Uplavaly ryby za miliony, rybníkářům se komplikují výlovy

vysazování ryb
Ilustrační foto

Rybáři v jižních Čechách čelí významným škodám po nedávných povodních, které zasáhly velké množství rybníků v tomto regionu. První výlovy ukazují, že škody na rybách mohou dosáhnout milionových částek. Část ryb pravděpodobně uhyne na zaplavených polích a loukách, další část unikla do vodních toků pod rybníky.

O velkých škodách na produkčních rybářstvích informovala ČT 24. Chovatelé ryb pro Českou televizi uvedli, že přesné vyčíslení škod bude k dispozici až po výlovech rybníků.

Mezi nejvíce zasažená rybářství patří Rybářství Třeboň, Hluboká a Nové Hrady. V důsledku povodní se některé rybníky v regionu slily do jednoho velkého jezera, což způsobilo komplikace při plánovaných výlovech, které se nyní posouvají. Na některých místech byla voda tak silná, že odnesla až třetinu rybí obsádky.

Rybářství Hluboká, jedno z nejpostiženějších, zaznamenalo poškození 58 z celkem 150 rybníků. Podle hlavního zootechnika Aleše Kříže mohou škody dosáhnout šesti až sedmi milionů korun. Výlovy zde začnou koncem září a potrvají do prosince, kdy budou známy konkrétnější údaje o celkové škodě.

povoden

Méně zasaženy byly rybníky na Novohradsku, kde škody postihly 44 z celkových 330 rybníků. První výlovy zde již proběhly, například z Milíkovického rybníka u Českých Budějovic bylo vyloveno 800 ryb místo očekávaných 1400.

Podle Lubomíra Zvonaře, ředitele Rybářství Nové Hrady, je stále brzy na přesné odhady škod, které budou známy až po podzimních a jarních výlovech. Prioritou rybářů během povodní bylo zabezpečení majetku a životů, rybí výlovy byly v té době až druhořadé.

Celkově budou letošní i příští výlovy náročnější. Povodně způsobily smísení rybí obsádky napříč rybníky, což přináší komplikace během výlovu.

Zdroj: ČT24

Čtěte také:

Rybaření po povodních? ČRS zveřejnil doporučení pro rybáře

Lysec a šupináč nad hranicí 27 kg: podívejte se na ryby z WCC2024

Odnesl 4 kapry za půl hodiny? Rybář zveřejnil virální video od české říčky

Pytlák v Žatci podplácel porybného, marně

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.