Zakáže nám EU rybařit na desetině revírů?

Po zákazu olova si Evropská unie vzala na paškál rybaření samotné. Dokument vznikající od jara 2020 může v konečném důsledku zakázat lov až na 10% území Evropy.

Cesta do pekel je jako vždy dlážděná dobrými úmysly. Hrozící zákaz je součástí širšího dokumentu, který hodlá zachovat biodiverzitu evropského území. Podle nastíněného schématu by území Evropy mělo sestávat z určitého podílu chráněných území:

  • 30% rozlohy EU by mělo připadnout na chráněné území
  • Z těchto 30% by mělo být 10% přísně chráněno

Proti tomuto by v podstatě nebylo co namítat. Příroda neustále padá za oběť urbanizaci, stavbě komunikací a dalším negativním vlivům. Komisaři EU se ale rozhodli vzít to s gruntu a navrhnout v oněch 10% úplný zákaz řady činností. Mezi nimi je lov a rybolov.

Jako první s touto informací přišel časopis Myslivost, kde správně poznamenali, že v Evropské komisi patrně neuvažují nejlepší cestou, když do jednoho pytle zakázaných činností hází těžbu v lomech a rybaření nebo mysliveckou činnost.

Rozhodování bez znalosti reality

Bohužel těžko očekávat, že vysoce postavení úředníci z Bruselu znají bližší realitu hospodaření na honitbách a revírech. Právní zmatek a narušení pradávných zvyklostí, jenž by tímto vznikl, si lze jen těžko představit. Proti tomuto dokumentu už ostře vystupují například Švédové, v jejichž zemi s obrovskou rozlohou vodních a lesních ploch by takové zákazy způsobily komplikace řadě lidí. (Odkaz ve švédštině zde: https://jagareforbundet.se/aktuellt/forbundsnyheter/2020/11/jagareforbundet-stoppa-eu-forslaget-som-vill-forbjuda-jakt-pa-10-procent-av-landets-yta/)

Je s podivem, že Evropská komise se zaměřuje na relativně méně provozované a hlavně dobře kontrolované činnosti. Mezitím v našich národních parcích běhají desetitisíce turistů, na řekách v NP a CHKO jsou kolony vodáků jako na dálnici.

Řešení neúměrného tlaku ze strany masové turistiky není zdaleka na pořadu dne. Pár rybářů je ale problém, který se řeší až v Bruselu. Nedávno byl již zastaven výkon rybářského práva na některých revírech v NP Šumava, lov na mnoha nádherných místech tak zůstává již jen ve vzpomínkách.

Čtěte také: zákaz olova zatím zažehnán

3 Comments

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.