Rybáři upozorňují: lov ryb nahromaděných kvůli nízkému stavu vody je zakázán

Nízký stav hladiny
Ilustrační foto: redakce

O víkendu jsem na Facebooku spatřil post od Rybářů Berounky, kteří upozorňují na poněkud opomíjený fakt. A sice to, že za určitých okolností je lov ryb zakázán i bez jakéhokoliv vyhlašování hájení či zákazu lovu. Týká se to právě sucha a horkého počasí

Rybářský řád už v základu myslí na tyto situace a na všech revírech platí zákaz lovu ryb (mimo jiné), které se nahromadily při nízkém stavu vody.

V příspěvku Rybářů Berounka (bohužel nejde sdílet, najdete jej na tomto odkazu) se upozorňuje zejména na laguny, které vznikají pod jezy.

Kvůli malému průtoku se ryby tlačí do míst, které jsou ve výsledku částečně nebo úplně odříznuté od ostatního toku.

Případně tato místa ryby nemohou kvůli nízkému průtoku opustit. Na Berounce je ještě nutné brát v potaz, že množství jezů má také rybí přechod. V okolí rybího přechodu je lov ryb zakázán celoročně.

Uvedené ustanovení o rybách nashromážděných při nízkém stavu vody platí i na stojatých vodách, kde dojde k poklesu hladiny a ryby se shromáždí v určitých partiích.

zákaz lovu ryb nashromážděných při nízkém stavu vody
Bod i) zakazuje lov ryb, které se nahromadily při nízkém stavu vody

Na druhou stranu si můžeme všimnout, že lov při nízkém stavu obecně zakázán není. Pokud tedy k shromáždění ryb z těchto či jiných negativních důvodů nedochází, neměl by být výkon rybářského práva dotčen.

Tomu odpovídá praxe z posledních suchých let. I přes minimální průtoky na řekách a poklesy hladin přehrad rybařilo jako normálně a o žádných zadržených povolenkách z těchto příčin jsme neslyšeli. (což neznamená, že se to nestalo ovšem)

O tom, že k určitým omezením na konkrétním místě možná dojde ale informovala Rada ČRS. Týká se to velmi navštěvované přehrady Orlík, kde během následujícího měsíce klesne hladina až o 12 metrů oproti normálu.

Rybářský řád myslí třeba i na ryby při zimování

Ve stejné části se píše také například o rybách nashromážděných při zimování. To je také často opomíjený fakt a zimní rybolov je částečně založený právě na lokalizaci takových zimovišť.

Rybářská stráž se k tomu ovšem staví nejspíš poměrně benevolentně.

Jako jeden z případů, kdy musel dojít na omezení rybolov kvůli častému chytání na zimovišti můžeme zmínit revír Kořensko.

Na této přehradě ČRS musel před dvěma lety přistoupit k určitému zákazu lovu z plavidel. Někteří rybáři zde totiž lovili zimující sumce, což se dle výše uvedeného pravidla samozřejmě nesmí.

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.