Konec dalšího revíru: městu vadí, že rybí obsádka maří boj se sinicemi

zákaz rybolovu
Foto: redakce

V jižních Čechách skončí rybolov na jednom ze svazových revírů. Důvodem je snaha o zvýšení kvality vody, čemuž brání rybí obsádka. Rybolov bude po dohodě s rybáři ukončen a ryby přemístěny jinam.

Radní Tábora před několika týdny rozhodli o ukončení smlouvy s místní organizací Českého rybářského svazu, týkající se pronájmu Malého Jordánu pro sportovní rybolov. ( nynější revír Tismenice 2 č. 421 302).

Město tak rybářům udělalo trochu čáru přes rozpočet. Ještě nedlouho před rozhodnutím města se totiž na revír vysazovalo, koncem letošního května to bylo například poměrně vzácné a finančně nákladné úhoří monté.

Důvodem k vypovězení pronájmu mají být sinice. Rybí obsádka zde negativně ovlivňuje účinnost opatření, která byla zřízena za účelem eliminace fosforu ve vodě a potlačení růstu sinic na této vodní ploše v blízkosti města.

Dle názoru vedení města je nutné, aby v Malém Jordánu bylo co nejméně ryb. Město Tábor zvažuje také odbahnění nádrže, jelikož zanesené dno maří snahy o očištění nádrže pomocí srážedel.

Reakce místních jsou rozporuplné. Nadšení logicky nevyjadřují právě rybáři. Město považuje opatření za nezbytné, vzhledem k již investovaným prostředkům do čištění vody a argumentuje zájmy veřejnosti, která chce lokalitu využívat pro rekreaci.

Bojovat se sinicemi se město snaží již nějakou dobu a vynakládá na to značné prostředky Srážecí stanice na přítoku v Košínském potoce přišla na 5,5 milionu korun.

Odstranění ryb z Malého Jordánu bude dlouhodobější proces. Na jaře příštího roku požádá město rybářskou organizaci o výlov, při kterém budou ryby přemístěny do jiných revírů. Jarní termín byl zvolen záměrně, protože jarní velké vody přinášejí další ryby z povodí. Na další roky pak město plánuje uspořádat výběrové řízení na pravidelné výlovy.

Toto opatření je součástí širšího plánu na zlepšení kvality vody v obou Jordánech (sousedním revírem je Tismenice 1 č. 421 068, což je více než 500 let stará nádrž Velký Jordán s rozlohou 55 ha), který má zajistit dlouhodobou čistotu a přitažlivost nádrží pro rekreační účely.

Město je odhodláno pokračovat v investicích do zvýšení kvality vody, i když to znamená nepříjemné změny pro místní rybáře.

Jeden z mála revírů s celoroční přívlačí

Malý Jordán je vedený jako revír Tismenice 2 (421 302). V poslední době zde však neplatily klasické povolenky. Za poplatek 1000 korun ročně zde ale rybáři mohli například lovit celoročně přívlačí. Vysazovány byly pro tyto účely například lososovité ryby.

Související články:

Utržený wobler Shad Rap od Rapaly málem utopil plavce

Candáti na Lipně: odborníci jsou překvapeni, letošní výtěr neproběhl jednou ale opakovaně

Policie dopadla pachatele, který loni na Hněvkovicích přejel rybáře motorovou lodí

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.