Na Sadské opět hynou ryby: vyhlášen zákaz rybolovu

Jezero sadská, rybářský revír 411 133
Jezero Sadská, foto: redakce

Zatímco velká část občanů ČR, včetně rybářů, řeší povodně, rybáři z Nymburka se potýkají s každoročním nepříjemným problémem. Na jezeře Sadská opět dochází k hromadnému úhynu ryb.

Jezero Sadská leží severně od stejnojmenného středočeského městečka na Nymbursku. Zdejší revír číslo 411 133 představuje bezmála 40 ha vodní plochy, která svým severním okrajem sousedí s hlavním tokem Labe. Na revíru hospodaří MO Nymburk.

Poměrně pěkná lokalita v srdci středočeského Polabí má ale jednu zásadní vadu na kráse. Již po několik let zde dochází k významným a často opakovaným úhynům ryb. Ty přicházely nejčastěji v pokročilém podzimu a občas i během zimy.

Zákaz rybolovu vyhlášen až do odvolání

Stejně jako v předcházeních letech, i nyní byl vyhlášen zákaz rybolovu, viz aktuality MO ČRS Nymburk. Platí ode dne vyhlášení 16.9. až do odvolání.

Mohou za nedostatek kyslíku odpadní vody?

Letos nastala na Sadské kritická situace o dva měsíce dříve. Na webu Středočeského územního svazu se uvádí:

Celou situaci jsme od včerejšího oznámení od členů o „troubení“ ryb na jezeře pečlivě monitorovali a učinili veškeré kroky, které jsou v naší kompetenci. Byly odebrány vzorky na několika místech jezera a událost byla opět předsedou MO nahlášena na OŽP Nymburk.

Ještě ráno byla situace stabilní a bez zjevného úhynu. Bohužel v průběhu dne došlo opět k masivnímu úhynu mnoha ryb rozličných druhů na tomto revíru, a to i přes silný vítr a déšť, který by měl situaci naopak pomoci a vodu „dookysličit“. Z uhynulých ryb opět převažoval tolstolobik, nicméně došlo k úhynu i tisíců drobnějších okounů, ježdíků, hrouzků, štik, plotic, perlínů a dalších ryb, které zatím nebylo možné vylovit, jelikož leží na dně.

Jakmile dojde ke spuštění rozkladných procesů a ryba se zvedne ode dna, bude nutné akci v nejbližších dnech zopakovat, o čemž budeme informovat s předstihem, pokud to bude jen trochu možné.

Příčina úhynu je opět neznámá. Zatím pouze víme, že ve vodě znovu chybí rozpuštěný kyslík. Výsledky rozborů odebraných vzorků bychom měli mít k dispozici do konce tohoto týdne. Na celém jezeře byly i dnes opět silně cítit odpadní vody ze severozápadní strany jezera, tedy ze směru chatové oblasti „Na Vodrážce“.

Odborníci navrhují propojení s Labem

Někteří odborníci v minulosti vyjadřovali názor, že významnou pomocí by mohlo být propojení jezera s hlavním tokem řeky, podobně jako tomu je u některých jiných vodních ploch poblíž Labe. Řeka je od jezera skoro na dosah ruky.

V minulém roce dokonce vyjádřil SÚS záměr o této možnosti jednat. Komplikací zde ale mohu být majetkoprávní záležitosti stran dotčených pozemků a také břehová cesta/cyklotrasa, již by bylo nutné přemostit.

Čtěte také:

Zarybňování za uplynulý týden

Rybáři upozorňují: lov ryb nahromaděných kvůli nízkému stavu vody je zakázán

Kam na sumce – Labe, řeka trofejních úlovků

4 Comments

  1. Ano když se domníváte že chataři mají přepady vseptikach proč už dávno neproběhli kontroly,,,, co takhle čistička odpodních vod co se nachází v podstatě za jezerem , kam odchází odkalená ,ne však zcela vyčištěná voda – kolem jezera kde není až tak velká a nepropustna hráz až do stareho labe kde jsou propustě do jezera . A co bývalá skládka za jezerem taktéž tam není skoro žádna hraz, prosak není vyloučen

  2. Řešení je, ale jak je psáno že by byl problém v majetků a co psal starosta tak Sadská vlastní pouze 40% Jezera zbylých 60% ostatní. Dále je technologie na okysličení, ale stojí mraky peněz.

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.