Významné datum 16. dubna letos připadá na den pracovního volna. O to větší návštěvnost revírů se předpokládá.
Pstruhové zahájení je každoročně velmi očekávané a u vody málokde budete sami. Zejména na nejpopulárnějších řekách jako Ohře či Vltava bývá doslova hlava na hlavě a každý introvertní pstruhař děkuje bohu za dvacetimetrové rozestupy.
Velký zájem o první pstruhovou vláčku nebo mušku je ovšem po dlouhé zimní pauze pochopitelný. Rybářský svaz navíc v posledních týdnech vysazoval tržní ryby a na své si přijdou i milovníci pstruhů na grilu.
Značná část rybářů ale vyznává styl chyť a pusť, který by hlavně u původních druhů jako je pstruh potoční, měl být samozřejmostí. Populace těchto ryb je stále na neuspokojivých stavech a brát potočáky není dobrá věc. Navíc když na spoustě revíru vysazují konzumního duháka.
Rybářský svaz a některé rybářské osobnosti zároveň apelují i na šetrné chování rybářů. Samotné pouštění ryb totiž nemá smysl, když se k rybám nechováme dostatečně šetrně, tak aby vrácená ryba ve vodě přežije.
Jak zacházet s ulovenou lososovitou rybou
První krok k šetrnému lovu a pouštění začíná již při výběru nástrah. I vláčkaři mají dnes možnost používat nástrahy s jednoháčkem bez protihrotu. U muškařů je to v podstatě již standard a nedá se říct, že to vede k častějšímu padání ryb. Malé háčky bez protihrotu obvykle sedí velmi spolehlivě.
Na některých revírech je dokonce jednoháček bez protihrotu nebo s pečlivě zamáčknutým protihrotem povinný pro všechny rybáře nehledě na lovnou techniku. Proto byste si měli na začátku sezony pečlivě pročíst nejen soupis revírů ale také BPVRP – bližší podmínky výkonu rybářského práva, které se v každém územním svazu liší a naleznete je právě před soupisem revírů.
Na rybu je nejlepší vůbec nesahat ani nebrat do podběráku. Menší ryby lze u břehu jednoduše vypnout bud povolením vlasce nebo uchopením nástrahy a jejím vyndáním bez dotyku s rybou.
Větší ryby podebrat musíme. V tomto případě je nejlepší použít podběrák s gumovou sítí, která je k rybám nejšetrnější.
Focení ryb lze zařídit rychle a šetrně i když jste na rybách sami
Čím méně manipulace s rybou, tím lépe. Při focení to platí dvojnásob, jelikož čas s rybou mimo vodu je potřeba zkrátit na minimum. Po souboji je ryba vyčerpaná a její organismus potřebuje kyslík, který získává pouze z vody.
Proto je lepší rybu udržovat v podběráku ponořenou aby neoschla a mohla dýchat. V podběráku se s ní můžete vodou nabrodit například blíž ke břehu, kde bude focení pohodlnější nebo kde čeká váš parťák aby vás mohl vyfotit.
Mnoho rybářů využívá akční kamery, které se dají upevnit na hlavu, nebo ještě lépe na hruď – s tím člověk nevypadá jako blbec. Kamery umí video i fotky. Některé typy dokonce zvládají i sériové focení, kdy zmáčknete spoušť a poté můžete oběma rukama opatrně uchopit rybu zatímco kamera naseká několik fotek za sebou, z nichž alespoň určitě bude použitelná. Já mám poměrně obstarožní SJ4000 za tehdy tři tisíce, která umí fotky po cca 2 vteřinách. Stačí rybu dvě vteřiny podržet a mám dva snímky. Dnešní výběr kamer je daleko širší a mají lepší kvalitu obrazu i funkce.
K rychlé fotce můžete mít v pohotovosti také mobil, například na šňůře kolem krku.
Těmito způsoby můžete udělat fotku během 2 – 3 vteřin a rybu v podstatě okamžitě pustit.
Při pouštění se doporučuje rybu neposílat hned do největšího proudu. Potřebuje čas, aby se mohla před úprkem trochu vzpamatovat. Hlavně v teplejší vodě se hodí rybu ale trochu ve vodě posunout dopředu, aby voda projela žábrami a kyslík se do organismu ryby rychleji dostal.
Pamatujte – čím větší teplota vody, tím méně kyslíku v ní je a tím rychleji a šetrněji musíte rybu zdolat a pustit!.
Jak (ne)sahat na rybu, poradí taliáni
Pravidlo číslo 1 praví, že pokud na rybu nemusíme sahat, neděláme to. Pravidlo číslo 2 praví, že na ryby saháme jen mokrou rukou. To abychom nepoškodilo tenkou vrstvu slizu na její pokožce, která rybu chrání před parazity a plísněmi.
Svoji roli zde hraje také způsob úchopu. Na internetu koluje obrázek, který je sice v italštině ale je dostatečně názorný i pro netaliány. Musím říct, že sám jsem na rybu sahal nevhodně což je vidět na mnohých mých fotografiích.
Při focení je důležité zbytečně nemačkat rybě důležité vnitřní orgány. Přesnou ukázku jak na to, a jak ne můžete vidět na přiložené fotografii z instagramu:
Český rybářský svaz vyhlašuje fotosoutěž s tématem Zahájení pstruhové sezony 2022
ČRS nečekaně a překvapivě vyhlásil fotosoutěž na téma ¨”Zahájení pstruhové sezony 2022”. Výherce získá drobné věcné ceny s tématikou ČRS. Fotografie bude posuzovat komise v čele se známým ichtyologem Ing. Vránou.
Příjem fotografií se otevírá 16.4. v 6 ráno a končí 19.4. ve 12:00. Na fotce nemusí být jen úlovek ale posílat můžete jakoukoliv zajímavou fotografii nebo momentku ze zahájení. Více informací a kontaktní údaje naleznete na článku o fotosoutěži na webu ČRS.
Buďte první kdo přidá komentář