Daiwa Legalis LT 4000-C: recenze navijáku na přívlač, který jsem si koupil blbou náhodou

Daiwa Legalis Lt 4000-c recenze

Tentokrát se zaměřím v recenzi na naviják Daiwa Legalis LT ve velikosti 4000. Jde o naviják vhodný zejména na přívlač, na níž jsem jej používal. Viděl jsem jej ale na internetu také při použití na feeder.

Naviják jsem si koupil osobně v pražském AZ Fishingu někdy začátkem července. Měl jsem na něj tím pádem skoro půl roku, přičemž jsem mu alespoň zpočátku dal docela zabrat. Chytal jsem například na větší woblery na řece, což převody navijáku zatěžuje poměrně dost. Na podzim už to byly spíše gumové nástrahy na stojaté vodě.

Na první dojem naviják působí solidním dojmem, co se týče designu, tak ten naštěstí moc neřeším. Přijde mi totiž, že se navijáky tvarově vrací k nějakému oldschool stylu, což není můj šálek kafe. Ale realisticky vzato si můžeme pomyslet, že na lak ani vzhled to nejezdí, takže, řečeno slovy jugoše Luboše, nema problema. Jak naviják vypadá je pro mě druhotná věc.

Koupě náhodná ale se šťastným výběrem

Ta volba modelu navijáku, mimochodem. byla trochu náhodná. Nechci ale říct, že bych si Legalise jinak nikdy nevybral. Výrobky Daiwa mám v určité patrnosti delší dobu a tak jsem za náhlé situace měl snazší a poměrně rychlý výběr. Opět jsem totiž dojel na to, že většinu vybavení na ryby využiju do úplného rozpadu.

Právě v červenci jsem definitivně využil maximální životnost svého navijáku Abu Garcia, o němž si už nepamatuji, kdy jsem jej dostal. Ukroutila se klička. Bylo to chvíli po tom, co mi zabrala první ryba. Vycházku jsem kvůli tomu ukončil hned na začátku a jal se zjišťovat, kde bych v Praze mohl okamžitě koupit něco nového.

Podvědomý instinkt okamžitě něco koupit, ať můžu zase rychle k vodě, mi velel zkoušet pátrat po Shimano Stradicu, který je určitě vynikající volbou. Kupodivu se ale nikde v Praze netvářili, že by tento skvost měli k dispozici. Další den jsem chtěl jít rozhodně na ryby a čekat na kurýra jsem neviděl jako dobrou možnost trávení volného času.

Na mysli mi vytanula značka Daiwa, kde jsem právě měl představu o sortimentu a nemusel jsem o výběru dlouho uvažovat. Nakonec jsem ze zvědavosti sáhl po Legalisovi, kterého jsem ale osobně ještě ani neměl v ruce.

 Znalci tuší, že i tak jsem oproti původně zamýšlenému Stradicovi ušetřil možná půlku peněz. A musím říct rovnou, že zklamaný nejsem. V poměru cena/kvalita nemám výtek.

Jen berte v úvahu: Určitě u mě nehrozí, že bych navijáky během sezony ukroutil jako mnozí každodenní nadšenci a závodníci. Na ryby samozřejmě chodím ale rozhodně nemám víc jako 50 vláčecích vycházek za sezonu, navíc občas beru UL sestavu s jiným navijákem. Recenzi tak berte z pohledu hobby rybáře, který by chtěl mít každý naviják alespoň na dvě až tři sezony.

Design

Barevně je Legalis kombinací jakéhosi tmavšího odstínu a zlaté, což kamarád vtipně glosoval jako kolotočářský styl.

Design raději dále neřeším, takže odmyslíme si designové křivky, k nimž jsem se vyjádřil v úvodu. Daiwa Legalis LT (ty poslední písmena jsou důležitá) jinak celkově působí kompaktně ale bytelně, což mi určitě nevadí.

Daiwa Legalis je odolný a lehký. A není z kovu

LT znamená anglicky Light and Tough, v překladu lehký a pevný. Myslím, že už v několika článcích na jiná témata jsme zmínili moderní konstrukci navijáků z kompozitních materiálů. 

Spousta rybářů si ještě pořád nese představu odolných navijáků jako celokovových výrobků. Nevím, ale to už snad dělá hlavně firma Penn, jinak celokov ustupuje.

Taky pamatuji ještě ty staré kovové Shakespeary, ale musím popřít slova klasika: budoucnost už nepatří aluminiu! Asi ani jiným kovovým materiálům.

Materiál v tomto případě zvaný Zaion je kompozit, který je oproti hliníku o polovinu lehčí, oproti magnéziu o čtvrtinu. 

V přívlači doopravdy není na škodu ušetřit nějaký ten gram. Podle prospektu má mít 4000 verze 235 gramů, v kuchyni jsem navážil asi 247 g, což znamená, že za a) údaje mají toleranci, b) váží nám blbě kuchyňská váha. Nu, obojí je možné.

V kombinaci s pruty 240 cm a gramáží do 40 gramů, které používám, to sedí akorát tak do ruky.

Kompozitní materiály jsou lehké ale zároveň jsou odolné. Naviják by tím neměl tratit na kvalitě. Zaion se ale týká hlavně materiálu těla navijáku. Uvnitř jsou samozřejmě ozubená kolečka a další hejblátka z kovu.

