod jsou kombinace, která přináší velká očekávání. Nejinak tomu je i letos. O výsledcích zatím není ani zdaleka rozhodnuto, neboť od startu závodu uplynulo sotva dvacet hodin. Klání přitom potrvá do sobotních osmi hodin ráno.

Jak už to ale na podobných akcích bývá, hned první noc přinesla zajímavé úlovky. Ještě se ani nerozednilo a na výsledkové listině je celá řada pěkných ryb. Z nich 3 ryby spadají do kategorie nad 20 kilogramů.

Začněme hned s tou největší rybou, která prozatím na výsledkovce S2H pro letošek figuruje. Šupináč o váze přesně 24 kilogramu se podařil týmu BIG CATCH UA, který se účastní pod ukrajinskou vlajkou v sestavě Ihor Chubirko, Vladyslava Chumak a Roman Knížek.

Kapr 24 kg, tým BIG CATCH UA,Foto: S2H

Tým si vylosoval peg 9, který se nachází poblíž Strachotína. Výsledky jsou zatím opravdu jen velmi průběžné a v podstatě se mohou změnit už v okamžiku publikace článku, nyní máme ale po 6 ranní a ukrajinský tým byl se svým trofejním kaprem na čtvrtém místě. Dalším úlovkem se ale právě nyní, když vzniká článek, posunul na druhou pozici.

Na průběžné první pozici je totiž ANACONDA/MEGA BAITS, což je pro změnu tým z Rakouska (Michael Mosbacher, Martin Baumgarten a Christoph Paugner). Sedí na pegu 4, takže se zdá, že alespoň zkraje závodu opět dobře chytají místa s nízkými čísly. V tablu týmů s ulovenou rybou ale figurují i týmy na vyšších pozicích, takže se nedá paušalizovat.

(Každý rok navíc zazáří trochu jiná část břehu a historicky špatných míst tady zas tolik není)

ANACONDA/MEGA BAITS a jejich dvě největší ryby z první noci, Foto: S2H

První tým má ovšem šanci svoji pozici nějaký čas udržet: aktuálně totiž vede se součtem impozantních 60,8 kg. To je na první noc závodu hodně slušná hodnota. Celkem chytili zatím 7 ryb do závodu, Počítají se jim samozřejmě jen tři největší a tady jim pomohlo, že mají hned dvě „dvacky“.

Ve výsledkovce má tým zatím tyto úlovky:

  • 22,20 kg  
  • 20,20 kg  
  • 18,40 kg

Mít celkový součet nad 60 kilo hned první noc je pro tým určitě velmi pozitivní zprávou. Soudě podle minulých ročníků, se s tím dá rozhodně pomýšlet na první desítku. Kluci z Rakouska hodně odskočili týmům na druhém a třetím místě, kde jsou zatím součty skoro o dvacet až třicet kilo níž.

Otázkou však je, co nastane v dalších dnech. Do celkových výsledků se propíšou jen tři největší ryby a to znamená jediné – hodně napínavý závod až do samotného konce. Stačí jedna nebo dvě trofejní ryby a vše je zcela jinak!

Ryby blízko magické hranice třicet kilo nebo za ní pak mají potenciál s výsledky zamíchat zcela zásadně a celé to otočit. I tak si ale pánové (a dáma) z týmu Big Catch UA a kluci z ANACONDA/MEGA BAITS zaslouží obdiv. První závodní den/noc svými úlovky zazářili naprosto dokonale.

Přísná pravidla a tvrdé tresty

Pravidla závodů jsou na Stairs2Hell poměrně přísná a snad ještě tvrdší jsou tresty, které přichází za jejich porušení. Hned zkraje akce byla udělena první žlutá karta. To znamená dištanc od závodů na 4 hodiny.

Pauzu si musel dát tým A Baits ze Slovenska. Provinění spočívá v tom, že při zdolávání kapra z člunu rovnou i znovu položili montáž. Pravidla to ovšem neumožňují: „Bez upozornění rozhodčího na úlovek nesmí tým s prutem, na který byl kapr uloven, jakkoliv manipulovat (nahazovat, zavážet).“

Trest je to přísný ale pravidla jsou jasná. Na druhou stranu, není to zase žádná tragédie a po vypršení lhůty může tým pokračovat.

Uvedená pořadí týmů jsou průběžná a aktuální k 7.říjnu 6:35 ráno

Padne brzy magická třicítka? Sledujte průběh závodu online

Naše zprávy o S2H budeme přidávat pod tagem #Stairs2Hell

Online výsledky jsou zde

Sledujte Facebook stránku S2H

Podívejte se na video s první rybou, do výsledků se počítají jen kapři nad 7 kg:

Další zajímavé příspěvky:

Stairs2Hell 2024: závodníci již dorazili na Nové Mlýny

V neděli začíná Stairs2Hell – evropský kaprařský šampionát opět pod Pálavou

Na Jadranu zasekl tuňáka za bok, 59 kg rybu dostal na břeh

1 Comment

  1. Musel jsem promazat komentáře. Urážet rybáře a dokonce rybářku na základě národnosti tady nebude nikdo. Politiku si nechte na zpravodajské weby, tohle je rybářský server tak se držte tématu.

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.