Záhadná ryba jménem Jelec jesen

Jelec Jesen nepohrdne ani umělou muškou
Foto: Aktivni-rybolov.cz

Jelec jesen je ryba, kterou si dobře pamatuji z dětství. Půlmetrové stříbřité a zlatavé ryby u hladiny naší přehrady provokovaly nejednoho rybáře. Ani já jsem nebyl výjimkou. Dostat některého z nich na udici byl ovšem nadlidský úkol.

Veškerým pokusům o nabízenou nástrahu jeseni úporně odolávali a nenechávali se rušit od svého nicnedělání. Dnes je paradoxně ulovit jesena poměrně snadné, na mušku i na plavanou jich mám každý rok poměrně dost. Avšak ti velcí jsou pořád stejně rafinovaní soupeři jako dřív.

Kde najít jesena?

Jelec jesen je paradoxně poměrně hojná ryba. Paradoxně proto, že ještě nedávno byl považován za ohrožený druh. Zlepšení čistoty vod a hlavně umělé vysazování ale udělalo svoje. Na některých revírech může svými počty konkurovat ostatním kaprovitým rybám.

Jesen je původní druh v Evropě, vyskytuje se i na Sibiři a v oblasti Kaspického moře. Má rád velké řeky, zavlečen byl ovšem i na stojaté vody. Na řece obývá podobná místa jako tloušť, se kterým ho spojuje podobná skladba potravy.

Pro jeho život jsou vhodné hlubší říční partie, vracáky a všechny místa kde se zpomaluje říční proudění. Nezřídka je možné ulovit jesena blízko břehu.

Živí se pestrou stravou a tak není problém s výběrem nástrahy. Jelec Jesen se dá chytit jak na rostlinnou tak i živočišnou nástrahu. Často se projevuje jako nelítostný dravec, který útočí na woblery větších velikostí.

V Čechách se vyskytuje na velkém množství toků. Žije prakticky v celém Labi s výjimkou pstruhového pásma a hojný je i na Vltavě.

Legalita a etika lovu

Nepředpokládám, že by někdo dostal chuť na řízek z jesena. Jeho lov ale vyvolává značné otázky. Jelec jesen je zároveň veden na seznamu chráněných živočichů, zároveň máme revíry, kde je lov povolen na výjimku a v obecném rybářském řádu má svoji dobu hájení i lovnou míru! Jako mnoho jiných věcí v rybářské legislativě je to hodně zamotané. Podrobněji se touto tématikou zabýval v jednom ze článků web chytej.cz.

Při lovu stylem chyť a pusť pravděpodobně žádné velké nebezpečí jesenovi nehrozí. Už jen proto, že je poměrně hojně uměle vysazován. Chytá se navíc velmi často při lovu jiných ryb, čemuž nejde zabránit, neboť ulovit se dá téměř všemi metodami lovu!

Tloušť a Jelec jesen – jak je rozpoznat?

Splést si tlouště s jesenem může hlavně rybář, který s jesenem přichází do styku poprvé. Přes značnou vzájemnou podobnost se oba jelci přece jen dost liší.

Jesen má dlouhé válcovité tělo, které zdánlivě připomíná tlouště. Liší se ale více plochou stavbou korpusu, drobnými šupinami, užší hlavou a ústy a někdy i zlatavějším zbarvením. Mladší jedinci jsou s tlouštěm snáze zaměnitelní díky stříbřitému lesku šupin.

Jelec Jesen se vyznačuje drobnými šupinami a špičatou hřbetní ploutví
Tvar hřbetní ploutve snadno odliší jesena od tlouště. Jelec tloušť má tuto ploutev oblou

Průměrná velikost dospělých jedinců dosahuje od 30 do 50 centimetrů. Trofejní kusy mohou ale dorůstat délek i výrazně větších. Ze zahraničí jsou známé exempláře stávkující 70 centimetrů délky a osm kilogramů hmotnosti.

Hlavní odlišnosti jesena a tlouště:

  • Tloušť má velkou a prostornou tlamu
  • Tloušť má tělo spíše válcovité, jesen více zploštělé
  • Jesen má jemnější šupiny
  • Tloušť má velké šupiny s černým okrajem
  • Jesen má šupiny drobnější
  • Hřbetní ploutev tlouště je oblá, jesen má ploutev se špičatým zakončením

Pohlavní zralosti dosahuje Jelec jesen ve věku kolem čtyř let. Přirozený výtěr je u nás možný pouze na omezeném počtu míst. Jeseni vyhledávají proudné úseky řek, přičemž vytahují i z přehrad a jezer. V ČR je toto možné pouze v omezeném měřítku kvůli vodním stavbám bez rybích přechodů, což je ale kompenzováno umělým výtěrem v líhních.

Jesen se loví i pod ledem
Lovit jesena je možné jakýmkoliv způsobem včetně lovu pod ledem

Tření probíhá v druhé polovině jara na trdlišti s jemným kamenitým dnem, kam jikernačka ukládá až sto tisíc drobných jiker.

Už v prvním roce dosahuje jesen váhy až sto gramů. Celková délka života těchto kaprovitých ryb se pohybuje v rozmezí 15 až 20 let.

Přečtěte si také: Jde se na boleny, chlapi!

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.