4 tipy pro podzimní lov kaprů

berounka
Ilustrační foto: redakce

Podzim je jedním z nejlepších období pro lov kaprů. Ryby jsou v nejlepší kondici a nabírají na váze před zimním obdobím. Jsou rybáři, kterým se na podzim daří chytat velké ryby. Jestli toužíte překonat svůj osobák, podzim stojí za to.

I když se dny zkracují a teploty klesají, kapři začínají více krmit, aby si vytvořili zásoby na zimu. Tento článek vám přinese několik tipů, jak na podzim zvýšit šance na úspěch při lovu kaprů.

Ryby je třeba najít

Lokalizace ryb je důležitá v každém ročním období, ale na podzim je obzvlášť klíčová. Jak teploty klesají, kapři hledají poslední přirozené zdroje potravy. Je důležité sledovat vodní hladinu a vyhledávat znaky jako malé bublinky, skákající ryby nebo jinou aktivitu, která napoví, kde se ryby nacházejí. Tento proces může probíhat nejen přes den, ale i v noci.

Pokud nevidíte žádné znaky přítomnosti ryb, sledujte vodní ptáky, jako jsou lysky nebo potápivé kachny. Tyto opeřenci často vyhledávají místa, kde se nachází i něco zajímavého pro ryby a kapři nemusí být daleko.

Použijte menší nástrahu

Pokud jste lokalizovali ryby, je důležité přizpůsobit vaši strategii podmínkám, které v dané oblasti panují. Při lovu ve vodách s vodními rostlinami nebo v zarostlém prostředí používejte pop-up nástrahy. Naopak na čistých, hladkých plochách, kde je dno bez překážek, můžete použít klasické nástrahy na dně.

Pro pop-up nástrahy se doporučuje široký rozptyl boilies, který stimuluje ryby k pohybu. Pokud lovíte s klasickými nástrahami na dně, použijte směs různě velkých návnad. Dobře se osvědčují boilies o velikosti 18 mm, 15 mm a 10 mm. Do směsi můžete přidat i tekuté atraktory, které zvyšují její atraktivitu.

Pro rychlejší chytání můžete vyzkoušet rozpustné boilies.

kapr z proudu

Stojí za to zkusit kratší návazce

V závislosti na podmínkách dna je třeba přizpůsobit i montáže. Na hladké dno se hodí kratší montáže, například tuhý návazec dlouhý okolo 15 cm s měkkou šňůrkou. Na tuto montáž lze připojit ostrý háček širokého tvaru a vhodnou nástrahu.

Na zarostlé nebo zabahněné dno je lepší volbou montáž s fluorocarbonem. Použijte tuhý návazec a pop-up nástrahu, například kuličku do velikosti 15 mm.

Vždy buďte připraveni ke změně fleku

I když si myslíte, že jste našli ideální místo, kapři tam být nemusí nebo mohou rychle změnit své stanoviště. Na podzim jsou ryby často v pohybu. Proto se vyplatí zůstat ostražitý, zejména ráno a večer. Nebojte se změnit místo, pokud zaznamenáte aktivitu kaprů v jiné části revíru.

Podzim je skvělé období pro lov kaprů. Ryby jsou v nejlepší kondici a často dosahují maximálních hmotností. Díky tipům na správnou lokalizaci, přizpůsobení návnady a montáží můžete zvýšit své šance na úspěch. Zůstaňte flexibilní, sledujte vodu a buďte připraveni na rychlou změnu taktiky – to vše může vést k úspěšnému lovu a krásným úlovkům během podzimních měsíců.

Seznam boilies do studené vody

Čtěte také další články.

Extrémně výhodný vlasec pro dlouhé náhozy: Avid Carp přichází s novinkou v 1000 m balení

Shimano Power Aero 14000 XTC, naprostá špička pro kaprařinu

8 tipů pro podzimní lov kaprů

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.