Na Slovensku vjel řidič autem do řeky, zabil 300 ostroretek na trdlišti

policie ČR
Ilustrační Foto: Aktivni-rybolov.cz

Nepochopitelná věc se stala u sousedů na Slovensku. Neznámý řidič vjel vozem do řeky, kde v tu chvíli probíhalo tření ostroretky stěhovavé. Na místě bylo nalezeno minimálně 300 kusů uhynulých ryb. Svým rozsahem se tento čin rovná otravě řeky. Možná hůř, neboť zlikvidoval ryby v době rozmnožování.

Velikonoční masakr v řece Kysuca

Případ se odehrál na Velikonoce večer. Lze tedy předpokládat, že si některý z místních obyvatel užíval alkoholového opojení, které tento svátek notně provází nejen u nás.

Machrovinka v podobě jízdy nejspíše terénním vozem v mělkém korytě řeky dopadla tragicky pro stovky ryb a dalších vodních živočichů, kteří byly doslova rozmačkáni.

Nechceme si ani představovat vztek místních rybářů, kteří o aktuálně hájené ryby pečují. Nejhorší na věci je fakt, že pachatel zatím nebyl dopaden. Pokud naši čtenáři ze Slovenska mají nějaké informace z okolí místa činu, měli by informovat Policii SR.

Zejména je budou zajímat informace o pohybu podezřelých vozidel a osob v inkriminované oblasti. Pachatel možná řádil i na lesních a jiných pozemcích v okolí. Proto každá informace směřující k tomuto vozidlu může vyšetřovatelům pomoci ztotožnit konkrétní osobu spojenou s tímto činem.

Řeka Kysuca na mapě:

“Vyšetrovateľ už začal trestné stíhanie vo veci ohrozenia a poškodenie životného prostredia (podľa § 300 Trestného zákona). V tomto prípade nevylučujeme ani rozšírenie trestného stíhania aj o ďalšie trestné činy.” hovoří zpráva Policie SR.

Dá se pochybovat o tom, že šlo o cílený útok na ryby. Pachatel byl nejspíše pěkně pod parou nebo chtěl ukázat jízdní vlastnosti svého offroadu. Žel bohu, rozmnožování ryb právě probíhá a děje se na mělčích místech řek. Dotyčný frajer dost možná neprováděl podobnou věc poprvé, jelikož musel vědět, že auto tady neutopí.

Tentokrát bohužel má jeho jízda extrémně tragické následky na životním prostředí, které utrpělo citelnou ztrátu. Šlo pohlavně zralé ryby, které tvoří pilíř tamější populace.  I bez znalosti tohoto revíru můžeme následky označit za katastrofální, neboť jde o masakr populace, jenž se bude týkat jedné, nejspíše však více generací této ryby v lokalitě.

Věřme, že přijde spravedlivý trest.

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.