Rybáři versus RS na Nechranicích: protestovalo se proti zákazu plavidel

protest na Nechranicích
Ilustrační foto: redakce

Na vodní nádrži Nechranice ode dneška platí kontroverzní zákaz lovu z plavidel.

Místní rybáři proto na dnešek ohlásili protest. Ten se nakonec nesl v duchu velmi emotivní diskuze se zástupci RS. Přinesené transparenty poměrně radikálně požadovali odstoupení vedení Severočeského územního svazu.

Celé akci asistovala, kromě rybářské stráže, také policejní hlídka na člunu. O tom, že rybářská stráž vyrazí na vodu i s PČR, informoval územní svaz již den předem. K zásahu ale i přes ostřejší slova dojít nemuselo. Vrcholní zástupci územního svazu navíc na místo nedorazili (nejspíše se účastnili výlovu Harcova v Liberci).

Co se týče nových pravidel na Nechranicích, psali jsme o nich již loni. Mezitím proběhla neúspěšná petice a na záměru svazu omezit lov přívlačí se nic nezměnilo. Nová pravidla mají trvat minimálně několik let.

Místní se bouří, rybáři odjinud jim za to nadávají

Největší odpor samozřejmě přichází od místních, kteří zde bydlí či vlastní chaty a lodě. Představa, že od nynějška budou jezdit chytat jinam se jim logicky nelíbí. Pachuť je o to větší, že jedním z argumentů pro omezení je vysoká návštěvnost, kterou samozřejmě tvoří rybáři odjinud. Nechranice jsou populární a táhnou rybáře z celé republiky.

Kvůli nadměrné popularitě revíru a složitému vymáhání pravidel jsou tak biti zejména místní, kteří mohou zcela zapomenout na jakékoliv formy lehčí přívlače (minimlně 15 cm nástraha) a od půlky října nemohou chytat ani z lodi.

Velkou nevoli pak budí diskuze v nichž jim rybáři ze vzdálených regionů radí ať raději mlčí a jsou rádi, že zákaz neplatí pořád.

ČRS celou situaci poměrně pregnantně vysvětluje v obsáhlém článku, kde představuje celou řadu argumentů pro ochranu populace candáta těmito omezeními. Oponenti ale poukazují na to, že skutečné příčiny problémů leží například v nedostatečné kontrole revírů.

Tento problém nepřímo přiznává i územní svaz, který před dvěma týdny vyhlásil výběrové řízení na profesionální RS, která má mít Nechranice na starosti. Zároveň také svaz přiznává technicky neřešitelný problém s únikem candáta z přehrady do Ohře. Řeka pod přehradou přitom tvoří pstruhový revír.

Zde nastává vpravdě kocourkovská situace: na přehradě bude candát mít zvláštní ochranu ale při úlovku dole na řece musí být každý kus usmrcen, jelikož to na P revírech nařizuje zákon o rybářství.

Lovit ze břehu můžete dál, nejpohodlnější to ale bude na nástražní rybku spíše než na přívlač

Aby těch paradoxů nebylo málo, tak nastavená pravidla sice bezpochyby omezí tlak ze strany lovu na přívlač. Házení 15 cm+ nástrahy na velké přehradě ze břehu zas tolik rybářů nebaví, s výjimkou štikových specialistů, pro něž je to možná ještě málo.

Chytání na 15 cm nástražní ryby ale komfort lovu nijak nemění. Odlov candáta na přirozenou nástrahu tak není zásadně omezen, v nejlepším případě se díky velikosti ryby podaří omezit záběry těch nejmenších kusů.

Přesto ale mohou rybáři lovící touto metodou pohodlně a hlavně efektivně lovit až do Silvestra. Limit počtu odnesených kusů dravců je přitom dle rybářského řádu více než štědrý a je otázkou, zda omezení nemělo mířit hlavně na množství přisvojených úlovků.

Hlasy mezi mnohými rybáři přitom volají právě po radikálnějším omezení limitu dravých ryb, kterých je početně méně než například kapra, a také preferování šetrnějších metod lovu jako přívlač.

V týdnu proběhlo na Nechranicích vysazování candáta

ČRS aktuálně informuje také o svém hospodaření a hlásí, že do Nechranic candáta aktivně vysazuje. Jenom v minulém týdnu vedení územního svazu udává, že do nádrže putovalo 30 tisíc kusů ročka této dravé ryby.

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.