Podezřívali rybáře z atentátu na loď, policie to ale nepotvrdila. Přesto nevraživost na březích Pálavy pokračuje

Ilustrační foto k článku o lodi Munot
Ilustrační foto - poškozená loď, archiv redakce

Podle zpráv z médií se nepodařilo vypátrat pachatele poškození jedné z výletních lodí na pálavských jezerech. Neznámý jedinec zde koncem sezony zneškodnil výletní loď Munot.

Největšímu plavidlu na Moravě o délce 34 metrů, které pochází ze Švýcarska, někdo provazem urval “vrtuli” neboli lodní šroub. Celý případ obestírá mlha tajemství neboť dle známých informací se tato nezbytná součást lodního pohonu úplně ztratila a nenašla se ani během vyšetřování za účasti potápěčů.

S největší pravděpodobností došlo k namotání nějakého lana či provazu. Lze se jen domnívat, že předmět potom pachatel odtáhl neznámo kam. Vyšetřování v režii PČR ale nikam nevede a případ je odložený.

Spouštění lodě Munot na vodu očima kanálu Pro Vision:

Majitelé lodi však údajně mají jasno: mohou za to rybáři, kteří provozu lodí nepřejí a naschvál překáží. Náročná oprava plavidla si vyžádala najmutí italské firmy a spoustu neotřelých technických řešení. díky nimž Munot znovu vypluje v nejbližších dnech.

Vzhledem k obavám provozovatelé prohlašují, že lodní trasu bude kontrolovat potápěč, na lodním šroubu budou nože a celá loď se vybaví kamerami.

Více o případu si můžete přečíst ve zprávě na Novinkách.cz.

Rybáři mají na věc jiný názor, loďaři dle nich naschvál vjíždí do montáží

Z doslechu víme, že konflikt mezi rybáři na Pálavě a provozovatelem výletních lodí má delší tradici. Rybáři tvrdí, že výletní lodě naschvál  a zcela bezdůvodně vjíždějí do rybářských montáží, zejména sumcových bójek a trhaček.

Loď prý přejíždí jednu bójku za druhou, což nelze považovat za náhodu. Vzhledem k tomuto jsou vztahy na březích jezera, mírně řečeno, napjaté a obě strany sbírají důkazy, které mají za cíl dokázat vinu toho druhého.

Posoudit to samozřejmě nedokážeme, jelikož oficiálních informací je poskrovnu. Ví se však, že podnět na Státní plavební správu se stížností na plavební společnost se řeší již od podzimu.

Jednání se snad měli zúčastnit i zástupci Moravského rybářského svazu.

Výstupy z něj nám ale nejsou známy. Jisté však je, že rybáři i MRS mají na řešení problému značný zájem. Již od loňska podávají podněty na další příslušná místa a sbírají zkušenosti rybářů.

Případ dále sledujeme. V případě, že se objeví nové skutečnosti či výsledky vyšetřování, budeme o nich naše velectěné čtenářstvo informovat.

K podobným situacím dochází také na některých větších řekách, kde nezřídka rybářské vlasce zasahují do plavební dráhy. O cíleném najíždění do montáží nebo poškozování plavidel přichází zprávy ale zatím jen v tomto konkrétním případě.

Čtěte další články z Černé kroniky

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.