
Pečivo jako nástraha na kapra má dlouhou historii a stále si drží své místo mezi rybářskými klasikami. Na pařený rohlík nedám dopustit i když moderní rybařina nabízí desítky druhů boilies, pelet nebo bůhví čeho. Obyčejný rohlík nebo těsto z chleba dokáže být nejen levnou, ale i velmi účinnou zbraní.
Proč tomu tak je? Důvod je překvapivě jednoduchý: kapr je všežravec a přizpůsobivý oportunista.
Vlastně ani člověk k pečivu nepřišel nikde v přírodě ale naučil se jej péct až v průběhu vývoje dějin, kdy jsme přešli od lovu a sběru k zemědělství.
Kapr si pečivo sám neopatří. Ve volné přírodě se ale živí širokým spektrem potravy. Je to všežravec, který zblajzne vše od vodních rostlin a planktonu po larvy, červy nebo i zbytky, které najde ve vodě.
Osobně jsem u vody zažil odpoledne, kdy nám násaďáci opakovaně brali na malou rybku na candáta. A když vidím fotky kaprů ulovených na pomalu tažené vláčecí nástrahy, tak nepochybuji, že sežere opravdu vše. Když je hlad tak i menší ryby.
Kus pečiva tak prostě nemůže nechat bez povšimnutí.
Pečivo je voňavá a energeticky bohatá záležitost
Díky výraznému aroma i chuti si na pečivu pochutná i ryb, která jej vidí v životě poprvé. V mnoha vodních plochách, hlavně městských nebo intenzivně navštěvovaných rekreanty, si ale kapři na pečivo už zvykli. Mají totiž pravidelný přísun.
Většinou se kapři dobře najedí když veřejnost krmí kachny. Na místech, kde k této kratochvíli dochází, je pečivo běžnou součástí rybího „jídelníčku“.
Na některých chovňácích jsem viděl kapry zblblé natolik, že žerou lidem doslova z ruky. Alespoň takhle to jeden čas fungovalo třeba na chovném Buňkově u Přelouče. Jestli chcete tip na výlet, kde můžete krmit kapry přímo u břehu tak doporučuji rybníček v lázeňském resortu v Lázních Bělohradě na Jičínsku.
Kapr si prostě pečivo zamiluje hned. A pokud nemá zkušenost s tím, že to může mít háček (doslova), tak absolutně ztrácí pud sebezáchovy. Právě na místech, kde dochází ke krmení kachen pečivem, což se nedoporučuje ale děje se pořád, je kousek chleba nebo pařený rohlík pod břehem překvapivě účinný.
Pečivo má silnou pachovou i vizuální stopu. Je měkké, plave nebo pomalu klesá ke dnu. Po chvíli ve vodě vytváří atraktivní „obláček“, který kapr snadno zmerčí.
Pečivo má i praktické výhody. Hlavně pro rybáře. Je snadno dostupné, levné a dá se různě upravit, mačkat, sušit, napařovat, kombinovat s aromaty nebo dipy. Způsobem nastražení ovlivníte i to jak pečivo ve vodě pracuje. Uhňácaná kulička drží skvěle na háčku a vydrží ve vodě relativně dlouho. Nadýcháná střídka pracuje rychleji. A lisovaný pařeňák je dobrý kompromis, drží na háčku ale pracuje velmi zajímavě. Dle mého soudu například při feederu může směle konkurovat moderním nástrahám.
Pařený rohlík na háčku je klasika, ale stejně dobře fungují kuličky z chleba nebo kůrka nastražená na plovoucí montáži. Jako dítě jsem skoro nic jiného nechytal neb kousek rohlíku a chleba byl doma stále k dispozici. Sofistikovanější nástrahy byly drahé.
Rohlík a žížala byla kombinace s níž se dala odchytat celá sezona. Přičemž pečivo bylo na kapra a bílou rybu tutovka. Žížala znamenala v mých začátcích spíš příval malých okounů a i když by si kapr žížalu dal také, většinou to nestihl.

Pečivo je pro ryby prostě neodolatelné
Lidově lze říct, že kapr žere pečivo, protože mu chutná. Někde je na něj dokonce zvyklý a vůbec by byl hloupý, kdyby jej nežral protože v přírodě instinktivně reaguje na vše, co vypadá jako potrava. A právě v tom tkví jednoduché kouzlo této staré, ale stále aktuální nástrahy.
Samozřejmě, takhle to vypadá, jakoby pečivo byl naprostý ideál. To rozhodně ne. Jsou tu jiné nástrahy, které v mnohém vyhovují víc v různých situacích. Například pro lov velkých kaprů je selektivita pečiva mizerná. Ale pro univerzální rybolov bez ambicí chytat jen velké ryby ale s cílem si hezky zachytat, to je pořád vynikající varianta.

Krmit kachny pečivem se nedoporučuje, jak je to s kaprem?
Nutriční stránka pečiva z pohledu kapra je taky poměrně problematická. Ačkoli mu pečivo chutná a často ho žere bez zaváhání, neznamená to, že je pro něj zdravé. Ve většině případů se ale ryby k pečivu ve větším množství a na dlouhodobé bázi nedostanou, ledaže by je tím cíleně krmili.
Pečivo je uměle zpracovaná potravina, určená pro lidi. Obsahuje sůl, cukry, kvasnice, oleje a v některých případech i konzervanty, emulgátory nebo jiné přísady. Dlouhodobá konzumace pečiva ve velkém množství vlastně ani pro člověka není to pravé.
Pro rybí organismus, který je uzpůsoben na přírodní potravu s vyváženým poměrem bílkovin, tuků a vlákniny, je to vlastně problém taky. Kapři sice dokážou strávit sacharidy, ale ne v takovém množství a podobě, jaké jim poskytuje běžné pečivo. Nadměrná konzumace může způsobit zažívací potíže, zpomalit růst a dlouhodobě ovlivnit i zdraví ryby.
Jako příležitostně nabízená návnada či nástraha je pečivo ovšem v pořádku. Výše zmíněné ale víceméně nahrává těm, kdo tvrdí, že nástraha by měla být spíš nutričně bohatá a sestávat ze zcela jiných komponent.
Čtěte také:
Rybářský sen! Vágner vytáhl další monstrum z Vltavy
Nejtvrdší boilies na kapry: přehled trhu
Ujímaný šokový vlasec: 6 okamžitě připravených návazců
Buďte první kdo přidá komentář