Převody Tough Digigear v informačních materiálech slibují hladkost chodu, sílu a dlouhou výdrž. Po půl roce určitě nevnímám žádný problém, víc k tomu nemám, co dodat. Šlape to a hezky, Zhodnotit kvalitu převodu bez znalostí strojařiny asi moc nejde. Nejpřesnější asi bude říct, že po půlročním průběžném používání se fungování nijak citelně nezhoršilo a to už jsem ho dvakrát pokřtil vteřinovou koupelí při výstupu z katamaránu.

Daiwa legalis LT 400-C recenze
Kdo pozná revír?

Uživatelský pocit a komfort

Asi nejvhodnější bude popsat prostě svůj uživatelský pocit. Reklama slibuje hedvábný chod a to jsem opravdu dostal. Necítím žádný, ani minimální odpor při navíjení, převody nejsou nijak hlučné. Klička svojí vahou vždy sjede dolů. Na to jsem si musel při přechodu ze starého, sice kvalitního ale už přece jen jetého navijáku, zase zvykat. 

Stačilo jen pustit z ruky kličku s nástrahou visící kousek pod špičkou a slabá půl otáčka, než se klička zastavila, znamenala karabinku zarvanou do koncového očka. To bylo zpočátku nepříjemné.

candoš za sako
Bližší detail na naviják

Na navijáku nikde nepozoruji žádnou vůli, což je pozitivní zjištění. Vyjádřit se k navíjení a ukládání šňůry asi ani nedokážu, což berte jako dobré znamení. Kdyby to nefungovalo dobře, tak si toho budu hned všímat.  Tady jsem to za celou dobu nijak neřešil, vše funguje bez potíží a tak to má být. Co se týče cívky a návinu, šňůru jsem na začátku dal cca 2-3 mm pod okraj. Náhozy s některými nástrahami byly vcelku dlouhé, k paruce nebo zamotání při odvíjení z cívky nedošlo. Musíte si ale samozřejmě šňůru hned zkraje dobře namotat – nezkroutit, nehnat ji moc k okraji a nenechat ji uložit moc volně.

Jako návin jsem použil pletenku Spiderwire 0,13 mm.

candát

Cvrkot brzdy a kroucení nastavovacím kroutíkem

Daiwa Legalis má přední brzdu s jemným nastavením. Tak jemným, že jsem si v hlavě ze začátku musel hodně vyjasňovat jestli utahuji nebo povoluji, mám prostě problém typu levá/pravá. Brzda příjemně cvaká a krok mezi stupínky je jemný, což ovšem nebrání většímu zakroucení a úpravě nastavení ve větším rozsahu, pokud to situace vyžaduje.

Za mě rychle reaguje i při zdolávání, zpoždění náběhu brzdy mi přijde neznatelné. Chytal jsem ale maximálně nějaké ty candáty, takže s většími rybami typu sumce a zdoláváním na maximálně utaženou brzdu nemám zkušenost. Je to naviják určený na lov běžných dravců, nikoliv na extrémní lov obrovských ryb, takže svému určení asi plně vyhovuje.

Vážně jsem s navijákem nadmíru spokojen. Pokud hledáte odolnost, hladký chod a nechcete šáhnout po navijácích ve vyšší cenové hladině, je Daiwa Legalis dobrá volba. Já jsem si vzal 4000ku, a myslím, že je to jedna z nejuniverzálnějších velikostí. Kupovat menší naviják přitom z mnoha důvodů není dobrá volba. 

Abych nebyl tak nesnesitelně pozitivní, určitě vidím nevýhodu v absenci náhradní cívky, nebo spíš v její ne úplně dobré dostupnosti ke koupi za další peníze. Vůbec mě nepřipadá špatná představa mít druhou cívku s tenčí šňůrou, jelikož bych Legalise možná zvládl nosit i na ultralightu. S třináctkou šňůrou to ale nebude úplně ono…

Dal jsem za něj v červenci docela horentních 2900 Kč, jelikož jsem jej potřeboval hned a okamžitě, nekoukal jsem po levnějších možnostech v jiném obchodu.

Naviják jsem si platil sám, recenze je tak psaná na základě vlastního nákupu a nejedná se o sponzorský dar, k čemuž mám, pro nevěřící, v mailu stále fakturu a někde na výpisu účtu strženou platbu.

Nyní je k mání za něco přes dva tisíce dvě stě

Aktuálně je Daiwa Legalis LT 4000-C samozřejmě k prodeji nejen v AZ Fishingu, kde jsem pro něj byl. Z našich partnerských shopů jej naleznete také u Páryse. A samozřejmě v řadě dalších obchodů, dle vší libosti.

Cenovku vidím v těchto dvou vybraných shopech kolem 2 700 Kč, přičemž po registraci vám oba eshopy trochu sleví.

Prohlédnout na AZ Fishing

Prohlédnout detail navijáku na Parys.cz

Čtěte také:

2 Comments

  1. Používám podobný typ navijáku- Daiwa 4000 na vláčku. Zdolal jsem s ním 16 kg sladkovodní rybu . Bezproblémová mašina. Neuvěřitelná výdrž. Kovová klička….Jak říkám, nesmrtelná mašina. Kolikrát se válel v písku a kamení,občas ve vodě😇

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.